StoryEditor

Štipľavé zdravie na tanieri

05.10.2004, 00:00

Už rímsky učenec Plínius a sťažoval, že korenie u dôstojných občanov podporuje neprimeranú pažravosť. V tých časoch sa na zozname zaručených afrodiziák objavil zázvor, muškátový oriešok, kardamom a korenie. Už vtedy, oveľa skôr, než vedecké výskumy potvrdili, ako užitočné môže byť rôzne korenie, ľudia zistili, že po jeho požití sa človek cíti príjemne.
Rôzne druhy korenia, často takého vzácneho, že sa ním platilo namiesto peňazí, skúmali najmä lekári v starej Indii a Číne.
Korenie samo osebe nemá výživnú hodnotu, ale je nenahraditeľné už v tom, že jedlám dodáva lákavú vôňu a pikantnú chuť. Len čo sa v ústach značnú zbiehať sliny, je to zároveň signál na vylučovanie tráviacich štiav a telo sa tak pripravuje na dobré trávenie. Určité druhy korenia sa využívajú priamo na liečenie. V malých dávkach, ktoré sa pridávajú kvôli chuti do jedál, síce tiež zohrávajú úlohu, ale tu nemožno očakávať veľké zázraky. V nadmernom množstve by na druhej strane niektoré korenia mohli spôsobovať problémy.
Karí korenie chráni jedlo pred skazením, pretože väčšina jeho súčastí bráni poškodeniu zdravých buniek a má antibiotický efekt, podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu.
Kurkuma patrí k najnovším objavom v zdravej výžive. Pôsobí blahodarne na pečeň, žlčník a žalúdočné steny. Zvádza boj s rakovinotvornými látkami a podľa nedávnych amerických výskumov spolu so škoricou pomáha upravovať hladinu cukru v krvi.

Pekní a veselí
Aj dnes sa možno stretnúť s názorom, že ostré jedlá otupujú chuť a kazia žalúdok. V skutočnosti práve pálivé papričky patria k jedálnemu lístku zdravých ľudí a žalúdočným vredom dokonca pomáhajú predchádzať, pretože obsahujú zlúčeninu kapsaicín. Ak sa vám nad štipľavou mexickou alebo indickou pochúťkou na tanieri začne "rosiť čelo", je to dobrá správa: budete pekní a zdraví. Pot je znamením, že sa práve zrýchlil váš metabolizmus a začal spaľovať kalórie, čo pomôže udržať si štíhlu postavu. Kapsaicín zároveň upokojí nervy tým, že dal signál na uvoľňovanie endorfínov v mozgu, čím spôsobil efekt zlepšenia nálady, podobný účinku morfínu. Preto sa používa aj proti bolestiam hlavy a migréne. V zime je pálivá čínska polievka so zeleninou a rezancami neoceniteľná aj v boji proti prechladnutiu, pretože kapsaicín uľahčuje odkašliavanie a pôsobí protizápalovo na sliznice.

Proti nevoľnosti
Treba dať za pravdu starej čínskej medicíne, ktorá odporúča zázvor ako najlepší liek proti nevoľnosti. Kto trpí kinetózou (nevoľnosťou v dopravných prostriedkoch), mal by sa pred cestou autobusom alebo autom vybaviť vrecúškom s kandizovaným zázvorom, ktorý sa dá vo vybraných predajniach kúpiť. Orientálne reštaurácie ho dokonca servírujú aj ako dezert. Jeho výhody oceňujú aj tehotné ženy, pretože pomáha pri ranných nevoľnostiach bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Zázvorový čaj pripravený z čerstvých koreňov odporúča aj americký expert na výživu Earl Mindell dokonca na nevoľnosť pri liečbe nádorových ochorení. V Dánsku ho začali podávať pred operáciami na spomínané nevoľnosti po narkóze.

Čo dokáže korenie
Fenikel
-- upokojuje tráviace ústrojenstvo, uvoľňuje črevné plyny a používa sa na zmiernenie prechladnutia
Klinček -- používa sa proti bolestiam zubov, pri reumatických ťažkostiach, jeho hlavná zložka -- eugenol -- pôsobí protizápalovo
Bazalka -- v Arábii sa používa na zmiernenie menštruačných ťažkostí, zlepšuje náladu
Koriander -- utišuje bolesti brucha, v Indii sa používa na zmiernenie svrbiacich vyrážok
Levanduľa -- má antiseptické účinky, čistým olejom sa potierajú rezné rany, uštipnutie hmyzom, popáleniny
Mäta -- je vhodná najmä pri dýchacích ťažkostiach
Rozmarín -- obsahuje látku rosmarein, ktorá pri bolestiach hlavy funguje podobne ako aspirín
Tymián -- obsahuje prchavý olej thymol s antiseptickými a antibakteriálnymi účinkami.

Chrenom proti prechladnutiu
Chren sa považuje za bylinu mladosti rovnako ako známy koreň života ženšen. Už v stredoveku sa o ňom vedelo, že čistí krv, pôsobí močopudne, lieči reumatizmus. Okrem toho v malých dávkach povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie a rozpúšťa hlieny pri zápaloch dýchacích ciest. Varením však stráca všetky svoje účinky, takže v ľudovom liečiteľstve sa používa iba čerstvý. Už pol gramu strúhaného chrenu vie celkom zastaviť rast niektorých choroboplodných zárodkov. Pri chrípke, nádche, kašli či prechladnutí sa preto odporúča zmiešať nastrúhaný chren s medom v pomere jedna ku jednej a užívať trikrát denne jednu lyžičku. Touto jednoduchou medicínou možno úspešne bojovať s jarnou únavou, s nedostatkom vitamínu C alebo užívať počas rekonvalescencie.
Dobrú povesť má aj chrenový ocot, čo je nastrúhaný chren zaliaty octom dva centimetre pod povrch, ktorý sa po ôsmich dňoch zleje do dobre uzatvárateľnej fľaše. Takto pripravený nálev patrí k osvedčeným ľudovým liekom proti boleniu hlavy, chrbta a kĺbov. Treba však pamätať na to, že vo veľkom množstve chren škodí. Dráždi čuchový nerv a môže byť príčinou vzniku pľuzgierikov na pokožke a slizniciach. YM

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 21:42