StoryEditor

Hroznovým džúsom proti cholesterolu

07.09.2004, 00:00

Americkí vedci zistili, že víno, ale aj hroznový džús sú plné zdravých flavonoidov. Podľa výsledkov štúdie Centra pre ľudskú výživu na Texaskej univerzite v Dallase sa u ľudí, ktorí pili hroznovú šťavu každý deň počas dvoch týždňov, zvýšila hladina antioxidantov v krvi a stabilizoval sa u nich tzv. škodlivý cholesterol (LDL). Podľa tejto štúdie sa u ľudí, čo každý deň pili asi 10 ml prírodnej pomarančovej šťavy na každý kilogram svojej hmotnosti, prejavilo zlepšenie rôznych zdravotných problémov. Ak si zvyknete dopriať hroznový džús, tak nezabúdajte, že tento nápoj je bohatý na kalórie. Samozrejme, že pozitívne účinky na zdravie má len 100-percentný džús, preto sa treba vyhýbať zmesiam, kde sa nachádza cukor a je tam málo prírodných látok. Červené víno je vynikajúcim zdrojom flavoniodov vrátane resveratrolu chrániaceho srdce, ktorý sa nachádza v hroznovej šupke. Alkohol aj flavoniody vo víne spoločne pôsobia na zdravie človeka. Ak však patríte k abstinentom, červené víno plnohodnotne zastúpi hroznový džús. To sú závery vedcov uverejnené v magazíne American Journal of Clinical Nutrition.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:49