16.03.2003, 23:00

EBOR má záujem odkúpiť približne o 9 % v Západoslovenskej energetike, a. s., od spoločnosti E.ON. Informoval o tom riaditeľ banky pre ČR a SR Alexander Auboeck. Ukončenie projektu očakáva Auboeck v krátkom čase. EBOR vyjadrila záujem zúčastniť sa aj pri privatizácii Slovenských elektrární, a. s. (SE), nie však priamo, ale banka má záujem spolupracovať so strategickým investorom, ktorý zvíťazí v medzinárodnom tendri na predaj 49-percentného podielu v SE. (hn/rk)

Strata Národnej banky Slovenska (NBS) sa vo februári prehĺbila na 3,4296 mld. Sk. Plán NBS je skončiť tento rok so stratou 6,342 mld. Sk, pričom na jej hospodárenie majú kľúčový vplyv kurzové výkyvy slovenskej koruny oproti euru a doláru, ako aj výška úrokových mier či náklady na operácie s komerčnými bankami a štátom. Minulý rok skončila NBS so stratou 24,836 mld. Sk. (TASR)
Šéf nemeckej banky Dresdner Bank Bernd Fahrholz bude podľa medializovaných správ pravdepodobne vymenený. Poisťovňa Allianz, ktorá je materskou spoločnosťou banky, chce vyvodiť dôsledky z miliardových strát a budúcemu šéfovi Allianzu Michaelovi Diekmannovi umožniť ľahší štart. B. Fahrholz by mal z banky odísť ešte pred valným zhromaždením, ktoré sa uskutoční 28. apríla. Hovorca Allianzu túto správu však nechcel komentovať. Ako poznamenal, ku klebetám sa nebude poisťovňa vyjadrovať. (TASR)

Slovenská mena sa v závere týždňa vďaka aktivite domácich bánk posilnila o 8 halierov na 41,680/720 SKK/EUR. Obchodovanie otvárala koruna na 41,760/810 SKK/EUR. Hneď ráno sa podľa dílera Slovenskej sporiteľne Vladimíra Gajdoša na trhu objavili lokálne banky, ktoré nákupom korún a predajom devíz vytiahli slovenskú menu na 41,70 SKK/EUR. Hoci táto úroveň je podľa dílera "ťažko prelomiteľná", koruna sa pred víkendom dostala najnižšie až na 41,66 SKK/EUR. "Domáca mena by mala tento týždeň kolísať v pásme 41,6 až 41,8 SKK/EUR, pričom jej kurz bude závisieť od zahraničných investorov," uzatvára V. Gajdoš. Oproti korune kurz dolára stúpol v porovnaní s predchádzajúcim dňom o ďalších 30 halierov na 38,650/700 SKK/USD. (TASR)
Devízové rezervy Slovenska sa za posledný týždeň znížili o 215,6 mil. USD a dosiahli 11,63 mld. USD. Zníženie rezerv SR ovplyvnili tak devízové rezervy Národnej banky Slovenska (NBS) ako aj rezervy komerčných bánk. Rezervné aktíva centrálnej banky sa znížili o 160,3 mil. USD na 10,41 mld. USD. Devízové rezervy komerčných bánk poklesli oproti prechádzajúcemu týždňu o 55,3 mil. USD a dosiahli tak 1,2196 mld. USD. (SITA)
Česká národní banka (ČNB) v piatok zopakovala svoje stanovisko, v ktorom odmieta fámy o ohrození vkladov klientov Československej obchodnej banky (ČSOB) a eBanky. Fámy o týchto bankách sa v Česku v minulých dňoch šírili prostredníctvom anonymných SMS-správ zasielaných do mobilných telefónov. Nepravdivé správy o stave ČSOB spôsobili v minulých dňoch medzi malými klientmi zvýšený výber prostriedkov z účtov. Podľa niektorých správ sa už situácia stabilizovala. (TASR)

Banková rada Národnej banky Slovenska schválila návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa  zákon o ochrane vkladov. Cieľom tejto novely je predovšetkým zohľadnenie takých podnetov Svetovej banky (SB) z jej hodnotiacej správy k FSAP programu, ktoré sa týkajú činnosti,  fungovania a finančnej stability Fondu ochrany vkladov a ktoré sú kompatibilné so smernicou o systémoch ochrany vkladov, ktorá platí v Európskej únii. Navrhovaná novela zákona o ochrane vkladov je zlučiteľná s právnymi normami Európskeho spoločenstva a Európskej únie a nadobudnutie jej účinnosti sa navrhuje na 1. september 2003. (hn/rk)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. jún 2024 06:49