StoryEditor

Ceny ropy na päťmesačnom minime

10.11.2002, 23:00

Ceny ropy sa začínajú pohybovať na úrovni päťmesačného minima na základe správ, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nebude zavádzať limity týkajúce sa nadprodukcie. Ceny surovej ropy Brent klesli od najvyššej úrovne 31 USD za barel v septembri už o 25 %. Hlavným dôvodom poklesu je nadprodukcia a znižujúce sa obavy z útoku USA na Irak. Podľa mediálnej spoločnosti BBC s odvolaním sa na správu OPEC, členovia kartelu zámerne zvyšovali produkciu a tým porušovali limity, aby získali čo najviac výhod z vysokých cien na svetových trhoch. Členovia OPEC však odmietli úvahy o možných nadzásobách ropy a znižovaní limitov.
V augustovom prieskume o počte tankerov opúšťajúcich prístavy OPEC konzultačnej firmy Petrologistics sa ukázalo, že dodržiavanie kvót kleslo na úroveň 63 %. Pred rokom bola táto úroveň ešte 70 %. V čase, keď sa začali zvyšovať obavy z možného útoku na Irak, čo znamenalo obavy z prerušenia dodávok, sa cena ropy udržovala na vysokej úrovni, aby tak vytvorila tzv. "vojnovú prémiu". Blízky východ totiž produkuje až jednu tretinu celkovej produkcie ropy na svete. Podľa analytikov však vyhliadky na prijatie rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) kombinované s obavami, že zásoby ropy rastú, budú tlačiť na zníženie cien. Americký ropný inštitút minulý týždeň oznámil, že zásoby ropy sa v týždni od 1. novembra zvýšili o 2,3 mil. barelov na úroveň 291 mil. barelov. Je to už štvrtý týždeň za sebou, čo sa zásoby ropy zvýšili.
OPEC si myslí, že zvyšovanie zásob ropy bude nevyhnutné pre severnú hemisféru Zeme, pretože nastáva zima a zvyšuje sa aj jej spotreba. Ibrahim al-Muhanna, poradca saudskoarabského ropného ministra Ali Naimiho, povedal: "V súčasnosti nie je čoho sa obávať. Na trhu neexistujú žiadne nadzásoby. Produkcia je nad limitom, avšak nie sú nadzásoby, ktoré by mohli spôsobiť presýtenie trhu." OPEC sa opäť zíde 12. decembra vo Viedni, aby prediskutoval obchodnú politiku a dodržiavanie limitov.
Analytici však upozorňujú, že ak OPEC neuskutoční žiadne kroky, môže to byť nebezpečné pre ceny ropy na svetových trhoch. "Neexistuje žiadne dodržiavanie limitov, a to je veľmi negatívny náznak pre trhy," povedal Richard Savage, šéf Európskeho ropného výskumu v Bank of America. V súčasnosti nadprodukcia dokonca zatieňuje možnosť útoku na Irak. Rezolúcia OSN by mala byť poslednou šancou pre Bagdad na splnenie podmienok. Takisto Venezuela, ktorá je piatym najväčším svetovým producentom ropy, nechce podporiť ropnú blokádu USA zo strany Saudskej Arábie v prípade útoku na Irak.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 16:35