StoryEditor

Väčšina miliardárov žije v USA

26.04.2002, 00:00

Daniel Poliak
V Európe je údajne 121 miliardárov, väčšina z nich žije v Nemecku. Najväčší počet najbohatších však žije v USA: je ich 243, no vlani ich bolo ešte 272. Ich celkový majetok sa zredukoval o 111 miliárd dolárov. Ekonomické otrasy, pokles konjunktúry a predovšetkým teroristický útok 11. septembra v USA negatívne ovplyvnili aj stav kont, balíky akcií a ďalší majetok najbohatších ľudí na svete.
Klub miliardárov stratil 83 mien a zredukoval sa podľa zoznamu amerického časopisu Forbes na terajších 497. Celkový majetok miliardárov sa medziročne stenčil o 190 miliárd na súčasných 1540 miliárd dolárov. Nie je to však len vlaňajší jav. Predvlani totiž ubudlo zo zoznamu 91 miliardárov.
Najväčší pád zaznamenal viceprezident AOl-u Time Warner, ktorý klesol o päť miliárd na súčasných 3,8 miliárd dolárov, čo bol pád z 35. na 97. miesto. Naopak, nový starosta New Yorku a majiteľ mediálneho impéria Michael Bloomberg sa vyštveral o desať miest vyššie -- jeho majetok predstavuje už 4,4 miliardy USD. Z klubu zmizol šéf káblovej firmy Global Crossing Gary Wannick, jeho spoločnosť v januári zbankrotovala a majetok sa mu z ôsmich miliárd scvrkol na 500 miliónov dolárov.
Ôsmy rok po sebe je lídrom bohatých Bill Gates, zakladateľ impéria Microsoft, no ani on sa nevyhol kríze. Jeho príjmy boli o desať percent, konkrétne o 52,8 miliárd dolárov menšie než rok predtým. Microsoft však má naďalej obrovskú moc, čo dokazuje aj fakt, že aj na štvrtom mieste forbesovského zoznamu je ďalší muž z tejto firmy -- zakladateľ Microsoftu v Seattle Paul Allen, ktorý má na konte 25,2 miliardy dolárov. Aj pätnáste miesto v zozname patrí Microsoftu: predseda predstavenstva Steve Ballmer to dotiahol na 14,8 miliárd dolárov.
Rozdiel medzi prvým a druhým na zozname je 18 miliárd. Na druhej pozícii figuruje investičný magnát Larry Buffet s 35 miliardami dolárov. Buffeta považujú za najgeniálnejšieho investora všetkých čias, pretože z malej firmičky na výrobu košieľ vytvoril holdingovú spoločnosť Berkshire Hathaway, ktorej patria najdôležitejšie akcie amerického priemyslu, viacerých poisťovní a tuctu stredne silných podnikov .
Na treťom mieste sú prví Európania: Nemci Karl a Theo Albrechtovci, majitelia Aldiho trhov, ktorí s majetkom 26,8 miliárd dolárov odsunuli na štvrté miesto Paula Allena z Mictrosoftu.
Najmladším miliardárom je Albert von Thurn und Taxis: v osemnástich rokoch disponuje majetkom 1,4 miliárd dolárov, čo na zozname predstavuje 327. miesto. Mladý princ vlastní pozemky v Bavorsku, Brazílii i pivovar. Napriek tomu si podľa fámy cez prázdniny zarába ako čašník. Dvadsaťpäť členov klubu nemá ešte štyridsiatku. Najbohatším spomedzi nich je texaský obchodník s informačnými technológiami 37-ročný Michael Dell a s majetkom 11,1 miliardy dolárov je na celkovom zozname na 18. mieste. Najbohatšou ženou sveta je v celkovom poradí na ôsmom Alice Waltonová, dedička Wal-Martu s 20,5 miliardami dolárov. V forbesovskom zozname medzi Top Ten figurujú aj ďalší štyria členovia tohto klanu, každý s majetkom vyše 20 miliárd dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 01:15