StoryEditor

Radovan Kazda: Vina ľudí nie je dokázaná

11.03.2004, 23:00
Zemská atmosféra je taký obrovský a zložitý systém, že dnes jednoducho nedokážeme predpovedať a pochopiť súvislosti jednotlivých javov v atmosfére, hovorí Radovan Kazda, spolupracovník Konzervatívneho inštitútu.

Myslíte si, že globálne otepľovanie, teda zvyšovanie priemernej teploty na Zemi, je spôsobeného človekom?
- To je veľmi diskutabilné. Domnievam sa, že to nie je spôsobené činnosťou človeka. Zatiaľ neexistuje jediný seriózny priamy vedecký dôkaz. Existujú nepriame metódy, na základe ktorých sa vedie veľmi široká vedecká diskusia, čo spôsobuje klimatickú zmenu, či je spôsobená antropogénne alebo nie.

Čo by bolo takým dôkazom?
- Nie som si istý, či sa dá získať priamy vedecký dôkaz o tom, či je to spôsobené človekom. Zemská atmosféra je taký obrovský a zložitý systém, zložitá zložka životného prostredia, že dnes, pri súčasnom stave vedeckých poznatkov, jednoducho nedokážeme predpovedať a pochopiť súvislosti jednotlivých javov v atmosfére.

Zaujímavé však je, že teplota zemskej atmosféry sa zvyšuje od čias priemyselnej revolúcie. Tento dôkaz nestačí?
- Domnievam sa, že si to nemôžeme myslieť, pretože okrem klimatickej zmeny, spôsobenej možno človekom, klíma osciluje v pravidelných, cyklických zmenách. Existujú veľké časové cykly, v ktorých sa mení priemerná teplota Zeme. V istých obdobiach sa atmosféra otepľuje a inokedy ochladzuje. To sú štandardné, prirodzené zmeny.

Nedávno publikovaná správa pre Pentagón konštatovala prudké klimatické zmeny a následné sociálne a politické otrasy. Čo si o nej myslíte?
- Pozerám sa na to trochu s pobavením. Po prvé, čo je to utajená správa? Taktiež mi nie je celkom jasné, kto sú tí ľudia, ktorí ju písali. Ak tomu máme prikladať nejakú vedeckú serióznosť, tak by to mali byť špičkoví vedci, ktorí publikujú v odborných časopisoch a ktorí sa na základe svojich publikovaných poznatkov môžu domnievať, že vývoj bude taký a taký. Netuším, kto je autorom tejto správy. Ale zrejme sú to štátni úradníci, ktorí vychádzali zo štandardných materiálov ako sú správy Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny. A, samozrejme, vo vedeckej obci prevláda názor, že klimatické zmeny sú spôsobené ľudskou činnosťou.

Prečo podľa vás medzi vedcami prevláda tento názor?
- To sa musíte spýtať ich. Ja som študoval veľa materiálov mimovládnych organizácií, ktoré sú blízke konzervatívnym think-tankom, kde pracujú špičkoví americkí vedci, a tí majú opačný názor. Tí sa domnievajú, že to nie je spôsobené antropogénnou činnosťou, a ak by to aj bolo spôsobené, tak vlastne ani nemáme čo robiť, neexistuje spôsob, ako tento problém vyriešiť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:49