StoryEditor

Tajomná hra na zvádzanie

16.08.2002, 00:00

Tango nohavičky nesmelo nakúkajú na svet cez bledé nohavice. Zvodne sa krútiace boky sú ďalším magnetom, ktorý priťahuje pohľady nielen opačného, ale aj rovnakého pohlavia. V lete viac odhaľujeme, pútať pozornosť ostatných sa snažíme v každom ročnom období. Čo nás k tomu vedie? Každopádne mimoriadne príjemný pocit z toho, že je o nás záujem.
Flirtovanie je tajomná hra dvoch pohlaví -- korenie života. Tak sa síce zvykne hovoriť humoru, ale však aj ten má svoje pevné miesto v iskrovom dianí medzi dvoma ľuďmi, ktoré sa, podobne ako láska, iba ťažko definuje. Webster sa tento šteklivý fenomén, neustále prítomný všade, kde je počet osôb viac ako jeden, pokúsil definovať ako zamilované správanie sa bez seriózneho rozhodnutia. Trochu to však pokrivkáva, lebo za istých okolností môže ísť o rozhodnutie veľmi seriózne. Každý, kto má s flirtovaním nejakú skúsenosť -- apropo, pamätáte sa, že ste s tým začali už v materskej škôlke, oveľa skôr, než ste vedeli, o čo ide?! -- by zrejme súhlasil s konštatovaním, že je to uvoľnená, bezstarostná a veselá konverzácia medzi osobami (zvyčajne) opačného pohlavia s cieľom lepšie sa spoznať.
Flirtujeme s rôznymi zámermi -- len tak pre zábavu (mimoriadne nebezpečné), s cieľom podeliť sa s niekým o posteľ, nájsť toho pravého, alebo si upevniť sebavedomie. Rozdielne pohnútky nás, samozrejme, nútia, prezentovať sa v každej situácii inak, pričom používame v mozgu uložené nadobudnuté vedomosti a skúsenosti.

Inšpirácia v prírode
Nielen rečou, ale aj flirtovaním sa človek odlišuje od zvierat. Či veríme Darwinovej teórii evolúcie, alebo zastávame názor, že človek je tvor s mimoriadne vyvinutým zmyslom učiť sa z pozorovania, je nepopierateľné, že v umení flirtu sme sa v mnohom inšpirovali práve v ríši zvierat. Zmysel slovných spojení tokať ako tetrov alebo správať sa ako jeleň v ruji je každému jasný bez dlhého rozmýšľania. Človek však zašiel oveľa ďalej. Napríklad mlok zvádza samičku zvláštnym pachom -- afrodiziakom. No kto by sa dnes odvážil ísť medzi ľudí bez toho, aby sa zahalil do nejakej vône a pripravil sa tak o potenciálny flirt?! Svrčky a žaby vábia svoje polovičky špeciálne zafarbeným hlasom. Aj človek pri flirtovaní vedome či podvedome zmení hlas, dokonca sa neštíti ani afektácie, len aby dal všetkým najavo, že toto je momentálne jeho teritórium, na ktorom má dôležitú "robotu". Spomínať, že mnohé vtáky, napríklad lastovičky, si vyberajú partnera podľa chvosta, pričom platí zásada, čím dlhší, tým lepší, sa hádam k tejto téme ani nehodí. To skôr svätojánske mušky, ktoré svietiacim zadočkom signalizujú, že by vedľa seba niekoho rady, majú na svedomí istotu, s ktorou vojde do nočného podniku dáma v bielom tope a ligôtkami nielen vo vlasoch a na mihalniciach, ale na celom tele -- určite bude videná, a to je pre flirtuchtivého posun z bodu nula na štartovaciu métu.
Flirtovanie je oveľa viac než len zábava. Je to univerzálny a základný aspekt vzájomného pôsobenia ľudí. Antropologické výskumy dokazujú, že v rôznych formách a obmenách je populárne v každom kúte našej planéty.
Je to základný inštinkt -- mimochodom, o čom inom než o flirtovaní bol úspešný film Basic Instinct. Na tomto konštatovaní nie je nič prekvapujúce, keď si uvedomíme, že bez iniciovania kontaktu a vyjadrovania záujmu o členov pohlavia, na ktoré sme orientovaní, by sme sa nikdy nedostali k rozmnožovaniu a ľudský druh by vyhynul.

Na čo sú pravidlá
Niektorí psychológovia, zameriavajúci sa na vývoj, zašli vo svojom presvedčení mimoriadne ďaleko. Tvrdia, že naša vyššia inteligencia, schopnosť dorozumievať sa a všetko, čo nás odlišuje od zvierat, nie je nič iné ako páví chvost: nástroj na nahováranie a vábenie, ktorý sa rozvinie, aby upútal potenciálneho sexuálneho partnera. Všetko, čo človek dosiahol od umenia až po skonštruovanie rakety nemusí byť nič iné, iba vedľajší efekt základnej schopnosti okúzľovať.
Ako každá iná ľudská aktivita, aj flirtovanie sa riadi nepísanými pravidlami etiky. Tie diktujú kde, kedy, s kým a akým spôsobom je vhodné fritovať. Nikto nemá rád obmedzenia, zvlášť nie v takej príjemnej a dobrodružnej oblasti akou je oslňovanie potenciálneho partnera. Napriek tomu ich zvyčajne akosi inštinktívne dodržiavame. Ich existenciu si uvedomíme až vtedy, keď ich niekto hrubo poruší. Napríklad nahováranie si vdovy na pohrebe jej manžela v nás vyvolá minimálne bolestný nesúhlas, ak nie vážny hnev.
Použili sme výkričníkový príklad, ale všeobecnejšie a menej zreteľné aspekty etikety flirtovania nejedného z nás pritlačili k múru v trápnej situácii. Výskumy jednoznačne potvrdzujú, že mužom robí problémy interpretácia dvojzmyselných poznámok či pohybov a iných rafinovaností, akých je schopná iba žena. Potom sú obe pohlavia vystavené stresu zo zámeny priateľského konania so sexuálnym záujmom a naopak.
Aj to je jedna z príčin, prečo v nás slovo flirt vyvoláva pocit niečoho nevhodného, nepatričného. Niektorí z nás sa tak boja toho, že by nebodaj vyslali nesprávne či nejasné signály, ktoré by mohli byť inak interpretované, že sa mu radšej vyhnú. A tak sa triezvo pripravia o krásne chvíle a zážitky, a postupne z nich vyprchá talent pre hravý a neškodný flirt.
Pre príklady netreba chodiť ďaleko. Ani raz na vás suseda -- dôchodkyňa nepozrela krivo, keď ste pred domom so širokým úsmevom na perách, tlmeným hlasom a zvonivým smiechom vyprevádzali opravára či poštárku?! Ako ste sa vtedy cítili?

Čo žena povie, muž nepočuje
Od príjemných slov vymenených hoci aj v zaľudnenom autobuse sme sa nepresunuli do obývačky manželského páru oslavujúceho dvadsiate piate výročie sobáša. Žiaľ, tento fakt platí už dávno pred tým, než sa dvaja rozhodnú pre spoločný život. A v tomto štádiu to nemá nič spoločné s neochotou, prípadne postihom sluchových orgánov.
Ženy flirtujú a pútajú pozornosť, pretože chcú vedieť, že sú pekné a žiadané. Preto sa denne líčia, bezradne stoja pred plným šatníkov a sú zúfalé z toho, že si nemajú čo obliecť, občas sa chovajú vyzývavo až výstredne. Muži zasa predvádzajú, akí sú "samci", čo neznamená len svaly, plnú peňaženku a nohavice, ale aj to, že sú schopní ochraňovať, starať sa, zarobiť... Formy flirtovania mužov a žien sa líšia, ale cieľ je vždy spoločný -- páčiť sa, byť stredobodom pozornosti, zdvihnúť si sebavedomie alebo mať sex.
Keďže dekódovanie verbálnych aj neverbálnych signálov je medzi pohlaviami často kameňom úrazu, v prvom rade ten, kto flirt iniciuje, by mal mať jasno v tom, čo a prečo chce.
Aj keď záujem druhého vždy poteší, z najrôznejších dôvodov nemusíme mať chuť flirtovať. V prvom rade musíme rozoznať, či sme druhú stranu skutočne niečím upútali, alebo si prst na pery kladie len preto, že hovoríme príliš hlasno. Odmietnutie by malo byť citlivé, ale v každom prípade úplne zrozumiteľné. Ako žena nemôže byť tak trochu tehotná, nikto nemôže ani tak trochu chcieť, a zároveň tak trochu nechcieť pokračovať v začatom. Ak neviem čo skutočne chcem, čo najskôr sa utiahnem na miesto, kde budem môcť osamote porozmýšľať, o čo mi skutočne ide. Lepší recept ako sa vyhnúť sklamaniam, nepríjemnostiam a kotrmelcom nielen vo flirtovaní neexistuje.

Flirtovanie na pracovisku
Flirtuje sa všade, nielen na večierku, v bare, či autobuse, ale aj v práci. Tu však platia striktnejšie pravidlá než kdekoľvek inde. Ľahký a neviazaný rozhovor s cieľom upriamiť na seba pozornosť nie ako na odborníka, ktorý je pre firmu obrovským prínosom, ale ako na človeka z mäsa a kostí, ktorý je príťažlivý a túži po spoločnosti a obdive iných, je prípustný iba v niektorých oblastiach, iba s niektorými osobami a iba v istom čase, prípadne pri istej príležitosti. Zatiaľ neexistuje univerzálny zákon, aj keď v mnohých krajinách, kde platí zákon o sexuálnom obťažovaní, môže byť aj za zle pochopený dvojzmyselný vtip podaná žaloba za "harašenie".
Každé pracovisko má svoje nepísané zásady koketného správania. V niektorých firmách môže byť neoficiálnou flirt zónou automat na kávu alebo kuchynka. Iné spoločnosti nestrpia pohľad kolegu na kolegyňu dlhší než je "vhodné" počas pracovného času, rovnako ako hoc aj slovné "pletky" medzi nadriadenými a podriadenými, kým iné už niekoľko rokov dodržiavajú tradíciu ranného uvítania žartovným flirtovaním.
Opatrné pozorovanie kolegov je najlepší spôsob ako zistiť nikde nepísanú firemnú etiketu flirtovania. Počas tohto výskumu si treba dávať pozor, aby sme sledovali a následne napodobňovali reprezentačnú vzorku, teda "vzorných" pracovníkov, a nie nebodaj firemného šaša, ťarbáka alebo hlupáčika. Aby sme namiesto príjemne rozohranej, rúškom romantiky a tajomstva zahalenej debaty po uši neuviazli v obrovskom trapase -- jasnom dôvode na podanie výpovede.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 09:25