StoryEditor

Vývoj maloobchodných cien pohonných látok v roku 2003

21.01.2004, 23:00
Každý podnikateľský subjekt po ukončení kalendárneho roku bilancuje svoje podnikateľské aktivity. Pretože sú benzín a nafta zúčtovateľné ako nákladová položka, rozhodli sme sa pokračovať v tradícii a už štvrtý rok za sebou uverejňujeme tabuľku s orientačnými maloobchodnými cenami benzínov a nafty v predchádzajúcom roku.

Aby sme ilustrovali, aké boli tlaky na ceny pohonných látok, opäť uverejňujeme aj graf vývoja ceny ropy typu Brent vo vlaňajšom obchodovaní na londýnskej burze International Petroleum Exchange. Keďže najväčší slovenský výrobca a predajca pohonných látok Slovnaft, a. s., Bratislava, nakupuje výrobnú surovinu za doláre, uvádzame vývoj ceny ropy Brent po prepočítaní na koruny podľa kurzu SKK/USD k aktuálnym dňom obchodovania tak, ako ho určovala Národná banka Slovenska (NBS).

Slovnaft odoberá výrobnú surovinu ropovodom Družba z Ruska. Cena ropy Ruská exportná zmes, ktorú rafinéria nakupuje, nie je kótovaná, ale pohybuje sa paralelne s vývojom Brentu. Pri exporte sa totiž mieša kvalitná ľahká ropa ťažená v západnej Sibíri s ťažšou ropou s vysokým obsahom síry, ktorá sa ťaží v Povolží, a najmä v Tatársku. Vzhľadom na nižšiu kvalitu ruskej ropy sa pri jej predaji bežne používa cenový diskont. Kúpne ceny kopírujú hodnoty ropy Brent s týždňovým oneskorením. Slovnaft vlani dovedna 27-krát upravoval maloobchodné ceny na svojich čerpacích staniciach.
Frekvencia úprav cien klesla o viac než štvrtinu, keďže v roku 2002 na vývoj ropy Slovnaft reagoval pružnejšie a k úprave maloobchodných cien pristupoval zväčša v týždňových intervaloch - spolu 40-krát. Pri stanovení koncovej ceny pohonných látok okrem nákupnej ceny ropy, kurzu dolára, produkčných a iných nákladov, spoločnosť, zohľadňuje aj vývoj cien benzínu a nafty na burze v Rotterdame (Rotterdam Energy Futures Exchange).
Je však otázne, či je takýto postup správny vzhľadom na trhovú pozíciu Slovnaftu v SR. Ceny na tejto burze totiž môžu reflektovať mnohé iné konjunkturálne vplyvy, ktoré sa do skutočných nákladov - či už na nákup ropy alebo vplyvom dopytu po benzíne v západnej Európe - nepremietnu vôbec, alebo len v malej miere, resp. s väčším časovým oneskorením. Že sa dá predávať aj lacnejšie, ukazuje Slovnaft pravidelne na českom trhu, kde nemá dominantné postavenie a je nútený o zákazníka bojovať nie len kvalitou služieb, ale hlavne nižšími cenami.

Daňové zaťaženie
Najväčšou mierou sú ceny palív determinované daňovou politikou štátu, konkrétne daňou z pridanej hodnoty a daňou z minerálnych olejov (zákon č. 316/1993 Z. z. o spotrebnej dani z uhľovodíkových palív a mazív v znení neskorších predpisov zrušený k 1. januáru 2002. Zákon č. 239/2001 Z. z. o spotrebnej dani z minerálnych olejov účinný od 1. júla 2001, v úplnom znení je zákon účinný od 1. januára 2002). Predchádzajúca úprava zdanenia sa uskutočnila 1. januára 2000 a v keďže zdaňovanou mernou jednotkou bola tona, v konečnom dôsledku cenovo znevýhodnila ťažšiu naftu oproti ľahšiemu benzínu. Nový systém zdaňovania podľa objemu na Slovensku vlani fungoval len druhý rok.
Hneď v januári 2003 sa zvýšila spotrebná daň z bezolovnatého benzínu z 11,800 Sk na 12,400 Sk na tisíc litrov (12,4 Sk/liter) a daň z olovnatého benzínu z 12,600 na 14,500 Sk na tisíc litrov (14,5 Sk/liter). Samotné pohyby daní sa v cenách benzínu veľmi neodrazili, pretože sa súčasne znížila DPH z 23 na 20 %. Menšie zvýšenie si odniesla maloobchodná cena motorovej nafty, ktorá sa po novom zdaňovala sumou 11,800 Sk, čo bolo o 600 Sk viac ako v roku 2002.
Pod finálny 20-percentný nárast ceny sa vlani podpisovala daň z DPH. Znamená to, že ak vlani spotrebiteľ natankoval napr. liter bezolovnatého benzínu za 30 Sk, zaplatil štátu DPH 5 Sk a za benzín dal len 25 Sk. Po odrátaní spotrebnej dane 12,40 Sk motorista zaplatil predajcovi za samotné pohonné látky len 12,60 Sk. Zvyšných 17,40 Sk predajca odviedol štátu - celých 58 % z toho, čo zaplatíme na čerpacej stanici. Percentuálny (relatívny) nárast odvedenej DPH je pritom totožný s rastom konečnej ceny, pretože výška DPH je priamo úmerná cene. Ak teda cena benzínu alebo nafty stúpla alebo klesla o nejaké percento, tak aj na DPH sme zaplatili presne o túto časť viac alebo menej.
Situácia sa výrazne zmenila v auguste, keď nadobudol účinnosť zákon č. 248/2003 Z. z. , ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 239/2001 Z. z. o spotrebnej dani z minerálnych olejov. Po zvýšení spotrebnej dane z minerálnych olejov zdražel viac benzín ako nafta. Daň z bezolovnatého benzínu sa podľa nového zákona zvýšila o 3,10 Sk na liter, z motorovej nafty o 2,70 Sk na liter a z olovnatého benzínu o 3,50 Sk na liter (všetko bez DPH). Po započítaní DPH tak benzín zdražel približne o 4 Sk za liter, nafta o vyše 3 Sk. Tento krok mal sumou 1,8 mld. Sk pomôcť zaplátať dieru v štátnom rozpočte, ktorá vznikla v dôsledku chyby ministerstva financií pri plánovaní jeho príjmovej časti. Inak by bol zákon nadobudol účinnosť až v januári 2004.

Vývoj ropy
Pokiaľ ide o vývoj ceny benchmarkovej severomorskej ropy Brent, do roku 2003 vstupovala na pomerne silnej úrovni, keďže trh s ropou okorenil generálny štrajk vo Venezuele, ktorá je 3. najväčším exportérom OPEC, a vtedy ešte len "údajné" plány USA zaútočiť na Irak už v prvom kvartáli 2003. Ropa poháňa globálnu ekonomiku a pravdepodobnosť vojny proti Iraku koncom februára vyhnala jej cenu v New Yorku takmer na rovnakú úroveň, na akej sa nachádzala naposledy počas Púštnej búrky pred 12 rokmi. Odkladanie útoku zo strany USA pre nezhody s členmi Bezpečnostnej rady OSN, ktorí majú právo veta, uvrhlo trhy v prvom kvartáli 2003 do nervozity. A neistotu nemá rád žiaden trh. Pomaly rástla tzv. vojnová prémia (nadhodnotenie ceny ropy) a na burzách sa začínalo sa špekulovať. Nie náhodou klesli priemyselné zásoby amerických petrolejárskych firiem na niekoľkoročné minimá.
Firmy mali totiž lacno nakontrahované dodávky, a tak predvojnový sentiment, ktorý sa odrazil na raste cien koncových ropných produktov, do istej miery využili na rozšírenie svojej marže pri predaji v maloobchode. Ropa Brent sa 7. marca zatvorila na 34,88 USD za barel (159 litrov). S vyostrujúcou sa rétorikou USA však nádej na mierové urovnanie situácie v Iraku pomaly vyhasínala a so začatím útokov v druhej polovici marca cena ropy prudko klesla. Trhy mali jasno - vojna sa začala a Saudská Arábia dodávala čierne zlato aj za Irak. Na konci apríla Brent zatvoril na celoročnom minime 22,94 USD.
V druhej polovici roka na rast ropy tlačil generálny štrajk v Nigérii, ktorá je najväčším africkým producentom čierneho zlata. Na prelome augusta a septembra ropa opäť dosiahla silnejšiu úroveň nad 30 USD za barel, keď sa s chronickou pravidelnosťou opakovali útoky na iracké ropné zariadenia a navyše sa Organizácia krajín vyvážajúcich ropu rozhodla verbálne intervenovať v prospech ceny ropy vyhláseniami, že koncom septembra možno rozhodne o znížení svojho exportu. Výrazný nárast sa začal po rozhodnutí OPEC znížiť produkciu ropy o 900-tisíc barelov denne s platnosťou od novembra. Potom sa situácia relatívne upokojila, cena ropy sa stabilizovala na relatívne silnej úrovni a výraznejšie sa posilnila až koncom roka pod vplyvom kriticky nízkych priemyselných zásob ropy v USA.

Kurz koruny
Od začiatku minulého roka sa koruna oproti doláru priebežne posilňovala z hodnoty 39,8 SKK/USD, pričom v jeho závere dosiahla najnižšiu úroveň od začiatku mája 1997, a to 33,1 SKK/USD. Kurz bol ovplyvňovaný vojnou v Iraku a vývojom na svetových devízových trhoch, predovšetkým oslabovaním sa dolára proti euru, ktoré je referenčnou menou slovenskej koruny. Preto sa rast ceny ropy na korunových nákladoch Slovnaftu a na maloobchodných cenách pohonných látok v SR výrazne neodrazil.
Už v polovici januára koruna oslávila takmer 40-halierovým posilnením na 41,300 SKK/EUR rozhodnutie francúzskej automobilky PSA Peugeot Citro#235#n umiestniť svoj závod na Slovensku. Zníženie úrokov a intervencie Maďarskej národnej banky (MNB) proti silnému forintu v tom istom mesiaci však oslabili korunu v priebehu jedného dňa takmer až o 1,5 %. V polovici marca sa koruna posilnila na 41,7 SKK/EUR v reakcii na pozitívne údaje o HDP v SR. Zhodnocovanie zastavila pripravovaná vojna v Iraku, jej začiatok napokon vyhnal kurz na 42,090 SKK/EUR. Štvrtý mesiac roka začala koruna veľkolepo, keď sa dostala na dovtedy historickú úroveň 41,010 SKK/EUR.
Dopomohli jej k tomu vyhlásenia guvernéra NBS Mariána Juska, že vidí priestor na zhodnocovanie slovenskej meny. V polovici mesiaca sa korune podarilo svoj rekord prekonať, keď sa dostala na 40,825 SKK/EUR.
V máji sa kurz posunul až na 40,750 SKK/EUR, odkiaľ korunu priamymi zásahmi na devízovom trhu vyháňala centrálna banka, na čo minula spolu 250 miliónov eur. V priebehu júna v dôsledku negatívnej nálady na okolitých trhoch sa oslabila slovenská mena až tesne pod 42-korunovú hranicu. Na prelome polroka sa oslabovali meny okolitých štátov a stiahli so sebou korunu až k 42,5 SKK/EUR.
Následná stabilizácia na okolitých trhoch a tiež vetovanie zákona o interrupciách prezidentom SR Rudolfom Schusterom nakoniec pomohli slovenskej mene postupne zmazať svoje straty.
Neutíchajúci záujem o korunu zo strany zahraničných hráčov jej v polovici septembra pomohol k hodnote 41,440/490 SKK/EUR. Následné pozitívne vyhlásenia guvernéra NBS domácu menu v nastúpenom trende posilňovania podporili. V polovici októbra sa dostala až k hranici 40,9 SKK/EUR, ktorú sa jej však nepodarilo prelomiť. Prudké oslabenie maďarského forintu ju z týchto pozícií vyhnalo na 41,150 SKK/EUR. Napätá situácia na slovenskej politickej scéne v novembri vytlačila kurz k 41,5 SKK/EUR. V decembri domácej mene neprospieval odchod Ivana Šimka z SDKÚ a tiež zatváranie si pozícií nerezidentov pred blížiacim sa koncom roka. Naopak, pozitívne ju ovplyvnilo schválenie štátneho rozpočtu.

Dátum USD/SKK 2003 Brent (USD/bbl) 2003 Brent (SKK/bbl) 2003 SKK/USD 2002 Brent (USD/bbl) 2002 Brent (SKK/bbl) 2002
2.1.2003 39,612 30,900 1 224,011 48,338 21,000 1 015,098
3.1.2003 39,512 31,990 1 263,989 47,467 20,660 980,668
6.1.2003 39,512 31,780 1 255,691 47,457 22,180 1 052,596
7.1.2003 39,765 30,750 1 222,774 47,700 22,030 1 050,831
8.1.2003 39,588 30,280 1 198,725 47,868 22,020 1 054,053
9.1.2003 39,725 30,740 1 221,147 48,084 20,890 1 004,475
10.1.2003 39,522 29,950 1 183,684 48,019 21,290 1 022,325
13.1.2003 39,469 30,700 1 211,698 47,703 20,860 995,085
14.1.2003 39,326 31,130 1 224,218 47,746 19,780 944,416
15.1.2003 39,261 31,550 1 238,685 47,657 19,700 938,843
16.1.2003 39,307 31,980 1 257,038 47,700 19,360 923,472
17.1.2003 38,997 31,830 1 241,275 48,221 18,410 887,749
20.1.2003 39,118 32,230 1 260,773 48,112 18,450 887,666
21.1.2003 39,145 32,060 1 254,989 47,968 18,570 890,766
22.1.2003 39,178 31,880 1 248,995 47,846 18,750 897,113
23.1.2003 39,042 31,210 1 218,501 47,781 19,190 916,917
24.1.2003 39,677 31,450 1 247,842 47,851 19,130 915,390
27.1.2003 39,227 30,570 1 199,169 48,123 19,370 932,143
28.1.2003 38,762 30,870 1 196,583 48,618 19,650 955,344
29.1.2003 38,843 31,440 1 221,224 49,078 19,240 944,261
30.1.2003 38,352 31,590 1 211,540 49,155 18,790 923,622
31.1.2003 38,856 31,070 1 207,256 48,889 19,180 937,691
3.2.2003 38,543 30,520 1 176,332 49,046 19,980 979,939
4.2.2003 39,142 31,300 1 225,145 49,368 19,810 977,980
5.2.2003 38,684 31,430 1 215,838 49,223 19,560 962,802
6.2.2003 38,334 31,850 1 220,938 48,861 19,310 943,506
7.2.2003 38,681 33,530 1 296,974 48,989 19,210 941,079
10.2.2003 38,986 31,860 1 242,094 48,999 19,720 966,260
11.2.2003 38,854 32,600 1 266,640 48,536 21,440 1 040,612
12.2.2003 39,284 32,760 1 286,944 48,622 20,460 994,806
13.2.2003 39,130 33,380 1 306,159 48,440 20,700 1 002,708
14.2.2003 38,922 33,510 1 304,276 48,512 20,820 1 010,020
17.2.2003 38,802 33,060 1 282,794 48,482 20,870 1 011,819
18.2.2003 39,186 33,340 1 306,461 48,463 20,330 985,253
19.2.2003 39,172 33,060 1 295,026 48,410 20,520 993,373
20.2.2003 39,197 32,160 1 260,576 48,624 19,860 965,673
21.2.2003 39,123 32,840 1 284,799 48,062 20,370 979,023
24.2.2003 38,934 34,030 1 324,924 48,287 20,370 983,606
25.2.2003 39,331 32,820 1 290,843 48,195 19,980 962,936
26.2.2003 39,041 34,580 1 350,038 47,901 20,860 999,215
27.2.2003 38,934 33,860 1 318,305 48,156 20,850 1 004,053
28.2.2003 38,770 33,870 1 313,140 48,355 21,330 1 031,412
3.3.2003 38,860 33,810 1 313,857 48,198 21,890 1 055,054
4.3.2003 38,805 34,200 1 327,131 48,127 21,940 1 055,906
5.3.2003 38,403 33,970 1 304,550 48,235 22,790 1 099,276
6.3.2003 38,218 34,530 1 319,668 48,191 22,720 1 094,900
7.3.2003 38,133 34,880 1 330,079 48,295 23,300 1 125,274
10.3.2003 37,908 34,270 1 299,107 47,893 23,330 1 117,344
11.3.2003 37,916 33,820 1 282,319 47,919 23,890 1 144,785
12.3.2003 37,818 34,570 1 307,368 48,157 23,700 1 141,321
13.3.2003 37,946 32,540 1 234,763 48,257 23,890 1 152,860
14.3.2003 38,236 29,880 1 142,492 48,008 24,060 1 155,072
17.3.2003 38,661 29,860 1 154,417 47,648 24,550 1 169,758
18.3.2003 38,637 28,380 1 096,518 47,684 25,070 1 195,438
19.3.2003 39,486 27,180 1 073,229 47,777 24,910 1 190,125
20.3.2003 39,251 26,540 1 041,722 47,677 24,660 1 175,715
21.3.2003 39,479 23,990 947,101 47,779 25,420 1 214,542
24.3.2003 39,558 27,100 1 072,022 47,380 25,360 1 201,557
25.3.2003 39,276 25,970 1 019,998 47,466 25,130 1 192,821
26.3.2003 39,016 26,570 1 036,655 47,598 25,310 1 204,705
27.3.2003 39,077 28,120 1 098,845 47,686 25,440 1 213,132
28.3.2003 38,612 27,450 1 059,899 47,682 25,920 1 235,917
31.3.2003 38,627 28,310 1 093,530 48,027 27,660 1 328,427
1.4.2003 37,939 26,850 1 018,662 47,566 27,270 1 297,125
2.4.2003 37,851 25,890 979,962 47,448 27,310 1 295,805
3.4.2003 37,858 26,450 1 001,344 47,328 25,990 1 230,055
4.4.2003 38,445 24,870 956,127 47,474 27,020 1 282,747
7.4.2003 38,412 24,700 948,776 47,556 26,080 1 240,260
8.4.2003 38,874 25,080 974,960 47,555 26,010 1 236,906
9.4.2003 38,469 25,500 980,960 47,150 25,040 1 180,636
10.4.2003 38,125 24,480 933,300 47,153 24,290 1 145,346
11.4.2003 38,095 24,810 945,137 47,098 24,700 1 163,321
14.4.2003 38,187 24,720 943,983 47,033 24,580 1 156,071
15.4.2003 38,225 25,010 956,007 47,170 25,380 1 197,175
16.4.2003 38,161 25,020 954,788 46,828 25,770 1 206,758
17.4.2003 37,837 25,760 974,681 46,860 25,850 1 211,331
21.4.2003 37,837 25,580 967,870 46,668 25,890 1 208,235
22.4.2003 37,538 25,720 965,477 46,803 26,000 1 216,878
23.4.2003 37,443 24,470 916,230 46,936 25,760 1 209,071
24.4.2003 37,383 24,380 911,398 46,936 25,930 1 217,050
25.4.2003 37,194 23,810 885,589 46,801 26,190 1 225,718
28.4.2003 37,203 22,940 853,437 46,795 26,680 1 248,491
29.4.2003 37,140 23,220 862,391 46,501 26,470 1 230,881
30.4.2003 37,317 23,910 892,249 46,501 25,870 1 202,981
1.5.2003 37,317 23,870 890,757 46,718 25,430 1 188,039
2.5.2003 36,799 23,590 868,088 46,536 25,750 1 198,302
5.5.2003 36,442 23,490 856,023 46,137 25,410 1 172,341
6.5.2003 36,374 23,560 856,971 46,137 26,030 1 200,946
7.5.2003 36,348 24,130 877,077 46,130 25,940 1 196,612
8.5.2003 36,348 24,760 899,976 46,896 26,380 1 237,116
9.5.2003 36,222 25,310 916,779 46,587 26,580 1 238,282
12.5.2003 35,805 25,390 909,089 46,435 27,310 1 268,140
13.5.2003 35,515 26,060 925,521 46,868 26,170 1 226,536
14.5.2003 35,769 26,700 955,032 47,165 26,220 1 236,666
15.5.2003 35,730 26,470 945,773 46,994 26,360 1 238,762
16.5.2003 35,813 27,170 973,039 46,934 26,380 1 238,119
19.5.2003 35,926 27,230 978,265 47,081 25,600 1 205,274
20.5.2003 34,930 26,950 941,364 47,342 25,500 1 207,221
21.5.2003 35,317 27,580 974,043 47,386 25,390 1 203,131
22.5.2003 35,157 26,830 943,262 47,309 25,180 1 191,241
23.5.2003 35,231 26,780 943,486 47,537 24,940 1 185,573
27.5.2003 34,822 26,780 932,533 47,304 24,760 1 171,247
28.5.2003 34,582 25,820 892,907 47,250 25,120 1 186,920
29.5.2003 34,840 26,490 922,912 46,972 24,050 1 129,677
30.5.2003 35,212 26,770 942,625 46,633 24,450 1 140,177
2.6.2003 34,835 27,970 974,335 46,414 24,180 1 122,291
3.6.2003 35,186 27,990 984,856 46,906 24,220 1 136,063
4.6.2003 35,057 27,430 961,614 47,407 23,990 1 137,294
5.6.2003 35,179 28,430 1 000,139 47,184 23,660 1 116,373
6.6.2003 35,727 28,620 1 022,507 47,295 23,300 1 101,974
9.6.2003 34,939 28,530 996,810 46,992 23,510 1 104,782
10.6.2003 35,266 28,850 1 017,424 46,936 24,060 1 129,280
11.6.2003 35,366 28,840 1 019,955 47,278 24,990 1 181,477
12.6.2003 35,446 28,270 1 002,058 47,184 25,240 1 190,924
13.6.2003 35,303 27,510 971,186 47,525 24,790 1 178,145
16.6.2003 35,079 27,500 964,673 46,909 24,550 1 151,616
17.6.2003 34,779 26,860 934,164 46,373 25,070 1 162,571
18.6.2003 35,103 26,180 918,997 46,192 24,750 1 143,252
19.6.2003 35,295 26,520 936,023 45,983 25,270 1 161,990
20.6.2003 35,768 26,070 932,472 45,469 25,200 1 145,819
23.6.2003 35,653 26,070 929,474 45,561 25,240 1 149,960
24.6.2003 36,092 26,960 973,040 44,949 25,450 1 143,952
25.6.2003 36,195 27,540 996,810 44,955 25,580 1 149,949
26.6.2003 36,208 27,060 979,788 44,251 25,640 1 134,596
27.6.2003 36,330 27,500 999,075 44,324 25,750 1 141,343
30.6.2003 36,509 28,450 1 038,681 44,788 25,840 1 157,322
1.7.2003 36,351 28,530 1 037,094 45,078 25,550 1 151,743
2.7.2003 35,948 28,150 1 011,936 45,078 25,730 1 159,857
3.7.2003 35,996 28,370 1 021,207 45,395 25,080 1 138,507
7.7.2003 36,205 27,800 1 006,499 45,087 25,170 1 134,840
8.7.2003 36,426 28,000 1 019,928 44,803 25,930 1 161,742
9.7.2003 36,778 28,800 1 059,206 44,801 25,960 1 163,034
10.7.2003 36,720 28,810 1 057,903 45,156 26,320 1 188,506
11.7.2003 36,759 29,170 1 072,260 45,094 26,060 1 175,150
14.7.2003 36,728 28,520 1 047,483 44,705 26,280 1 174,847
15.7.2003 36,966 29,050 1 073,862 44,083 26,440 1 165,555
16.7.2003 36,906 28,720 1 059,940 44,426 26,280 1 167,515
17.7.2003 37,316 28,590 1 066,864 44,568 26,430 1 177,932
18.7.2003 37,128 29,250 1 085,994 44,101 25,420 1 121,047
21.7.2003 37,371 28,010 1 046,762 44,417 25,040 1 112,202
22.7.2003 37,532 27,840 1 044,891 45,194 25,330 1 144,764
23.7.2003 37,204 28,130 1 046,549 45,131 25,260 1 140,009
24.7.2003 37,213 28,370 1 055,733 44,615 25,030 1 116,713
25.7.2003 36,664 28,410 1 041,624 44,543 25,000 1 113,575
28.7.2003 36,556 27,810 1 016,622 45,076 25,680 1 157,552
29.7.2003 36,549 28,220 1 031,413 45,280 25,440 1 151,923
30.7.2003 36,552 28,730 1 050,139 45,184 25,010 1 130,052
31.7.2003 36,571 28,660 1 048,125 45,405 25,310 1 149,201
1.8.2003 36,906 30,210 1 114,930 45,005 24,890 1 120,174
4.8.2003 37,545 29,770 1 117,715 45,027 25,530 1 149,539
5.8.2003 37,180 30,370 1 129,157 45,785 24,950 1 142,336
6.8.2003 36,822 29,890 1 100,610 45,677 25,110 1 146,949
7.8.2003 36,669 30,560 1 120,605 45,331 25,340 1 148,688
8.8.2003 36,739 30,300 1 113,192 45,142 26,040 1 175,498
11.8.2003 36,754 30,070 1 105,193 45,331 26,150 1 185,406
12.8.2003 37,147 30,250 1 123,697 45,113 26,380 1 190,081
13.8.2003 36,960 29,240 1 080,710 44,780 26,800 1 200,104
14.8.2003 37,198 28,960 1 077,254 45,315 27,000 1 223,505
15.8.2003 37,067 29,270 1 084,951 44,781 27,260 1 220,730
18.8.2003 37,362 29,060 1 085,740 44,363 27,100 1 202,237
19.8.2003 37,543 28,980 1 087,996 44,443 27,410 1 218,183
20.8.2003 37,910 29,350 1 112,659 44,432 27,020 1 200,553
21.8.2003 37,780 30,180 1 140,200 44,844 26,990 1 210,340
22.8.2003 38,083 30,170 1 148,964 44,941 27,220 1 223,294
25.8.2003 38,416 30,030 1 153,632 44,817 26,950 1 207,818
26.8.2003 38,542 30,310 1 168,208 44,817 27,520 1 233,364
27.8.2003 38,629 29,840 1 152,689 44,399 27,470 1 219,641
28.8.2003 38,550 30,010 1 156,886 44,088 27,540 1 214,184
29.8.2003 38,550 29,990 1 156,115 44,194 26,570 1 174,235
2.9.2003 38,674 28,030 1 084,032 43,685 27,100 1 183,864
3.9.2003 38,671 28,210 1 090,909 43,576 27,660 1 205,312
4.9.2003 38,741 27,720 1 073,901 43,416 28,290 1 228,239
5.9.2003 38,675 27,610 1 067,817 43,606 28,490 1 242,335
8.9.2003 38,166 27,520 1 050,328 44,069 28,580 1 259,492
9.9.2003 37,745 27,590 1 041,385 44,217 28,390 1 255,321
10.9.2003 37,487 27,870 1 044,763 44,238 27,730 1 226,720
11.9.2003 37,135 27,070 1 005,244 44,059 28,310 1 247,310
12.9.2003 36,948 26,630 983,925 44,046 28,520 1 256,192
15.9.2003 36,948 26,630 983,925 44,592 27,970 1 247,238
16.9.2003 37,177 26,320 978,499 45,084 28,320 1 276,779
17.9.2003 36,744 25,750 946,158 44,652 28,380 1 267,224
18.9.2003 37,021 25,600 947,738 44,172 28,430 1 255,810
19.9.2003 36,775 25,370 932,982 43,831 29,130 1 276,797
22.9.2003 36,566 25,820 944,134 43,286 29,110 1 260,055
23.9.2003 35,952 25,550 918,574 43,412 29,060 1 261,553
24.9.2003 35,879 26,830 962,634 42,663 28,890 1 232,534
25.9.2003 35,968 27,220 979,049 42,806 28,880 1 236,237
26.9.2003 35,935 27,060 972,401 42,963 28,750 1 235,186
29.9.2003 36,009 27,310 983,406 42,545 29,010 1 234,230
30.9.2003 36,055 28,080 1 012,424 42,223 28,820 1 216,867
1.10.2003 35,286 28,420 1 002,828 42,743 28,260 1 207,917
2.10.2003 35,337 28,770 1 016,645 42,580 28,120 1 197,350
3.10.2003 35,164 29,250 1 028,547 42,526 28,230 1 200,509
6.10.2003 35,221 29,750 1 047,825 42,804 28,090 1 202,364
7.10.2003 35,606 29,610 1 054,294 42,763 28,130 1 202,923
8.10.2003 35,041 29,070 1 018,642 43,025 27,740 1 193,514
9.10.2003 35,057 30,720 1 076,951 42,491 27,990 1 189,323
10.10.2003 34,803 31,250 1 087,594 42,487 28,500 1 210,880
13.10.2003 35,165 31,000 1 090,115 42,458 28,500 1 210,053
14.10.2003 35,373 31,450 1 112,481 42,725 28,580 1 221,081
15.10.2003 35,446 31,100 1 102,371 42,804 27,970 1 197,228
16.10.2003 35,255 30,960 1 091,495 42,950 27,840 1 195,728
17.10.2003 35,439 30,080 1 066,005 43,047 26,590 1 144,620
20.10.2003 35,577 29,500 1 049,522 42,684 26,430 1 128,138
21.10.2003 35,384 29,420 1 040,997 42,493 26,510 1 126,489
22.10.2003 35,452 29,140 1 033,071 42,437 26,460 1 122,883
23.10.2003 35,370 29,810 1 054,380 42,650 25,460 1 085,869
24.10.2003 34,987 29,470 1 031,067 42,508 25,680 1 091,605
27.10.2003 35,099 29,140 1 022,785 42,602 25,310 1 078,257
28.10.2003 35,256 28,830 1 016,430 42,309 25,300 1 070,418
29.10.2003 35,279 27,940 985,695 42,292 25,720 1 087,750
30.10.2003 35,305 27,870 983,950 42,292 25,410 1 074,640
31.10.2003 35,368 28,220 998,085 42,026 25,020 1 051,491
3.11.2003 35,578 27,560 980,530 41,573 24,120 1 002,741
4.11.2003 35,777 27,290 976,354 41,250 23,700 977,625
5.11.2003 36,111 28,460 1 027,719 41,436 23,480 972,917
6.11.2003 36,016 28,360 1 021,414 41,208 23,580 971,685
7.11.2003 36,065 28,650 1 033,262 40,879 23,790 972,511
10.11.2003 36,085 28,900 1 042,857 40,550 23,720 961,846
11.11.2003 35,924 28,820 1 035,330 40,947 22,700 929,497
12.11.2003 35,829 29,110 1 042,982 41,450 22,810 945,475
13.11.2003 35,551 29,420 1 045,910 41,409 23,350 966,900
14.11.2003 35,199 29,740 1 046,818 41,407 24,280 1 005,362
17.11.2003 35,199 29,040 1 022,179 41,288 24,080 994,215
18.11.2003 34,774 30,360 1 055,739 41,024 24,530 1 006,319
19.11.2003 34,785 29,740 1 034,506 41,358 24,830 1 026,919
20.11.2003 34,393 29,630 1 019,065 41,331 25,210 1 041,955
21.11.2003 34,343 29,530 1 014,149 41,464 24,670 1 022,917
24.11.2003 34,463 28,090 968,066 41,825 24,850 1 039,351
25.11.2003 34,697 28,100 974,986 42,040 25,250 1 061,510
26.11.2003 34,877 28,620 998,180 42,188 25,010 1 055,122
27.11.2003 34,593 28,900 999,738 42,423 25,160 1 067,363
28.11.2003 34,383 28,950 995,388 42,238 25,620 1 082,138
1.12.2003 34,277 28,550 978,608 42,225 25,850 1 091,516
2.12.2003 34,193 28,450 972,791 41,965 25,180 1 056,679
3.12.2003 34,409 29,520 1 015,754 41,779 25,800 1 077,898
4.12.2003 33,961 29,280 994,378 41,728 25,460 1 062,395
5.12.2003 34,075 28,830 982,382 41,598 25,760 1 071,564
8.12.2003 33,956 30,360 1 030,904 41,359 26,420 1 092,705
9.12.2003 33,739 30,210 1 019,255 41,175 26,250 1 080,844
10.12.2003 33,528 29,990 1 005,505 41,375 26,870 1 111,746
11.12.2003 33,706 30,030 1 012,191 41,185 27,210 1 120,644
12.12.2003 33,862 30,810 1 043,288 40,752 28,380 1 156,542
15.12.2003 33,621 30,700 1 032,165 40,704 27,920 1 136,456
16.12.2003 33,680 30,530 1 028,250 40,350 28,490 1 149,572
17.12.2003 33,348 31,470 1 049,462 40,689 28,220 1 148,244
18.12.2003 33,341 31,270 1 042,573 40,777 28,340 1 155,620
19.12.2003 33,131 30,570 1 012,815 40,768 29,720 1 211,625
22.12.2003 33,104 28,490 943,133 40,768 29,610 1 207,140
23.12.2003 33,111 29,850 988,363 40,628 30,160 1 225,340
24.12.2003 33,111 29,460 975,450 40,271 29,660 1 194,438
26.12.2003 33,111 29,460 975,450 40,036 28,660 1 147,432
29.12.2003 33,147 29,510 978,168      
30.12.2003 32,975 30,030 990,239      
31.12.2003 32,920 30,300 997,476      
Zdroj: International Petroleum Exchange (Reuters Terminal), NBS
Graf: JKM

Maloobchodné ceny v sieti čerpacích staníc Slovnaft, a. s., v roku 2003

Dátum zmeny

TP 91

TP 91 UNI

TP 95

TP 98

TP Diesel

10.1.2003

29,2

29,6

29,6

32,3

28,6

1.2.2003

29,7

30,1

30,1

32,8

28,6

7.2.2003

30,3

30,7

30,7

33,4

28,9

13.2.2003

30,9

31,3

31,3

34,0

29,7

18.2.2003

30,9

31,3

31,3

34,0

30,3

25.2.2003

30,4

30,8

30,8

33,5

30,3

28.2.2003

30,4

30,8

30,8

33,5

30,9

11.3.2003

30,4

30,8

30,8

33,5

31,7

20.3.2003

29,8

30,2

30,2

32,9

31,2

26.3.2003

29,3

29,7

29,7

32,4

30,7

3.4.2003

29,3

29,7

29,7

32,4

29,9

8.4.2003

29,3

29,7

29,7

32,4

28,2

15.4.2003

28,8

29,2

29,2

31,9

28,2

6.5.2003

28,3

28,7

28,7

31,4

27,2

12.6.2003

28,9

29,3

29,3

32,0

27,8

10.7.2003

29,4

29,8

29,8

32,5

27,8

15.7.2003

30,4

30,9

30,9

33,5

28,3

1.8.2003

34,1

34,6

34,6

37,2

31,5

26.8.2003

34,8

35,3

35,3

37,9

31,5

10.9.2003

34,4

34,9

34,9

37,5

31,1

17.9.2003

33,4

33,9

33,9

36,5

30,6

7.10.2003

32,6

33,1

33,1

35,7

30,6

16.10.2003

32,6

33,1

33,1

35,7

31,6

29.10.2003

32,6

33,1

33,1

35,7

32,1

12.11.2003

32,6

33,1

33,1

35,7

32,5

14.11.2003

32,6

33,1

33,1

35,7

32,6

2.12.2003

32,6

33,1

33,1

35,7

31,9

*TP = Tempo Plus
**Niektoré čerpacie stanice majú lokálne ceny
Zdroj: Slovnaft, a. s.

Dátum zmeny TP 91 TP 91 UNI TP 95 TP 98 TP Diesel Priemerná cena benzínu Priemerná cena bezol. benzínu Cena bez DPH (bezol. benzín) Čistá cena bezolov. benzínu Cena bez DPH (olov. benzín) Čistá cena olov. benzínu Cena nafty bez DPH Čistá cena nafty
10.1.2003 29,200 29,600 29,600 32,300 28,600 30,175 30,367 25,306 12,906 24,667 10,167 23,83333333 12,033
1.2.2003 29,700 30,100 30,100 32,800 28,600 30,675 30,867 25,722 13,322 25,083 10,583 23,83333333 12,033
7.2.2003 30,300 30,700 30,700 33,400 28,900 31,275 31,467 26,222 13,822 25,583 11,083 24,08333333 12,283
13.2.2003 30,900 31,300 31,300 34,000 29,700 31,875 32,067 26,722 14,322 26,083 11,583 24,75000000 12,950
18.2.2003 30,900 31,300 31,300 34,000 30,300 31,875 32,067 26,722 14,322 26,083 11,583 25,25000000 13,450
25.2.2003 30,400 30,800 30,800 33,500 30,300 31,375 31,567 26,306 13,906 25,667 11,167 25,25000000 13,450
28.2.2003 30,400 30,800 30,800 33,500 30,900 31,375 31,567 26,306 13,906 25,667 11,167 25,75000000 13,950
11.3.2003 30,400 30,800 30,800 33,500 31,700 31,375 31,567 26,306 13,906 25,667 11,167 26,41666667 14,617
20.3.2003 29,800 30,200 30,200 32,900 31,200 30,775 30,967 25,806 13,406 25,167 10,667 26,00000000 14,200
26.3.2003 29,300 29,700 29,700 32,400 30,700 30,275 30,467 25,389 12,989 24,750 10,250 25,58333333 13,783
3.4.2003 29,300 29,700 29,700 32,400 29,900 30,275 30,467 25,389 12,989 24,750 10,250 24,91666667 13,117
8.4.2003 29,300 29,700 29,700 32,400 28,200 30,275 30,467 25,389 12,989 24,750 10,250 23,50000000 11,700
15.4.2003 28,800 29,200 29,200 31,900 28,200 29,775 29,967 24,972 12,572 24,333 9,833 23,50000000 11,700
6.5.2003 28,300 28,700 28,700 31,400 27,200 29,275 29,467 24,556 12,156 23,917 9,417 22,66666667 10,867
12.6.2003 28,900 29,300 29,300 32,000 27,800 29,875 30,067 25,056 12,656 24,417 9,917 23,16666667 11,367
10.7.2003 29,400 29,800 29,800 32,500 27,800 30,375 30,567 25,472 13,072 24,833 10,333 23,16666667 11,367
15.7.2003 30,400 30,900 30,900 33,500 28,300 31,425 31,600 26,333 13,933 25,750 11,250 23,58333333 11,783
1.8.2003 34,100 34,600 34,600 37,200 31,500 35,125 35,300 29,417 13,917 28,833 10,833 26,25000000 11,750
26.8.2003 34,800 35,300 35,300 37,900 31,500 35,825 36,000 30,000 14,500 29,417 11,417 26,25000000 11,750
10.9.2003 34,400 34,900 34,900 37,500 31,100 35,425 35,600 29,667 14,167 29,083 11,083 25,91666667 11,417
17.9.2003 33,400 33,900 33,900 36,500 30,600 34,425 34,600 28,833 13,333 28,250 10,250 25,50000000 11,000
7.10.2003 32,600 33,100 33,100 35,700 30,600 33,625 33,800 28,167 12,667 27,583 9,583 25,50000000 11,000
16.10.2003 32,600 33,100 33,100 35,700 31,600 33,625 33,800 28,167 12,667 27,583 9,583 26,33333333 11,833
29.10.2003 32,600 33,100 33,100 35,700 32,100 33,625 33,800 28,167 12,667 27,583 9,583 26,75000000 12,250
12.11.2003 32,600 33,100 33,100 35,700 32,500 33,625 33,800 28,167 12,667 27,583 9,583 27,08333333 12,583
14.11.2003 32,600 33,100 33,100 35,700 32,600 33,625 33,800 28,167 12,667 27,583 9,583 27,16666667 12,667
2.12.2003 32,600 33,100 33,100 35,700 31,900 33,625 33,800 28,167 12,667 27,583 9,583 26,58333333 12,083

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 04:22