StoryEditor

Pobyt v kúpeľoch už platia iba zdravotné poisťovne

16.03.2004, 23:00
Od januára 2004 už kúpeľnú starostlivosť nehradí aj Sociálna poisťovňa, ale výlučne zdravotné poisťovne. Zo štátneho rozpočtu však na to dostali len 501 miliónov korún, čo je bezmála o 300 miliónov menej ako vlani.

Od januára 2004 už kúpeľnú starostlivosť nehradí aj Sociálna poisťovňa, ale výlučne zdravotné poisťovne. Zo štátneho rozpočtu však na to dostali len 501 miliónov korún, čo je bezmála o 300 miliónov menej ako vlani. To môže ovplyvniť počet kúpeľných hostí, ako aj ekonomické výsledky kúpeľov. Pomôže v tomto prípade návštevnosť samoplatiteľov a zahraničných klientov? A čo budú na zlepšenie rentabilnosti musieť urobiť kúpele?

Bardejov sa pozerá na Západ
Ekonomická riaditeľka Bardejovských kúpeľov Mária Pisarčíková výrazné zlepšenie ekonomiky kúpeľov v tejto súvislosti nepredpokladá. Zmena financovania, ktorá len v prvom štvrťroku znamenala pre kúpele oproti tomu istému obdobiu minulého roka výpadok 20 miliónov Sk a 50 percent klientov cez poisťovne, napovedá, že ani v nasledujúcich mesiacoch ho nenahradia len samoplatitelia. Poistencov cez poisťovne majú kúpele asi 40 percent, zahraniční klienti tvoria približne 30 percent a v Bardejovských kúpeľoch ich chcú získať viac najmä z Nemecka a z Rakúska. Za nepríjemný nedostatok však pokladajú zlú dostupnosť, ktorá je hendikepom takmer celého východoslovenského regiónu.

Dôraz na kvalitu
Riaditeľ Slovthermae Slovenské liečebné kúpele so sídlom v Bratislave Ľubomír Erdziak zdôraznil, že sa v prvom rade orientujú na obsadenosť zahraničnou klientelou a samoplatiteľov zo Slovenska. Dokumentuje to aj fakt, že vlani sa u nich prostredníctvom poisťovní liečilo asi 22 percent klientov a samoplatiteľov bolo 78 percent. Zahraničných klientov bolo 38 percent a slovenských 62. K úvahe rezortu zdravotníctva, že kým doteraz platia klienti za deň pobytu v kúpeľoch rovnako ako v nemocnici, 50 Sk za deň, no v budúcnosti by s výnimkou zdravotnej starostlivosti mali platiť všetky ostatné služby, ako, napríklad, v Česku, uviedol, že by to návštevnosť samoplatiteľov zo zahraničia a SR neovplyvnilo vôbec. Výrazne by klesla len v prípade klientov poisťovní, pretože sa zníži platobná schopnosť sociálne slabších občanov. Aby súčasné kúpeľníctvo napriek tomu zabodovalo, musí podľa neho klásť dôraz na kvalitu medicínskej starostlivosti a zlepšiť služby na európsku úroveň.

Záujem klesá
Ekonomický riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Turčianske Teplice Vladimír Mihál upozorňuje, že pokles záujmu klientov o kúpeľné pobyty, ktorý zaznamenali, a zrejme bude pokračovať, súvisí s celkovou ekonomickou situáciou v štáte.
Pred zmenami platieb bolo klientov, ktorí sa liečia prostredníctvom poisťovní, asi 70 percent, zvyšok boli samoplatitelia. Po zmene predpokladá, že to bude oproti samoplatiteľom asi 50 percent. Mihál predpokladá aj zníženie záujmu slovenských klientov zo súčasných 90 na 80 percent. Ak prejde návrh, aby si hotelové služby v kúpeľoch platili pacienti sami, dá sa podľa neho najmä v prvých rokoch, kým si ľudia zvyknú, predpokladať výrazný pokles návštevnosti, a tým aj rentability niektorých kúpeľov.

Zmena platieb, zmena klientely
Aj generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Milan Kramárik potvrdil, že zmena úhrady kúpeľnej liečby mení aj skladbu kúpeľných klientov. A hoci záujem poistencov o pobyty podľa neho určite neklesne, vzhľadom na výrazne nižší objem finančných prostriedkov určených na kúpeľnú starostlivosť možno predpokladať, že sa bude dlhodobo znižovať počet liečebných pobytov. Legislatívny sklz pri riešení poskytovania kúpeľnej starostlivosti z prostriedkov zdravotných poisťovní koncom roka 2003 spôsobil problém všetkým kúpeľom. V Piešťanoch prvé dva mesiace tohto roka klesol počet ošetrovacích dní oproti tomu istému obdobiu minulého roka až o 76 percent. Naopak, počet domácich samoplatiteľov stúpol o vyše 46 percent. Hoci v poslednom období rastie počet samoplatiteľov a klesá počet klientov z poisťovní, v počte ošetrovacích dní prevládajú pacienti poisťovní. Vlani predstavovali 72 percent z počtu ošetrovacích dní domácich klientov. Z celkového počtu ošetrovacích dní dosiahli poistenci podiel 28,5 percenta. V prvých dvoch mesiacoch tohto roka sa však pomer úplne obrátil a samoplatitelia sa na celkovom počte ošetrovacích dní slovenských klientov podieľali 69 percentami.

Riziko nedostupnosti
Ale na počte prenocovaní sa vyše 60 percentami podieľali zahraniční klienti. V budúcnosti však budú mať podľa Kramárika negatívny vplyv na návštevnosť kúpeľov reálne možnosti sociálne slabších skupín obyvateľov. V Piešťanoch preto klientom zdravotných poisťovní pripravili okrem ambulantnej kúpeľnej liečby aj kombinovanú úhradu pobytu z dvoch zdrojov, v podstate tak, ako o nej uvažuje minister zdravotníctva Rudolf Zajac. To znamená, že ambulantnú liečbu môže hradiť zdravotná poisťovňa a ostatné služby pacient. Hradenie nezdravotníckych služieb v kúpeľoch pacientmi zrejme spočiatku počet klientov zredukuje, no po čase možno predpokladať ich návrat, najmä ak sa zlepší hospodársky rast SR.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 04:32