StoryEditor

Za svoje zdravie je zodpovedný každý z nás

22.08.2002, 00:00

V ostatnom období sme svedkami značného šírenia informácií a publicity najrôznejších erotických praktík, sexu a s ním súvisiacich otázok. Oznamovacie média, najmä niektoré druhy časopisov, televízia, filmy a pod., sú presýtené všetkými informáciami či reláciami o sexe, jeho podobách a praktikách. Žiaľ, iba málo času a priestoru ostáva v nich pre taký závažný fakt, ako sú ochorenia semenníkov u mužov. Z nich najväčšiu závažnosť predstavujú nádorové ochorenia -- nádory.
Nádory semenníkov, i keď frekvenciou výskytu nepatria medzi najčastejšie zhubné nádory, ich závažnosť vyplýva z viacerých skutočností. Nádory semenníkov u mužov sa môžu objaviť v priebehu celého života. Najčastejšie však od obdobia puberty do 35. -- 40. roku života. To znamená, v období maximálnej sexuálnej aktivity. Biologická aktivita nádoru je mimoriadne vysoká: i pri malom primárnom nádore v semenníku dochádza veľmi skoro k jeho šíreniu -- metastázovaniu -- do iných tkanív a orgánov. Nepriaznivou skutočnosťou je často fakt, že muži z pocitu hanby, obavy, z nevedomosti či z iných príčin nevyhľadajú lekára včas. Priaznivejšou skutočnosťou je fakt, že pri včasnej diagnóze a správnej kombinácii chirurgickej, radiačnej a chemoterapeutickej liečbe možno dosiahnuť veľmi priaznivé výsledky v podobe úplného vyliečenia.
Najčastejším príznakom daného ochorenia je zväčšovanie semenníka. Je nebolestivé, a tak si ho postihnutý zistí iba náhodne. Niekedy si pacient sám nahmatá zatvrdnutie či hrčku veľkosti zrnka hrachu, až po hmotu veľkosti mužskej päste, vypĺňajúcu celý semenník. Zväčšovanie objemu semenníka sa môže prejavovať i pocitom ťažšieho "vajíčka", prípadne bolesťou rôznej intenzity, tzv. ťahavá bolesť. Nie zriedka sa prítomnosť nádoru semenníka prejaví až príznakmi z metastáz v jednotlivých orgánoch alebo celkovými prejavmi ochorenia, ako sú nechutenstvo, slabosť, pokles telesnej váhy, nauzea, bolesti v bruchu, v lumbálnej krajine, kašeľ. Pri niektorých nádoroch semenníka sa môže objaviť gynekomastia (hormonálne podmienené zväčšovanie prsných žliaz u mladých mužov). Zväčšovanie prsníkov u mužov je sprevádzkované spontánnou, ale najmä dotykovou bolestivosťou.
Základnou metódou pri zisťovaní nádoru semenníka je dôkladné, šetrné, často i opakované vyšetrenie obsahu mieška s hlavným zameraním na oba semenníky. Vyšetrenie obsahu mieška sa robí oboma rukami, jemným pohmatom, a to tak v polohe v ľahu, ako aj v stoji. Najprv vyšetríme predpokladanú zdravú polovicu mieška, potom postihnutú stranu. Vyšetrenie má byť nebolestivé, šetrné a vykonávané s adekvátnym etickým i psychologickým taktom.
Na potvrdenie prítomnosti nádoru v semenníku, ako aj stanovenie stupňa rozšírenia nádorovej choroby, sa využívajú ďalšie metódy. K nim patria: vyšetrenie semenníka ultrazvukom (sonografia), rtg. vyšetrenie hrudníka, urografia (rtg. vyšetrenie obličiek a močových ciest po podaní kontrastnej látky do žily), lymfografia (rtg. zobrazenie lymfatických uzlín), ako aj počítačová tomografia (CT) či magnetická rezonancia. Okrem spomenutých metód sa na určenie rozsahu rozšírenia nádorového ochorenia dnes už bežne využíva stanovenie hladín nádorových markerov AFP (alfafetoproteín) a HCG (ľudský choriový gonadotropín) v krvi. Po určení diagnózy nádoru semenníka a rozsahu jeho rozšírenia v organizme nastupuje liečebná fáza. Tá spočíva v radikálnom odstránení nádorom postihnutého semenníka (orchiektómia). Histologickým vyšetrením odstráneného semenníka určí patológ histologický typ nádoru a stupeň jeho biologickej aktivity.
Najbežnejšie typy nádorov semenníka sú seminóny (40 % všetkých nádorov semenníka), zvyšok predstavujú iné typy malígnych nádorov, tzv. neseminomatózne nádory. Delenie hrá významnú úlohu v liečbe týchto nádorov. Po stanovení typu a charakteru nádoru semenníka nasleduje ďalšia liečba: podávanie cytostatík (chemoterapia), rádioliečba, prípadne ďalší chirurgický výkon, zameraný na odstránenie metastáz vo vzdialených orgánoch alebo tkanivách.
Úspešnosť liečby nádorov semenníka závisí predovšetkým od včasného zistenia nádorového ochorenia (malý primárny nádor a neprítomnosť metastáz), ako aj od typu nádoru. Možno povedať, že 70 -- 90 % pacientov s nádorom semenníka sa môže definitívne vyliečiť. Zásluhy na takejto priaznivej bilancii majú okrem už spomenutých podmienok i súčasné liečebné možnosti a pokrok v komplexnej liečbe nádorového ochorenia. Čo môže urobiť mladý muž, aby bola splnená prvá podmienka úspešnosti liečby tohto ochorenia? Sám môže prispieť včasnému odhaleniu nádoru semenníka, a to tzv. samovyšetrovaním. Je to jednoduchý, nebolestivý spôsob a trvá iba pár minút. Pohmatom oboma rukami treba prehmatať oba semenníky. Najvhodnejšie je vyšetrenie realizovať po teplom kúpeli alebo sprchovaní. Samovyšetrovanie semenníkov sa odporúča vykonávať u chlapcov od 16. roku života raz mesačne, najlepšie v rovnaký deň.
Postup vyšetrenia: Postavte sa pred zrkadlo, aby ste videli prípadné zmeny tvaru a veľkosti semenníkov (jeden môže byť väčší ako druhý a ľavá polovica mieška býva uložená nižšie ako pravá). Dôležitá je zmena oproti predchádzajúcemu stavu. Každý semenník vyšetrujte oboma rukami tak, že ukazováky sú pod semenníkom, palcom prstami. Vyhľadajte nadsemenník, ktorý nahmatáte ako povrazcu podobný útvar nad horným pólom semenníka. Podobne postupujte aj pri vyšetrení druhého semenníka a nálezy porovnajte. Čokoľvek nájdete na jednom semenníku, hľadajte i na druhom. Rovnaký nález na oboch semenníkoch znamená normálny stav. Čo si treba pri samovyšetrovaní všimnúť? Zväčšenie semenníka (najčastejšie nebolestivé), zatvrdnutie časti alebo celého semenníka, pevnú hrčku rôznej veľkosti, pocit ťažšieho semenníka, ťahavú bolesť v podbrušku alebo slabinách, zvýšenú citlivosť, zväčšenie oboch semenníkov alebo mieška.
Pri najmenšom podozrení, pri akejkoľvek zmene jedného semenníka v porovnaní s druhým alebo pri pocite neistoty, sa s dôverou obráťte na lekára, najlepšie urológa.
Treba znova zdôrazniť, že včasné odhalenie nádoru semenníka, vytvára najdôležitejší predpoklad na úplné vyliečenie. Za svoje zdravie i život je zodpovedný každý z nás, a preto si ho musíme chrániť. Samovyšetrovanie semenníkov je jednoduchý a nenáročný spôsob, ktorý môže odvrátiť nepriazeň osudu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 19:40