StoryEditor

Starších ľudí pribúda, lekári sa musia špecializovať

15.03.2004, 23:00
Až štvrtinu populácie v SR tvoria ľudia nad 60 rokov a chronicky chorí. Z bezmála 814 000 starých ľudí je relatívne zdravých len 38 percent dôchodcov, očakávaná dĺžka života vo veku 60 rokov je v SR v porovnaní s EÚ kratšia o 3 až 5 rokov a obdobie závislosti starých od pomoci iných je relatívne dlhšie. Predpokladá sa, že o 30 rokov bude táto skupina tvoriť vyše 22 percent obyvateľov. To sú dôvody, pre ktoré treba zmeniť postavenie zdravotnej starostlivosti o starých ľudí v systéme slovenského zdravotníctva.
Až štvrtinu populácie v Slovenskej republike tvoria ľudia nad 60 rokov a chronicky chorí. Z bezmála 814 000 starých ľudí je relatívne zdravých len 38 percent dôchodcov, očakávaná dĺžka života vo veku 60 rokov je na Slovensku v porovnaní s Európskou úniou kratšia o tri až päť rokov a obdobie závislosti starých od pomoci iných je relatívne dlhšie. Predpokladá sa, že o 30 rokov bude táto skupina tvoriť vyše 22 percent obyvateľov. To sú dôvody, pre ktoré treba zmeniť postavenie zdravotnej starostlivosti o starých ľudí v systéme slovenského zdravotníctva.

Ďalšie ambulancie
Ministerstvo zdravotníctva v rámci pripravovaných reformných opatrení prehodnotí sieť geriatrických ambulancií, ktoré zabezpečujú napríklad aj starostlivosť o inkontinentné osoby, pacientov s pádmi a o dementných pacientov. V súčasnosti je takýchto geriatrických ambulancií na Slovensku 54 so 49 lekárskymi miestami v odbore geriatria. Na jedného geriatra pripadá 177 762 obyvateľov. Zmeny čakajú aj ústavné zariadenia.
Aby sa nestávalo, že geriatrickí pacienti budú, ako dosiaľ, ležať najmä na interných oddeleniach, mal by stúpnuť počet geriatrických lôžok. Ministerstvo odporučí, aby aspoň jedno geriatrické zariadenie v každom samosprávnom kraji spĺňalo kritériá Európskej únie na akreditáciu v postgraduálnej príprave geriatrov. Predbežne sa očakáva zvýšenie starostlivosti praktických lekárov o starých a chronicky chorých aj tesnejšou spoluprácou s agentúrami domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Tie zatiaľ chýbajú najmä v okresoch Myjava, Bytča, Žarnovica a Košice III. Posilniť treba aj budovanie zariadení sociálnej medicíny a spoluprácu so zariadeniami sociálnych služieb.

Reakcia na nárast duševných chorôb
Vzhľadom na veľký nárast duševných chorôb starých ľudí treba zároveň rozšíriť sieť gerontopsychiatrických ambulancií a najmä denných psychiatrických zariadení. Narásť musí aj počet geriatrických lôžok v psychiatrických liečebniach a oddeleniach. V sieti gerontopsychiatrických ambulancií je v súčasnosti sedem ambulancií. Ministerstvo vyjde v ústrety pri predpisovaní liekov lekárom, ktorí sa špecializujú na geriatrických pacientov. Vzhľadom na množstvo ochorení u jedného pacienta sa prehodnotia ich preskripčné obmedzenia. To uľahčí situáciu aj pacientom a ich rodinným príslušníkom, ktorým tak predpíšu lieky na jednom mieste. Až 550 lôžok sa má v budúcnosti transformovať na paliatívnu, teda aj bolesť utišujúcu starostlivosť pre starých, nevyliečiteľne a dlhodobo chorých pacientov

Dôraz na domáce prostredie
Jednodňová starostlivosť o geriatrických pacientov, ktorým vzhľadom na charakter ochorenia nemožno poskytnúť zdravotnú starostlivosť doma, no nevyžaduje si hospitalizáciu 24 hodín, bude jednou z noviniek reformy zdravotníctva v oblasti geriatrie. Pri starších pacientoch sa ráta najmä s diagnostikovaním, jednorazovou terapiou a rehabilitáciou. Tento krok má okrem iného ešte viac oddialiť závislosť a odkázanosť starých ľudí a umožniť im byť čo najdlhšie vo svojom prostredí.

Reč čísel
Praktických lekárov pre dospelých, ktorí sa starajú aj o geriatrických pacientov, je 2 146.
Na jedného praktického lekára pre dospelých pripadá 1 864 pacientov.
Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti je 173, na jednu pripadá asi 32 000 až 38 000 obyvateľov a pracujú v nej v priemere tri až štyri sestry.

Povinné očkovanie starších občanov
Povinne sa nemusia očkovať len deti, ale aj starší ľudia. Ide o obyvateľov v zariadeniach sociálnej starostlivosti, geriatrických centrách a liečebniach pre dlhodobo chorých, kde ich na náklady štátneho rozpočtu očkujú proti chrípke. Medzi cieľové skupiny očkovania proti chrípke a pneumokokovým infekciám patria tiež ostatní občania nad 65 rokov, ale aj dispenzarizovaní geriatrickí pacienti bez ohľadu na vek, pacienti s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, chronickými ochoreniami srdcovo-cievneho aparátu, metabolickými, obličkovými a imunitnými poruchami.

Sieť geriatrických ambulancií
Akútnu geriatrickú starostlivosť poskytuje 21 geriatrických oddelení s 856 posteľami, 86 lekármi a 357 sestrami.
Pre dlhodobo chorých je na Slovensku 2 182 lôžok.
Gerontopsychiatrická starostlivosť sa poskytuje na šiestich oddeleniach v Pezinku, vo Veľkých Levároch, v Hronovciach, Kremnici, Michalovciach, na gerontopsychiatrickom oddelení Nemocnice s poliklinikou Milosrdných bratov v Bratislave.

Hospice
Paliatívna starostlivosť, ktorá diagnostikuje a lieči bolesť a iné fyzické a psycho-sociálne problémy, smeruje k zlepšeniu kvality života pacientov aj v terminálnom štádiu ochorenia. Na Slovensku funguje jeden hospic a jeden mobilný hospic v Bratislave, Hospic v Bardejovskej Novej Vsi, v Zdravotno-sociálnom centre v Trsticiach. Ministerstvo zdravotníctva vydalo súhlas na vytvorenie oddelenia paliatívnej starostlivosti v existujúcich zdravotníckych zariadeniach v Bratislave, Trstenej, Humennom a Trnave.

Geriatrické ambulancie v SR
Kraj Počet
Bratislavský  16
Trnavský 3
Trenčiansky 6
Nitriansky 4
Žilinský 7
Banskobystrický 9
Prešovský 7
Košický 2
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

 

Gerontopsychiatrické ambulancie v SR
Kraj Počet
Bratislavský 3
Nitriansky 3
Trenčiansky 1
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

Najčastejšie ochorenia osôb nad 60 rokov

- ischemická choroba srdca
- ischemická choroba nôh
- vysoký tlak
- mozgové mŕtvice, chlopňové chyby
- rakovina hrubého čreva
- rakovina pľúc
- rakovina prsníka, maternice, hemoblastózy
- cukrovka
- osteoporóza 
- choroby pohybového aparátu a neurologické ochorenia 
- mentálne ochorenia 
- chrípka
- zápal pľúc
- postihnutie zraku, sluchu, reči

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:39