StoryEditor

Začiatok konca sporu o úverových kartách

09.05.2003, 00:00

Spor, ktorý iniciovali americké maloobchodné spoločnosti vedené firmou Wal-Mart Stores, trvá už 6,5 roka. Minulý týždeň sa konečne začal súdny proces, ale tesne pred zasadnutím MasterCard neočakávane oznámila, že sa mimosúdne dohodla so žalujúcimi. Sudca zakázal informovať o podmienkach mimosúdnej dohody, avšak podľa informačných zdrojov, na ktoré sa odvoláva denník The Wall Street Journal, MasterCard súhlasil zaplatiť 1 mld. USD.
Úverové karty sa začali aktívne vydávať v USA pred desiatimi rokmi. Podľa názoru predstaviteľov maloobchodných sietí pre boj o trh Visa a MasterCard začali na nich vytvárať tlak, aby prijímali platobné karty týchto dvoch systémov a nie od konkurencie. Ukázalo sa, že úverové karty systémov Visa a MasterCard zdraželi a maloobchodní predajcovia boli nútení preniesť náklady na ich používanie na spotrebiteľov. Obsluha úverových kariet v režime on-line s používaním osobného identifikačného čísla (PIN -- Personal Identification Number), pri ktorej sa zúčtovávajú peniaze v reálnom čase stojí predajcov 0,09 USD pri nákupe za 100 USD. Toľko platia majitelia regionálnych platobných systémov. Obsluha kariet fungujúcich v režime off-line, pri ktorých je potrebné podpísať účet, stojí 1,49 USD za 100 USD. Práve tento spôsob platieb propagovali Visa a MasterCard. Obe spoločnosti, aby prinútili systémy maloobchodného predaja prijímať ich úverové karty, hrozili, že zastavia spoluprácu s obchodmi. Tvrdili, že sa pridŕžajú systému, podľa ktorého si vážia všetky karty, či už kreditné alebo platobné.
Podľa odhadov analytikov, ale aj samotných maloobchodných predajcov, ak by súd rozhodol o vine spoločností Visa a MasterCard, mohli by zaplatiť od 5 do 25 mld. USD. Hoci MasterCard súhlasil zaplatiť len 1 mld. USD, experti to nazývajú víťazstvom maloobchodných predajcov, pretože spoločnosť súhlasila zlepšiť svoje podmienky v systéme "váž si všetky karty". Mimosúdna dohoda je výhodná aj pre MasterCard. Jeho podiel na trhu platobných systémov v USA je menší ako podiel Visa. Tá sa však chce dočkať víťazného konca a nechce počuť o kompromise. "Visa chce demonštrovať súdu, že naše postupy sú v súlade so zákonom a sú v záujme spotrebiteľov," vyhlasuje Visa.
Trh platobných kariet je v USA podstatne menší ako trh úverových kariet. Objem nákupov pomocou platobných kariet predstavoval v roku 2002 480 mld. USD a objem nákupov pomocou úverových kariet 1,2 bilióna USD. Nákupy pomocou platobných kariet však rastú rýchlejšie (o 24 %) ako pomocou úverových kariet (7 %). Obe spoločnosti sa súdili aj vo februári tohto roku pre to, že svojich amerických zákazníkov nedostatočne informovali o poplatkoch za prevod cudzej meny pri použití platobných kariet v zahraničí.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. máj 2024 10:01