StoryEditor

Zmenili sa ratingy podielových fondov

19.01.2004, 23:00
Zmenili sa ratingy podielových fondov.
Agentúra Morningstar Inc. známa svojimi "hviezdičkovými" ratingmi podielových fondov zmenila minulý rok systém hodnotenia. Bude v ňom zohľadňovať veľký rast v odvetví podielových fondov. V súčasnosti je len v USA vydaných 14-tisíc druhov akcií podielových fondov. V USA sa podiely fondov vydávajú vo forme akcií s meniacou sa menovitou hodnotou. Mení sa v závislosti od toho, aká je hodnota majetku fondu pripadajúca na jeden podiel. Nový ratingový systém nahradí spôsob hodnotenia fondov existujúci od roku 1985.
Najväčšie zmeny sa týkajú spôsobov, pomocou ktorých sa fondy spájajú do kategórií a udeľuje sa im rating. Súčasný systém vychádza z toho, že ratingy sa udeľujú štyrom kategóriám fondov - fondom amerických akcií, fondom medzinárodných akcií, fondy zdaňovaných obligácií a fondom komunálnych obligácií. Pripomenieme, že komunálne obligácie sa v USA nezdaňujú. Súčasne existuje rozdelenie investičných fondov podľa štýlu a veľkosti. Nový systém umožňuje pripisovať ratingy fondom rozdeleným na 50 užších kategórií. Rastové fondy sú oddelené od výnosových. Fondy sa súčasne rozdeľujú podľa veľkosti firiem, do cenných papierov ktorej fond investuje. Znamená to, že existujú fondy malej, priemernej a veľkej kapitalizácie. Kapitalizácia je súčet objemu všetkých obchodov s jedným cenným papierom.
Plánované zmeny sú reakciou kritikov, poukazujúcich na to, že stará metodika pripisovania retingov Morningstar je priaznivo naklonená fondom, ktorých investičný štýl prináša najlepšie výsledky v určitom období. Scoring agentúry CRA Rating, hodnotiaci slovenské podielové fondy, má podobný princíp. Podľa neho majú najviac hviezdičiek tie fondy, ktoré sa najviac predávajú. Podľa starej metodiky Morningstar mali rastové fondy najlepšie výsledky koncom deväťdesiatych rokov pri býčom (stúpajúcom trende) raste kapitálového trhu. V súčasnosti sú podľa nej najlepšie tie fondy, ktoré sú postavené na hodnotových zásadách.
Existujú dôkazy, ktoré podporujú tvrdenie, že ratingy Morningstar pozitívne hodnotia ten investičný štýl, ktorý je v istom čase aktuálny. Stačí povedať, že medzi fondmi hodnotenými firmou Mornigstar v súčasnosti má päťhviezdičkový rating celkom 43 hodnotových a len 5 rastových fondov. Najnižší rating udeľovaný jednou hviezdičkou vyzerá úplne naopak. Má ho 168 rastových a 10 hodnotových fondov, ktoré investujú do firiem s vysokou kapitalizáciou cenných papierov.
Výkonný riaditeľ Morningstar Don Phillips tvrdí, že nový systém v nových podmienkach uľahčuje investorom hľadanie kvalitných fondov aj v sektoroch, ku ktorým trh nie je momentálne "pozitívne naladený." Súčasne poznamenáva, že fondy pred 15 rokmi nemali také názvy, ktoré by konkretizovali smerovanie ich činnosti. Vtedy neexistoval ani jeden fond, ktorý by mal, napríklad, názov "výnosový fond priemernej kapitalizácie".

Rady pre investorov:

l Treba získať čo najviac informácií o súčasnom manažérovi fondu.
l Čím je fond väčší, tým ťažšie sa riadi.
l Treba analyzovať výkonnosť fondu v jednotlivých rokoch.
l Dôležitá je aj kategória fondov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 08:15