So sotva 1100 obyvateľmi je ospalý ostrov Mljet miestom pokoja a pohody. Takmer 90 percent ostrova pokrývajú lesy a obrovský národný park ponúka kilometre turistických trás. Zaujímavým faktom je, že jediný hotel, ktorý tu je, je pomenovaný po Homérovom diele Odyssea. Homér tu mal žiť dokonca sedem rokov.Flickr
StoryEditor

20 otázok o odpovedí o lesoch. Experti radia, ako na nich hospodáriť

12.07.2016, 00:00
Autor:
kokkokzkzk
Chcete kúpiť či predať les? Častokrát je s týmto krokom spojených nemálo problémov. Tu je pár tipov expertov z praxe, ako na to. Čítajte už dnes v Hospodárskych novinách.

Radí Jozef Ňaňko, lesný odborný hospodár z okresu Stará Ľubovňa

Dá sa brániť proti tomu, aby les kúpili nejakí špekulanti?

Špekulanti majú šancu len v prípade, ak získajú viac ako 51 percent hlasov v danom spoločenstve. V praxi sa často stretávame s prípadmi, že napríklad na 500 hektároch lesného pozemku môže byť aj 700 spoluvlastníkov. Pri lesoch existuje veľká rozdrobenosť a ich scelenie či výmena sú náročné. Zameniť hoci hektár lesa za porovnateľný, s podobnou drevinovou skladbou, býva komplikované. V nemálo prípadoch preto aj súkromné lesy obhospodaruje štát cez Lesy SR, a to práve kvôli stovkám súkromných spoluvlastníkov na určitom počte hektárov.

Máme v obci záujemcu, ktorý chce skúpiť lesy v okolí. Ako máme postupovať, aby sme mu v tom zabránili?

Tam, kde vlastník nedosiahol 51 percent na jednej parcele, nemôže požiadať o vydanie lesa. To znamená, kto je vlastníkom parcely 51 percent a viac, môže požiadať o vlastníctvo lesa a získa naň užívacie právo, ale musí sa dohodnúť s ostatnými spoluvlastníkmi na finančnom vysporiadaní. V tomto prípade ťahajú za kratší koniec tí, ktorí sú v menšine. Často sú vlastníci lesov takí rozdrobení, že nie je možné pri jednej parcele získať potrebných 51 percent. V takých prípadoch preberá údržbu nad lesom nútená správa štátnych lesov, ktorá dohliada na to, aby sa v lesoch správne hospodárilo.

Viac sa dočítate už dnes v Hospodárskych novinách v prílohe Poradňa.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. júl 2024 05:04