Snímka HN/Pavol Funtál
StoryEditor

20 otázok o kúpe pôdy. Experti radia, ako si neskomplikovať život

13.07.2016, 20:00
Autor:
run, turrun, tur
Ako kúpiť pôdu, čomu sa vyhnúť pri prenájmoch či sceľovaní parciel, aké sú ceny pozemkov. Dozviete sa vo štvrtkových Hospodárskych novinách.

Viete, v čom je rozdiel, ak chcete predať či kúpiť pozemok s rozlohou do a nad dvetisíc štvorcových metrov? Rozdiel je v tom, že pri prevode do tohto limitu nemusíte predaj, ani kúpu nikde evidovať. Prevod nad dvetisíc štvorcových metrov už podlieha regulovanému postupu. A ten detailne sleduje štát. Musíte pri ňom využiť postup cez register ponúk, ktorý nájdete na webovej stránke ministerstva pôdohospodárstva.

Výnimky z regulácie

Tento regulovaný postup sa však predsalen netýka všetkých predajcov či kupcov. Z regulácie sú vyňatí napríklad kupci s predkupným právom na pôdu, teda spoluvlastníci pôdy, ale aj blízke osoby, ktorými sú manžel, manželka, rodičia, súrodenci a deti. Regulovaný predaj sa netýka ani pozemkov taxatívne vymenovaných v zákone. Sú to záhrady a pozemky v zastavanom území obce, pozemky mimo zastavaného územia obce určené na iné než poľnohospodárske využitie (stavebný pozemok), ďalej parcely, pri ktorých je možnosť agrovyužitia obmedzená a tiež parcely priľahlé k stavbe, s ktorou tvoria funkčný celok.

Pozemkové úpravy

V súvislosti s pôdou sa chystajú aj ďalšie zmeny. Naplánovaná je novela zákona o pozemkových úpravách, ktorá by mohla začať platiť pravdepodobne na konci tohto roka. Ako zdôrazňujú experti, už dlho sa volá po urýchlení sceľovania. Pritom tempo, ktorým sa pozemkové úpravy robili doteraz, je viac než nedostatočné. Dokumentujú to čísla. Od roku 2003, keď sa začali realizovať (bol to začiatok ich financovania z eurofondov), sa až doteraz, teda za 13 rokov, urobilo dovedna „len“ 426 projektov, čo predstavuje len slabých 12 percent z celkového počtu 2 559 katastrálnych území. Geodeti preto vyzývajú, aby sa úpravy financovali aj z iných, než európskych zdrojov.

Ako postupovať za súčasných podmienok pri pozemkových úpravách, aké sú ceny pozemkov, ako sa vyhnúť chybám pri ich predaji, ale aj o ďalších problémoch okolo pôdy, si prečítajte vo štvrtkových Hospodárskych novinách.

01 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 02 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 03 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 04 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme? 05 - Modified: 2024-03-27 12:45:00 - Feat.: - Title: Modernizovaná Škoda Octavia je už na Slovensku. Cenovkou mnohých určite poteší
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 10:16