StoryEditor

Zimná tvár kože

06.02.2003, 23:00

Zima sa často prejavuje svojou zničujúcou chladnou silou, ale človek má pocit, že dobrým oblečením jej účinky zlikviduje. Často sa však pri tom zabúda na tvár, ktorá je pokrytá veľmi citlivou pokožkou. Nadmerný a dlhotrvajúci chlad tento krehký kryt výrazne poškodzuje a často prichádza k omrznutiu. Vplyvom podchladenia sa totiž akoby kŕčovito sťahujú kožné cievy, rýchlej sa devastujú ich steny a v podkožné nervy na tvári. Rozsah poškodenia závisí od dĺžky pôsobenia chladu. Preto ak dôjde k podchladeniu, prvá pomoc musí predstavovať šetrné, ale rýchle "odmrazenie" a obnovenie prietoku krvi v kŕčovite stiahnutých cievach pokožky.
Ako vyzerá omrzlina? Má tri stupne: prvý stupeň sa prejavuje začervenaním a bolesťou, pre druhý stupeň je charakteristické zbelenie kože, bolesť a mierne zníženie citlivosti a napokon pleť zmodrie, čo je spolu s opuchom a necitlivosťou znakom tretieho stupňa omrznutia, ktorý vedie až k odumretiu kožného tkaniva. Na zmiernenie následkov omrzlín, a to už v prvom štádiu, ktoré býva často podceňované, treba urýchlene vyhľadať teplejšie prostredie. Postihnutú časť tváre (najčastejšie je to ušnica, nos, potom líce) vysušíme uterákom a zabalíme do niečoho teplejšieho (v prípade núdze oplachujeme vodou s maximálnou teplotou 37 až 42 stupňov Celzia -- nie horúcou!!!) a môžeme podať liek na lepšie prekrvenie. Žiadne trenie snehom alebo nejakou hrejivou emulziou či krémom! Pokiaľ sa omrznuté miesto do 20 -- 30 minút neoživí a nezlepší sa prekrvenie, čo spoznáme podľa zružovenia, je nevyhnutné vyhľadať lekára.
Lepšie je však brániť sa pred vznikom omrzlín prevenciou. Pred odchodom na chladný vzduch si opláchneme tvár studenou vodou a osušíme ju. Najrizikovejšie miesta dobre premastíme -- okrem špeciálnych krémov proti omrzlinám, ktoré sa dajú kúpiť v lekárni (krémy s vitamínom E alebo koenzýmom Q10), môže to byť aj "červená" Indulona. Podstatné je, aby pokožka bola mastnejšia, vlhkejšia a vláčnejšia. Hlavu treba zakryť teplou čiapkou hlboko stiahnutou do čela, prípadne kombinovanou s čelenkou, podľa možností si chránime aj bradu a ústa vysokým šálom. Dôležité je tiež špeciálnym prostriedkom chrániť citlivé pery. Krémy a masti, na ktoré sme zvyknutí, nosíme počas dlhšieho pobytu vonku vždy pri sebe a pokožku priebežne premasťujeme. Je to jednoduchý, ale najúčinnejší recept na ochranu tváre proti omrzlinám.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 15:57