23.03.2003, 23:00

Dôležité osobné prekážky v práci -- vyšetrenie, ošetrenie u lekára, sprevádzanie rodinného príslušníka na vyšetrenie, ošetrenie u lekára

Ak obvodný lekár pošle zamestnanca na odborné vyšetrenie, ktoré zamestnanec absolvuje na ďalší deň, patrí mu aj za tento deň náhrada mzdy? Ak stomatológ dá zamestnancovi dve P-éčka na piatok a pondelok bez toho, aby uviedol o aké vyšetrenia ide, má zamestnanec nárok na preplatenie oboch dní?
-- Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, na vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo možné vykonať mimo pracovného času. Ak v prvom prípade váš zamestnanec nemohol absolvovať odborné vyšetrenie v deň návštevy obvodného lekára, má nárok na pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas na návštevu u obvodného lekára i na odbornom vyšetrení. Nárok na platené voľno na celé dva dni má len ak skutočne návšteva u obvodného lekára i odborné V prípade uvedeného stomatológa nie je možné akceptovať ospravedlnenie zamestnanca za neprítomnosť v práci v trvaní dvoch celých dní, ak nie je jasné, o aké vyšetrenia ide. Pracovné voľno s náhradou mzdy je možné poskytnúť maximálne na jeden celý deň.

V Zákonníku práce sa limituje doba pracovného voľna s náhradou mzdy na vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca najviac na jeden deň. Koľko dní v mesiaci môže zamestnanec čerpať takéto pracovné voľno? Ako máme postupovať pri vyplácaní náhrady mzdy za pracovné voľno, keď zamestnanec predložil potvrdenie o účasti na odbornom vyšetrení na 2 dni za sebou nasledujúce a odôvodnením, že to v jeden deň nestihol?
-- Zákonník práce v časti dôležité osobné prekážky v práci upravuje nároky zamestnancov na pracovné voľno s náhradou mzdy na vyšetrenie alebo ošetrenie, ktoré nebolo možné uskutočniť mimo pracovného času. Toto pracovné voľno je na rozdiel od predchádzajúceho Zákonníka práce ohraničené dĺžkou najviac jeden deň. Zákon nepozná v tomto smere výnimky. Znamená to, že na konkrétne vyšetrenie môže zamestnanec čerpať voľno len jeden deň, aj keď by to za tento deň nestihol. Na druhej strane však v prípadoch, že zamestnanec v mesiaci bude absolvovať rôzne vyšetrenia v trvaní každé najdlhšie jeden deň, môže v danom mesiaci čerpať jednodňové pracovné aj viackrát.

Som ženatý a mám dve deti. Jedno dieťa má 10 rokov a s druhým je manželka na materskej dovolenke. Staršie dieťa bolo choré, a preto som s ním išiel na lekárske vyšetrenie. Manželka bola v tom čase doma s deväťmesačným druhým dieťaťom. Zamestnávateľ mi odmietol zaplatiť náhradu mzdy za tento deň s tým, že bol niekto iný, kto mohol ísť s dieťaťom na vyšetrenie.
Mám dve deti, ktoré navštevujú škôlku. S manželom pracujeme v tom istom podniku, ale on pracuje v nepretržitej prevádzke. Zamestnávateľovi som predložila potvrdenie na vyšetrení dieťaťa v zdravotníckom zariadení, ktoré som sprevádzala ja. Zamestnávateľ mi odmietol preplatiť náhradu mzdy za tento deň s odôvodnením, že v čase, keď som bola na vyšetrení s dieťaťom, bol manžel doma, lebo mal voľno po nočnej zmene, a teda mal ísť on na vyšetrenie.
-- Podľa Zákonníka práce má zamestnanec nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy po dobu, po ktorú sprevádza rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie. Pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času. Zákon v tejto súvislosti neuvádza ďalšie podmienky. Je na rodičoch, aby sa rozhodli, kto pôjde s dieťaťom na vyšetrenie. Skutočnosť, že jeden z rodičov je na materskej alebo rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom, nemôže byť dôvodom pre neuznanie pracovného voľna rodičovi, ktorý sprevádzal na vyšetrenie staršie dieťa. Rovnako aj v druhom prípade, fakt, že jeden z rodičov mal pracovné voľno po nočnej, nemôže ovplyvňovať nárok druhého z rodičov na platené voľno v súvislosti so sprevádzaním ich dieťaťa na vyšetrenie k lekárovi, a to ani vtedy, ak by išlo o voľno druhý alebo tretí deň po nočnej zmene. Táto skutočnosť však môže ovplyvniť prípadné hodnotenie jedného alebo druhého rodiča v otázke ich vzťahu k práci zo strany ich spoločného zamestnávateľa práve tým, že uvedení zamestnanci nevyužili voľno jedného z nich na sprevádzanie dieťaťa na vyšetrenie. V oboch prípadoch však zamestnávateľ nepostupoval správne.

Prosím o vysvetlenie otázok v súvislosti s vyšetrením a ošetrením zamestnanca v zdravotníckom zariadení. Zákon hovorí o nároku na pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas, najviac jeden deň. Koľko to je? Dve hodiny, 3 hodiny, 6 hodín? Možno to uplatniť aj v nočnej zmene? A ak zubný lekár napíše voľno na 3 dni za sebou? Možno to dať zamestnancovi aj vtedy, ak mal pracovať v nočnej zmene? Rovnako sa pýtame "na nevyhnutne potrebný čas" pri úmrtí rodinného príslušníka v súvislosti s účasťou na pohrebe skupiny príbuzných -- vnukov a prarodičov.
-- Otázku nevyhnutne potrebného času na vyšetrenie alebo ošetrenie určuje lekár. Zamestnávateľ má právo zisťovať, či vyšetrenie trvalo celý deň. Do tohto času treba započítať aj cestu na vyšetrenie a späť, ako aj čakanie u lekára. Preto ak lekár dá zamestnancovi potvrdenie o celodennom vyšetrení, spravidla sa zamestnávateľ musí s tým uspokojiť. Neplatí to však v prípadoch, keď nie je reálne, že zamestnanec absolvoval vyšetrenie napr. zubára počas nočnej zmeny, s výnimkou urgentného ošetrenia na pohotovosti. Preto je v podstate možné, aby zamestnanec neprišiel na nočnú zmenu, lebo bol na náhlom ošetrení. Tomu však musí zodpovedať aj potvrdenie od lekára, ktoré musí byť adekvátne takejto situácii a musí byť náležite zdôvodnené.
Podľa súčasne platného Zákonníka práce nie je možné potvrdenie napr. zubára o nároku zamestnanca na tri dni pracovného voľna. Zákon limituje dĺžku vyšetrenia najviac jedným dňom. Otázka opakovaného vyšetrenia nie je v zákone riešená. Pokiaľ ide o zhodnotenie dĺžky účasti zamestnanca na pohrebe, zamestnávateľ môže žiadať, aby mu zamestnanec vysvetlil, kde sa konal pohreb, o koľkej, ako dlho trvala cesta i samotný pohreb, prípadne či sa zúčastnil na kare a pod. Na základe toho sa zváži, či bolo potrebné čerpať celodenné pracovné voľno. V každom prípade je možné, aby to bolo celý deň. Domnievame sa, že zamestnávateľ pri takomto posudzovaní pracovného voľna zamestnanca má právo zvažovať osobu zamestnanca, jeho pomer k práci a k plneniu pracovných povinností, ako aj intervaly opakovania lekárskych vyšetrení, prípadne iné zneužívanie dôležitých osobných prekážok v práci.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 20:09