StoryEditor

Znižovanie úrokových sadzieb ECB otázne

30.03.2004, 00:00
Viaceré popredné medzinárodné banky v poslednom čase revidovali prognózy vývoja úrokových sadzieb európskej meny. Ak až dosiaľ vychádzali z toho, že Európska centrálna banka (ECB) sadzby zvýši, teraz predpovedajú ich skoré zníženie.

Viaceré popredné medzinárodné banky v poslednom čase revidovali prognózy vývoja úrokových sadzieb európskej meny. Ak až dosiaľ vychádzali z toho, že Európska centrálna banka (ECB) sadzby zvýši, teraz predpovedajú ich skoré zníženie. Pre nepriaznivé konjunkturálne indikátory vraj už tento štvrtok klesnú. Napríklad hlavný ekonóm poprednej nemeckej bankovej inštitúcie Deutsche Bank Thomas Mayer cez víkend uviedol, že takýto krok očakáva "na niektorom z troch najbližších zasadaní Rady ECB". Jeho výrok sa na devízových trhoch okamžite postaral o vzrušenie, čo vyvolalo i tlak na euro. Podobne znižovanie referenčných úrokových sadzieb predpokladá i britská investičná banka Barclays Capital, a to "s vyše päťdesiatpercentnou pravdepodobnosťou tento štvrtok". HypoVereinsbank špekuluje o znížení až o pol percentuálneho bodu.
Sám prezident ECB Jean-Claude Trichet sa v tejto súvislosti tváril záhadne, keď v rozhovore pre denník Handelsblatt k otázke vývoja európskej meny povedal: "Musíme byť bdelí a pozorní."
Jednotní v názore na ďalší postup však nie sú ani samotní odborníci. Takzvaná tieňová rada ECB, v ktorej je združených 18 popredných finančníkov a ekonómov, na svojom marcovom zasadaní prijala apel, aby Európska centrálna banka so znižovaním úrokových sadzieb v tomto týždni ešte počkala.
"Konjunkturálne riziká vyplývajúce z teroristických útokov možno ľahko zvládnuť, ak centrálna banka zareaguje správne," tvrdí ženevský národohospodár Charles Wyplosz a takisto odporúča zníženie sadzieb. Hospodárstvo eurozóny sa podľa neho síce rozvíja, ale stále existujú pochybnosti o sile a trvalosti tohto trendu.
Všetci experti sa však zhodujú v tom, že intervencia na devízových trhoch by v súčasnosti nebola vhodným prostriedkom regulácie kurzu, ak by hodnota eura opäť začala strmo rásť. Argumentujú, že kým je možné využiť nástroje peňažnej politiky, malo by sa tak stať.
Naproti tomu bonnský profesor Jürgen von Hagen je striktne proti zníženiu sadzieb. Opiera sa pritom o najnovší údaj ECB, podľa ktorého peňažná zásoba M3 vo februári -- v porovnaní s rokom 2003 -- vzrástla až o 6,3 percenta, čo sa podľa samotnej ECB v strednodobom horizonte nezlučuje s cenovou stabilitou. Účelný by bol rast o 4,5 percenta. (gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. október 2024 18:22