StoryEditor

20 odpovedí: Ako ušetriť u zubárov

21.07.2016, 00:00
Chcete ušetriť v zubných ambulanciách? Nie všetko vám preplatí zdravotná poisťovňa, na niektoré výkony musíte doplácať z vlastného vrecka. Aké sú trendy v stomatológii či pri vyšetreniach pacientov, radia experti z praxe.

Radí Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov
1. Pokroky v stomatológii
Ako vnímate aktuálnu situáciu v stomatológii a zubných ambulanciách vzhľadom na pacientov?
Vývoj v zubnom lekárstve je veľmi rýchly a v priebehu necelej generácie sa dosiahli nebývalé pokroky v možnostiach a spôsobe ošetrovania chrupu pacientov, ako aj v ostatných oblastiach spojených s orálnym zdravím. V oblasti zubného lekárstva je viditeľné prepojenie vývoja technológií a kvality poskytovanej starostlivosti, keďže skoro vždy ide o inváziu do ústnej dutiny. Rozsah tejto invázie a celkovo možnosti a aj jej bolestivosť sú podmienené tým, čo nám umožní technika. Napredovanie v oblasti aplikácie nových a efektívnejších terapeutických postupov pri zubnom ošetrení je tak zjavné.

2. Moderná lieba pacientov
Je v stomatológii nejaký posun oproti iným rokom v oblasti modernej liečby pacientov?
Endodoncia zaznamenala významný pokrok pri ošetrovaní koreňových kanálikov, ošetrenie pomocou endomotorov a apexlokátorov je už dostupné vo väčšine zubných ambulancií. Sú ambulancie, ktoré poskytujú tento typ ošetrenia aj pomocou mikroskopu. Výsledkom použitia najnovších technických a technologických prostriedkov a postupov je, že zubný lekár je schopný ošetriť a zachovať aj také zuby, ktoré by v minulosti boli určené na extrakciu alebo prinajmenšom by mali neistú prognózu. Za najväčší prínos modernej stomatológie možno považovať to, že dnes pacientovi môže zubný lekár ponúknuť široké možnosti ošetrenia tak, aby podľa jeho estetických hľadísk a požiadaviek, ako aj vzhľadom na dostupné medicínske postupy pri výbere vhodného typu ošetrenia.

3. Elektronická karta
Mnohé zdravotné poisťovne poskytujú elektronickú kartu pacienta – vzťahuje sa to aj na zubné zákroky?
Áno, týka sa to všetkých výkonov, vrátane zubných. Pacient prostredníctvom takejto elektronickej karty má prehľad o tom, aké výkony a kedy mu boli vykonané ošetrujúcim lekárom, prípadne aké lieky mu boli predpísané. Elektronická komunikácia slúži aj na upozornenie pacienta, že v danom období by mal absolvovať preventívnu prehliadku.

4. Amalgánová plomba
Kým na Slovensku bežná amalgámová plomba stojí u niektorých zubárov aj 30 eur, v Česku iba 10 eur, v Rakúsku a Nemecku sú dokonca hradené z verejného zdravotníctva v plnej výš...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2024-01-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Zubár vykonal žene 30 úkonov na jednom sedení. Znetvoril ma, tvrdí a lekára žaluje 04 - Modified: 2023-09-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Vynález, ktorý zmení celý svet? Japonskí vedci testujú liek na opätovný rast zubov 05 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 12:48