StoryEditor

Ako mať leto seniora zo Západu. Sen našich starkých

10.08.2016, 00:01
Autor:
runrun
Seniori na plážach s nápojom v ruke nemusia byť pre nás fikcia. Ak si vedia jeseň života užiť dôchodcovia zo Západu, naučme sa to aj my.

Nemeckí, rakúski a britskí dôchodcovia zapĺňajú obľúbené pláže. Mnohí z nich si môžu oddych pri mori dopriať aj dvakrát ročne.

Slovenskí turisti len neveriacky krútia hlavou a penziu im ticho závidia. Odborník na dôchodky tvrdí, že aj my môžeme mať rovnakú penziu. Stačí sa finančne vzdelávať a nespoliehať sa na štát.

Počet ľudí v produktívnom a poproduktívnom veku má na Slovensku stúpajúcu tendenciu. Detí sa rodí menej, v súčasnosti je to 1,45 dieťaťa na jednu ženu. Pre porovnanie, koncom 80. rokov 20. storočia to boli dve deti na jednu ženu.

„Aktuálny vývoj bude mať jednoznačný tlak na dôchodkový systém. Pod ťarchou bude najmä prvý pilier, dôchodky vyplácané zo Sociálnej poisťovne. Väčšina Slovákov má v súčasnosti 40 rokov. Sú to ľudia, z ktorých odvodov má Sociálna poisťovňa momentálne najvyššie príjmy. O 30 rokov už budú potrebovať dôchodky oni,“ opisuje aktuálnu situáciu na Slovensku Marek Kunošík, Executive Manager zo spoločnosti DELUVIS.

Neskorší vek odchodu do dôchodku nebude podľa neho jediným problémom, ktorý nás v tomto smere postihne. Pre nedostatok finančných prostriedkov v prvom pilieri môže klesnúť aj výška vyplácaného dôchodku. Znížiť sa tak môže aj kúpyschopnosť obyvateľstva. .    Seniori ležiaci na plážach s jemným pieskom a miešaným nápojom v ruke nemusia byť pre nás iba fikciou. Ak si vedia jeseň života užiť dôchodcovia zo západu, naučíme sa to aj my.

Primárne treba predvídať a nájsť si priestor pre zadné vrátka. „Seniori zo západných krajín majú oveľa lepšiu finančnú gramotnosť ako tí z východu. Vedia, že svoj majetok musia počas aktívneho života zveľaďovať a rozširovať, aby zaopatrili seba a potomkov. Pochopili, že si musia začať sporiť na dôchodok čo najskôr a neboja sa zhodnocovať svoje zdroje dlhodobo aj s istou mierou rizika. Samozrejme, že využívajú všetky možnosti, ako si na ideálny dôchodok nasporiť,“ vysvetľuje Kunošík.

Pripomína, že na Slovensku zatiaľ nie je dostupná taká široká škála produktov ako na Západe. Nemáme tu napríklad niekoľko rokov fungujúci model vyplácania doživotných anuít, reverznú hypotéku a podobne. 

Slováci dnes môžu využiť niekoľko spôsobov pre zabezpečenie si ideálneho dôchodku. Mladí ľudia by mali čo najskôr:
      - vstúpiť do druhého piliera
      - využiť benefity zo strany zamestnávateľa, a to formou DDS
      - budovať a zveľaďovať svoj majetok
      - investovať v podielových fondoch
      Odborník na dôchodok dúfa, že aj u nás si ľudia začnú viac uvedomovať nevyhnutnosť finančnej prípravy na starobu. Tí, ktorí sa naďalej budú spoliehať len na štát, smerujú k markantnému zníženiu životnej úrovne v budúcnosti.

01 - Modified: 2023-12-18 10:53:42 - Feat.: - Title: Projekt Digitálne kurzy zrealizoval viac ako 500 školení pre tisíce seniorov 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-08-09 12:10:00 - Feat.: - Title: Kuriozita z Ameriky: vodič zostal uväznený v Tesle po tom, ako sa jej batéria úplne vybila 04 - Modified: 2023-07-20 11:18:11 - Feat.: - Title: Beh je prospešný v každom veku 05 - Modified: 2023-05-19 12:28:35 - Feat.: - Title: Austrálskeho seniora po siedmich rokoch prepustili zo zajatia Al-Kájdou v Afrike
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:09