StoryEditor

Prvá antikoncepčná náplasť na svete

02.02.2004, 23:00
Antikoncepcia sa používa celé stáročia, no skutočne významný pokrok nastal až v 20. storočí.
V roku 1960 bola uvedená na trh prvá antikoncepčná tabletka. Približne v rovnakom čase sa začali používať vnútromaternicové telieska. Nasledovala prvá injekčná forma antikoncepcie obsahujúca samotný progesterón.
V 70. rokoch sa objavili čisto progesterónové tabletky. Podkožné hormonálne implantáty a intrauterinné systémy sa začali používať v 90. rokoch minulého storočia.
Aj keď je účinná antikoncepcia dostupná v rôznych formách, nie vždy spĺňa kritériá, ktoré uprednostňujú samotné užívateľky - pohodlnosť a jednoduchosť použitia. Sú to charakteristiky, na ktoré súčasná moderná žena kladie čoraz väčší dôraz.

Prvá antikoncepčná náplasť na svete
V roku 2002 bola na trh v USA uvedená prvá antikoncepčná náplasť na svete - najnovšia a najvýhodnejšia metóda antikoncepcie s názvom ORTHO EVRA. V časopise TIME bola vyhlásená za "super objav" roku 2002. V Európe je dostupná od roku 2003.
Náplasť obsahuje dva druhy hormónov: estrogén a gestagén, ktoré sa kontinuálne (24 hodín denne) uvoľňujú z náplasti cez kožu priamo do krvného obehu.

Náplasť sa aplikuje len 1x do týždňa, ale účinná je celých 7 dní
Antikoncepčná náplasť sa aplikuje na kožu raz za týždeň, tri po sebe nasledujúce týždne. Vymieňa sa vždy v ten istý deň v týždni. Tento deň sa nazýva "výmenný deň". Štvrtý týždeň je bez aplikácie - takzvaný "voľný týždeň". Vtedy žena menštruuje.

Náplasť šetrí ženský organizmus
Konštantne dodáva liečivo do tela, obchádza tráviaci systém a prvý prechod pečeňou.

Bezpečná forma antikoncepcie
Náplasť má v prevencii neželaného otehotnenia rovnakú účinnosť ako antikoncepčné tabletky. Užívateľky na ne veľmi dobre reagujú a nežiaduce účinky sú rovnaké, ako pri užívaní antikoncepčných tabletiek.
Účinnosť nie je ovplyvnená prípadnou hnačkou, vracaním alebo súčasným užívaním antibiotík.
Každodenné aktivity, ako kúpanie, sprchovanie, cvičenie nemajú vplyv na účinnosť.

Jej aplikačné miesta
Na aplikáciu sa odporúčajú štyri miesta na tele: podbruško, sedacia časť, vonkajšia strana ramena a horná časť trupu okrem prsníkov.

Transdermálny systém antikoncepcie - antikoncepcia modernej ženy
Transdermálny systém (náplasť), ktorý zabezpečuje dodávanie liečiva do organizmu, perfektne priľne na kožu, dá sa jednoducho odstrániť, zabezpečuje kontinuálne a presné uvoľňovanie určitej dávky liečiva do organizmu a spĺňa estetické kritériá užívateľky. Je to antikoncepcia modernej ženy 21. storočia.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:32