StoryEditor

Zacielené na služby s vysokou pridanou hodnotu

16.10.2002, 00:00

Spoločnosť HT Computers sa za trinásť rokov svojej existencie vypracovala medzi popredné slovenské IT firmy. Vlani prvýkrát v obrate z predaja tovarov a služieb pokorila magickú hranicu jednej miliardy slovenských korún (skoro 10-tisíc predaných osobných počítačov; 13,5 percentný podiel na domácom trhu), čo ju radí na štvrté miesto najväčších firiem v oblasti informačných technológií. Spolu s Marianom GOLDSCHMIDTOM, členom predstavenstva HT Computers a riaditeľom divízie prevádzky a marketingu sme hľadali odpoveď na otázku ako ďalej v rozvoji úspešnej firmy.
- Pôsobíme totiž v odvetví, kde sa technickým pokrokom zvyšuje úžitková hodnota výrobkov a ich cena pri tom mierne klesá. Na dosiahnutie toho istého obratu potrebujeme na trhu umiestniť viac jednotiek tovaru, s čím sú spojené vyššie náklady ako napr. dovoz, preclenie, manipulácia, servis a pod. Zároveň sa stupňuje tlak konkurencie, a tak sa dnes doslova bojuje o percentá alebo mnohokrát aj desatiny percent obchodnej marže. Cieľ na tento rok nemôže byť iný ako udržať alebo zvýšiť obrat v predaji tovaru a viac sa sústrediť na profitabilnejšie aktivity.
A práve k tomu by som smeroval otázku. HT Computers má pomerne široký záber, od predaja výrobkov, cez podnikové aplikácie, elektronický obchod, siete. Z hľadiska obratu takmer z 90 perc. dominuje predaj výrobkov a len 10 perc. sú služby. Aj vzhľadom na nízke marže a neveľkú pridanú hodnotu pri samostatnom predaji výrobkov viaceré IT spoločnosti sa dnes orientujú na služby, ktoré vykazujú oveľa vyššiu mieru rastu a oveľa vyššiu pridanú hodnotu. Pôjdete tiež touto cestou?
- Od začiatku našej činnosti sme venovali rozvoju služieb zvýšenú pozornosť. Spočiatku bolo možno väčšou motiváciou k tomuto kroku naplniť partnerstvo s našim najvýznamnejším dodávateľom spoločnosťou IBM a pridať k tejto spoľahlivej technike zmluvou vyžadovanú pridanú hodnotu -- či už vlastnú aplikáciu, systémovú podporu, projektovanie informačných systémov a podobne. Neskôr pri klesajúcich maržiach za tovar sme sa na oblasť služieb začali pozerať viac ekonomicky.
Dnes z hľadiska predaja služieb sú potešiteľné dve skutočnosti. Prvou je, že organizácie sa viac orientujú na nákup služieb od externých dodávateľov a klesá podiel prác vlastných expertov. Tí sa sústreďujú skôr na optimálne manažovanie externých dodávateľov. Druhou je postupná akceptácia takých sadzieb za služby, ktorú sem prinášajú zahraniční investori. Tí síce veľmi tvrdo bojujú za nízke ceny tovaru, ale v rokovaniach sme schopní obhájiť primeranú cenu služby, obvyklú v zahraničí.
Ešte snáď poznámku k ekonomike služieb. Niektoré služby si vyžadujú značný podiel subdodávok, ako napríklad stavebno-technické práce pri inštalácii sietí. Marža za túto službu sa približuje k marži za predaj tovaru. Na druhej strane výrazne ekonomické sú služby s vysokou pridanou hodnotou poskytované výlučne vlastnými silami, kde nákladom je len réžia pracovníka. Takéto služby predovšetkým vyhľadávame a chceme sa ne sústrediť. Je to predovšetkým vývoj vlastnej podnikovej aplikácie, tvorba programov na kľúč, projektovanie a konsolidácia zložitejších informačných a komunikačných systémov, riešenie havarijných stavov systémov, realizácia zložitejších pamäťových a archivačných systémov a pod.
Osobitne by ma zaujala oblasť podnikových aplikácií. S produktom ESO ste už zaznamenali viaceré úspechy pri implementácii doma i v zahraničí.
- Oblasť vývoja, ponuky a implementácie podnikových aplikácií považujeme v HT Computers za kľúčovú a venujeme sa jej už od roku 1992, kedy sme začali s inštaláciou prvých systémov s názvom ESO/400 vytvorených pre platformu pomerne rozšírených serverov IBM AS/400 (dnes iSeries). Získali sme desiatky klientov na Slovensku i v Českej republike. Jednou z posledných inštalácií je papierenský kombinát Celex Banja Luka v Bosne a Hercegovine. Počiatočným cieľom bolo vyplniť medzeru medzi jednoduchými PC riešeniami a drahými zahraničnými softvérovými balíkmi. Realitou dnes je, že sme sa dostali skôr do vyššej kategórie produktov a podľa agentúry IDC nám na Slovensku patrí druhé miesto za aplikáciami spoločnosti SAP.
Vývoj ide ďalej a minulý rok sme ohlásili novú verziu tohto tzv. ERP (enterprise resource and planning) balíka so zaujímavým názvom eso/es alebo eso/enterprise solution. Dnes patrí medzi technologicky najmodernejšie aplikačné balíky schopné prevádzky na ľubovoľnej hardvérovej platforme. V súčasnosti sú dostupné aj na intelovskej platforme, na IBM iSeries a aj na serveri SUN. Od nasadenia tohto produktu očakávame okrem použitia ľubovoľného hardvéru predovšetkým výrazné skrátenie doby implementácie, možnosť jeho zavádzania prostredníctvom našich partnerov a ľahšiu expanziu na vyspelé zahraničné trhy, kde prvé prípravné kroky pre nemecký trh máme už za sebou.
Toshiba, s ktorou ste sa na trhu výrazne presadili, oslovuje medzinárodný trh s novými výrobkami a službami. U nás túto firmu vnímame predovšetkým cez notebooky, ale vo svete sa čoraz viac presadzuje aj v oblasti serverov, PDA a hlavne bezdrôtových technológií. Odrazí sa táto akcelerácia Toshiby aj na slovenskom trhu?
- Toshiba je jediným z našich významných dodávateľov, ktorého HT Computers na Slovensku zastupuje takpovediac širokospektrálne. Od roku 1991 sme exkluzívnym distributérom jej počítačových produktov, zodpovedným nielen za ich predaj, ale aj za ich certifikáciu, lokalizáciu, propagáciu a ohlasovanie nových produktov na trh. Toshiba totiž nemá na Slovensku ani priame obchodné zastúpenie, ani dcérsku spoločnosť, a tak za všetky obchodné aktivity zodpovedá distributér. Začínali sme samozrejme s notebookmi, kde Toshiba dlhodobo predstavuje absolútnu svetovú špičku, čo sa dá dokumentovať napríklad pozíciou číslo jedna na európskom trhu za druhý kvartál tohto roku. Toshiba vyvinula ako prvá prenosný počítač (vtedy ešte laptop) a do tohto odvetvia vniesla mnoho nových nápadov a patentov. Medzi poslednými aktuálnymi by som spomenul tzv. aktívny "touch pad", teda plôšku na ovládanie pohybu kurzora, do ktorej sú integrované mnohé funkcie ako napr. kalkulačka. Ďalej je to nová technológia tzv. zdokonalených lítium -- iónových batérií (AdLB), ktorých podstatou je tekutina obsahujúca elektrolyt a umožňujúca konštruovať batérie rôznych tvarov a minimálnej hrúbky (až do 0,1 mm), čo poskytuje dizajnérom oveľa väčšie možnosti v návrhu počítačov. Zatiaľ bola aplikovaná do PDA a do konca roka bude použitá aj v notebookoch. Mimochodom PDA od Toshiby -- konkrétne model Pocket PC 740 má už v sebe ako prvý integrovaný adptér buď WiFi alebo Bluetooth. Toshiba je priekopníkom oboch spomenutých bezdrôtových komunikačných technológií. Prejavuje sa to aj vo výbave  novinky na slovenskom trhu -- na ponuke serverov značky Toshiba. Pred pár rokmi by to pôsobilo skôr ako žart, od 1.septembra sú servery od Toshiby na Slovensku už realitou. V ponuke je ich široká škála od jednoduchých riešení pre bezdrôtové mobilné kancelárie až po výkonné podnikové servery. Prvou väčšou dodávkou na Slovensku bolo niekoľko desiatok kusov pre významný zahraničný obchodný reťazec. Nepredpokladáme, že by sme v krátkom čase ohrozili pozície klasických producentov serverov, ale veríme, že práve aplikácia bezdrôtových technológií a skúsenosti Toshiby v tejto oblasti môžu akcelerovať dopyt po serveroch "Made in Japan".
Ako vnímate trh IT na Slovensku, aké rozvojové impulzy mu chýbajú na vyššiu dynamiku?
- V prvom rade treba zdôrazniť, že počiatočný, pioniersky boom informačných technológií a všeobecného záujmu o ne z prvej polovice deväťdesiatych rokov máme už za sebou. Nikoho už nefascinuje dvojnásobná taktovacia frekvencia procesora, násobná kapacita disku ani zdokonalené multimédiá. Akosi automaticky to od nových modelov počítačov očakáva a technické podrobnosti si každý nájde rýchlo a ľahko na internete. Stopercentne sa nenaplnili ani očakávania z enormného rozvoja internetovských aplikácií, e-shopov a portálov a toto médium využívame predovšetkým na získavanie informácií, na komunikáciu a v oblasti nákupov možno na nákup niektorých služieb (cestovanie, turistický ruch...). V slovenských podmienkach sme svedkami akejsi saturácie technikou a technológiami v privátnom sektore, kde dochádza viac menej k štandardnej obnove počítačového parku. Väčšie investície sa občas ešte objavia v štátnej správe, ktorá je dlhodobo počítačovo podvyživená ako napr. projekt Infovek, štátna pokladňa, sociálny a daňový systém, geodézia a pod. Napriek tomuto pesimistickému konštatovaniu existujú aj dnes oblasti, ktoré majú dynamiku a v ktorých v HT Computers vidíme aj svoju budúcnosť. Je to predovšetkým oblasť tzv. konsolidácie serverov, teda zjednodušenie, sprehľadnenie a zefektívnenie roky budovaných heterogénnych počítačových systémov a taktiež obrovský rozvoj technológií na ukladanie a zálohovanie dát, ktorých pribúda geometrickým radom. V oboch prípadoch sa môžeme pochváliť zaujímavými referenciami z bankového i priemyselného prostredia. Impulzom k rozvoju trhu by bol jednoznačne zvýšený prísun zahraničných investícií na Slovensko.
Všetky zahraničné spoločnosti, ktoré sú dnes našimi klientami, spočiatku váhali s komunikáciu s lokálnymi spoločnosťami a so svojimi požiadavkami sa obracali skôr na zastúpenia svetových výrobcov. Vo veľmi krátkom čase však všetci pochopili, že aj domáce firmy sú schopné plne pokryť ich požiadavky na rozvoj a údržbu informačných systémov, a to mnohokrát na vyššej úrovni ako v ich materských krajinách. Zahraničné spoločnosti dnes tvoria podstatnú časť aj našej klientely a sú obrovským prínosom nielen z hľadiska obratu ale aj v oblasti rozvoja etiky a kultúry obchodných vzťahov.
A na záver ešte jedna aktuálna otázka. Máme po voľbách, sme opäť o krôčik bližšie k európskej únii, nebojíte sa konkurencie zvonka?
- Zaoberali sme sa aj touto otázkou a myslíme si, že väčšie riziko hrozí skôr distribútorom výpočtovej techniky, teda spoločnostiam, ktoré nekomunikujú s koncovým odberateľom, ale poskytujú tovar od výrobcov lokálnym IT spoločnostiam. Tu hrá kľúčovú úlohu dobré finančné zázemie, dokonalá logistika a predovšetkým lepšie nákupné ceny od výrobcov, kde by zahraničné spoločnosti obsluhujúce veľké trhy mohli mať navrch oproti domácim. HT Computers je naopak systémovým integrátorom, komunikujúcim dlhodobo s koncovými zákazníkmi, kde kľúčovú rolu zohráva znalosť ich prostredia a rokmi budovaná úroveň vzájomných vzťahov. Prienik do tejto oblasti preto považujeme za podstatne ťažší. Pre nás naopak otvorenie hraníc môže uvoľniť expanziu s niektorými našimi vlastnými produktami alebo službami ako je už spomínané eso/es na vyspelé zahraničné trhy. Len aby to už bolo čím skôr...

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:30