StoryEditor

Šesť výziev pre farmárov sa už čoskoro otvorí a pripravujú sa ďalšie

22.08.2016, 09:32
Autor:
kokkokrunrun

Šesť výziev v programe cezhraničnej spolupráce Interreg plánuje rezort poľnohospodárstva otvoriť v najbližších týždňoch. Určené sú pre roľníkov, ale aj pre ďalšie, nielen podnikateľské, subjekty. V najbližších mesiacoch sa však pripravujú na vyhlásenie aj ďalšie výzvy. Tie sa už budú orientovať primárne na poľnohospodárov. Do ktorých oblastí sa nasmerujú najnovšie prostriedky z eurofondov a prečo majú niektoré výzvy časový sklz, sa dozviete v pondelkových HN v prílohe Podnikanie.

V prílohe Podnikanie sa dozviete aj nasledujúce fakty.

Čo vyvolalo znepokojenie Európskej komisie
Čerpanie peňazí z Programu rozvoja vidieka SR na roky 2014 až 2020 kritizoval Brusel pre netransparentnosť a nevyvážené čerpanie. Európska komisia dokonca navrhla financovanie pozastaviť. Začiatkom augusta však slovenská strana vyrokovala v Bruseli, že čerpanie bude pokračovať. Najväčšie výhrady sa spájali s nerovnomerným čerpaním, pretože z balíka určeného na Program rozvoja vidieka 2014 – 2020 sa už za prvé dva roky uvoľnilo zo sumy 1,2 miliardy eur 85 percent a na ďalšie štyri roky zostalo len 15 percent prostriedkov. To bol hlavný dôvod, prečo hrozilo pozastavenie financovania až zastavenie kontrahovania projektov.
Ako zareagovali na kritiku slovenské inštitúcie
Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva a tiež Pôdohospodárska platobná agentúra s novým šéfom presvedčili Európsku komisiu, že situáciu budú riešiť radikálnou nápravou. Podľa slov šéfa agentúry Brusel akceptoval ich plán prísnych previerok a dodatočných kontrol projektov, pričom komisia nespochybnila ani samotný Program rozvoja vidieka.
Čo sa momentálne preveruje
Nové vedenie platobnej agentúry teraz kontroluje stovky doteraz zazmluvnených farmárskych projektov. Overuje postupy verejných obstarávaní, ktoré sa okolo nich diali za posledné dva roky. Kontroluje hospodárnosť výdavkov a zároveň detailne preosieva žiadosti o platby i opatrenia a výzvy.
Ako ovplyvňujú previerky harmonogram výziev
Celá situácia ovplyvnila aj pripravený harmonogram nových výziev vidieckeho programu. Prebiehajúce kontroly oprávnenosti neprimeraných výdavkov totiž mimoriadne zaťažujú ľudí platobnej agentúry, preto má zverejňovanie ďalších výziev sklz. Keďže Európska komisia chystá na jeseň 2016 audit v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, aby sa overili nasadené opatrenia a kontroly, nové farmárske výzvy možno čakať najskôr od januára.
Podľa harmonogramu idú aspoň „nefarmárske“ výzvy
Platobná agentúra plánuje na jeseň 2016 zverejniť aspoň výzvu pre opatrenie: 1 – Prenos znalostí a informačné akcie; podopatrenie: 1.1 – Podpora na akcie odborného vzdelávania a získavania zručností; b) vzdelávacie programy nepresahujúce 18 mesiacov.
Naproti tomu v programoch Interreg SK-CZ a SK-AT sa výzvy vyhlasujú v súlade s harmonogramom. V súčasnosti sú vyhlásené 4 výzvy pre program Interreg V – A SK-CZ s termínom uzávierky 5. 9. 2016 a 3.10. 2016.
Ktoré farmárske výzvy možno čakať najskôr
Z nových výziev určených výhradne pre farmárov sa v roku 2017 vyhlási pravdepodobne ako prvá výzva na vzdelávanie, poradenstvo a podporu na začatie podnikateľskej činnosti pre rozvoj malých poľnohospodárskych podnikov.
Zdroj: MPRV, PPA, HN
01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-03-21 11:24:33 - Feat.: - Title: Eurofondy chceme čerpať efektívnejšie než v minulosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:57