StoryEditor

Máte prváka? Pripravte sa na búrku v peňaženke

26.08.2016, 00:01
Autor:
kokkok
Výnimočná udalosť pre prváčika, nápor na peňaženku rodičov. Taký bude prvý školský rok v mnohých rodinách.

Spolu takmer 170 eur, také sú len základné výdavky na pomôcky do školy. K tomu treba pripočítať ešte výdavky na stravu, výlety, poistenie a na dopravu. A tým sa to ešte nekončí. Ako sa na nástup do školy finančne pripraviť tak, aby rodinný rozpočet nezruinoval? Ponúkame niekoľko užitočných rád Daga Bajtala, odborníka na osobné financie z Partners Group SK:

1. Školské výdavky vždy plánujte. Ušetríte

Najväčšie výdavky rodičov čakajú začiatkom školského roka a najviac školských pomôcok je potrebné zadovážiť prváčikovi. Podrobné zoznamy poskytuje viacero základných škôl. Pamätajte, že školské pomôcky a zošity často nakupuje hromadne škola a rodič ich platí pred začiatkom nového školského roka. Preto je zbytočné robiť si zásoby vopred.

Výbava prváčika niečo stojí a nie všetci rodičia majú finančnú rezervu na to, aby všetky výdavky zvládli v jednom mesiaci. Preto je dôležité poznať výdavky spojené s nástupom dieťaťa do školy a pripraviť sa. Vo financiách platí, že najrýchlejšie peniaze sú často tie najdrahšie. Pri nakupovaní na poslednú chvíľu ste v strese, konáte rýchlo, často bez potrebného uváženia a výsledkom je len „z núdze cnosť“ namiesto riešenia, s ktorým ste spokojní.

2. Nekončí sa to nákupom školských pomôcok

Deti počas roka chodia na rôzne výlety, kultúrne podujatia, ale aj na plavecký, lyžiarsky alebo korčuliarsky výcvik a tieto aktivity nie sú hradené školou. Každý mesiac musia navyše zaplatiť pravidelné poplatky, ako stravu v školskom zariadení, cestovné, rôzne krúžky či školský klub.

Započítajte aj nákup oblečenia a obuvi. Napríklad oblečenie pre chlapca: nohavice stoja približne 15 až 20 eur, košeľa okolo 10 eur, sveter asi 15 eur, tričko 5 až 10 eur, bunda do 40 eur, obuv v rozmedzí 30 až 40 eur. Treba brať do úvahy, že s vyššími nárokmi na kvalitu oblečenia stúpajú aj ceny. Úpravu alebo doplnenie si často vypýta aj detská izba, v ktorej by nemali chýbať písací stôl s lampou, stolička a úložný priestor, to je ďalších 150 až 400 eur.

3. Pozor na akciové ceny

Pri príprave do školy sa dá ušetriť práve pri drahších položkách, ako sú školská taška, tepláková súprava či prezuvky. Možno ich totiž nakúpiť v predstihu aj cez internetový obchod, kde sú ceny výrazne nižšie ako v kamenných obchodoch. Na čo si treba dať pozor, je akciový ošiaľ tesne pred nástupom do školy. Treba pri ňom rátať s tým, že to bude pre rodinu vyšší finančný výdavok. A zároveň by ste mali počítať s tým, že nie všetky akciové ceny sú aj v skutočnosti akciové. Ak sa predsa len rozhodnete pre akciový nákup, rozhodne by ste si mali naň na pár mesiacov vopred vytvárať finančnú rezervu.

4. Pomôže sporenie a prídavok na dieťa

Témou nástupu do školy je potrebné sa zaoberať skôr, ako udalosť nastane. Účinným nástrojom je sporenie. Čím skôr so sporením začnete, tým menej vás to bude stáť v deň D. Dobrým tipom je napríklad začať si odkladať príspevok, ktorý dostávate od štátu na dieťa. Ak s tým začnete rok pred nástupom do školy, usporíte 282,24 eura ročne, plus drobné zhodnotenie na bankovom účte. Ak by ste začali odkladať mesačný príspevok už tri roky pred nástupom do školy, odložili by ste spolu až 846,72 eura plus drobné zhodnotenie, čo je spolu takmer 900 eur. A to už je slušná suma, ktorá zjednoduší nástup prváčika do školy, zároveň niečo navyše ostane aj na prvý školský výlet či záujmový krúžok.

5. Náklady na prváčika a staršie dieťa sa líšia

Kým prváčikovi treba kúpiť všetko nanovo, žiak vo vyššom ročníku používa aj veci z predchádzajúcich rokov, treba ich len dopĺňať. To však neznamená, že starší školák stojí menej, skôr naopak. Starší školáci majú síce menej pomôcok, ale zvyčajne drahších, nehovoriac o oblečení. Nevyhnutnosťou pre dnešných školákov je osobný počítač s prístupom na internet či mobil.

Tu sú orientačné ceny niektorých potrieb do školy:

Zošity a slovníček: 6,60 eura

Farebný papier (sada): 0,53 eura

Výkresy A4, A3 (20 ks): 33,40 eura

Voskovky: 0,95 eura

Vodové farby (kvalitnejšie): 2,40 eura

Temperové farby 6-farebné: 2,56 eura

Farebné ceruzky + kvalitné trojhranné strúhadlo:   3,11 eura

Ceruzka obyčajná č. 2: 0,66 eura                                                   

Guma školská:  0,30 eura

Pero bombičkové, odporúčame trojhranné 2 ks:  2,88 eura          

Nožnice na papier 1 ks:  1,09 eura                                             

Plastelína – kvalitnejšia:  1,60 eura                                               

Lepidlo – tyčinka: 1,96 eura                                                     

Tuš 1 ks: 1,20 eura                                                                 

Štetec plochý č.12, štetce guľaté č. 6 a 8: 1,71 eura                

Detský kufrík alebo plastová krabička: 10 eur        

Pohárik na vodu:  1,60 eura

Úbor na telesnú výchovu (tenisky a cvičky): 5 eur

Tepláková súprava: 15 eur                                                      

Tričko: 4 eurá                                                                           

Vrecko na telesnú a prezuvky – 2 ks: 7 eur                            

Prezuvky: 10 eur                                                                       

Školská taška:    55 eur                                                        

Spolu: 168,55 eura

01 - Modified: 2024-04-24 08:41:05 - Feat.: - Title: Samosprávam preplatia za výdavky počas prílevu cudzincov takmer stotisíc eur 02 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 03 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 04 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:51