Pozemky nad 2 000 štvorcových metrov podliehajú pri prevode regulácii.Snímka: Dreamstine
StoryEditor

Viete, ako sa dostať k peniazom? Roľníci a gazdovia, zbystrite pozornosť

23.08.2016, 15:50
Autor:
runrunkokkok
Aké programy pre farmárskych podnikateľov dostanú zelenú. Odkedy sa dá požiadať o peniaze na rozvoj vidieka. Mnohé ďalšie informácie o peniazoch pre roľníkov sa dozviete v utorkových HN.

Na vaše otázky o financovaní poľnohospodárov prostredníctvom európskych peňazí odpovedajú experti HN v prílohe Podnikanie v článku 20 odpovedí o podporách farmárom.

Zaujímam sa o projekty určené pre poľnohospodárov. Viaceré už mali byť vyhlásené v júli, ale ministerstvo s nimi otáľa. Neviete, prečo?
Čerpanie peňazí z Programu rozvoja vidieka SR na roky 2014 až 2020 sa momentálne zmrazilo. Spôsobili to veľké výhrady, ktoré sa ozvali z Bruselu. Európska komisia po oboznámení so situáciou našla v čerpaní závažné chyby. Jednak netransparentný výber stoviek projektov. Jednak nevyváženosť čerpania peňazí. Tie sa v posledných dvoch rokoch čerpali tak, že do konca marca 2016 sa ich uvoľnilo už 85 percent, pričom financie mali vydržať ďalšie štyri roky, celkovo ide o 1,2 miliardy eur. Treťou výhradou boli nedostatky vo verejných obstarávaniach pri výbere projektov. Európska komisia preto prikázala preveriť v minulosti schválené projekty. Previerky teraz brzdia kapacity pracovníkov Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorá má na starosti zúradovanie realizácie projektov.

Aké bývajú najčastejšie nedostatky v žiadostiach pri programoch cezhraničnej spolupráce?
Najčastejšie ide o formálne chyby, napríklad nedoloženie povinných príloh alebo nevyplnenie povinných údajov. Tie sa riešia tzv. klarifikáciou, čiže dožiadaním. Závažnejšie pochybenia sa týkajú nastavenia žiadosti či projektu. Ide napríklad o nesúlad a chýbajúcu logickú nadväznosť medzi aktivitami projektu a cieľmi projektu a podobne. Na vylúčenie takýchto pochybení slúžia odborné konzultácie, ktoré poskytuje ministerstvo pôdohospodárstva pre žiadateľov v rámci všetkých vyhlásených výziev.

Čo všetko overuje platobná agentúra pri individuálnom vyhodnocovaní žiadostí?
Preveruje predovšetkým oprávnenosť žiadateľa (prijímateľa), potom oprávnenosť aktivít projektu a oprávnenosť projektových výdavkov, prípadne oprávnenosť celého projektu. Ďalej kontroluje oprávnenosť miesta projektu, ako aj kritériá pre výber projektov. Sú to jednak všeobecné kritériá poskytnutia príspevku a jednak výberové kritériá a bodovacie (hodnotiace) kritériá.

Ako možno predložiť vyplnenú a skompletizovanú žiadosť o príspevok?
Môžete ju podať viacerými spôsobmi. Dá sa to osobne v podateľni, ďalej doporučene poštou, alebo môžete využiť kuriérsku službu.

Kde môžem získať potrebné informácie o projektoch pre poľnohospodárov?
Možnosti je veľmi veľa. V prvom rade musíte sledovať web ministerstva pôdohospodárstva (mpsr.sk) a taktiež webe Pôdohospodárskej platobnej agentúry (apa.sk). Pri zostavovaní projektu sa nezaobídete bez údajov z Príručky pre žiadateľa o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Programu rozvoja vidieka SR 2014 – 2020. Publikácia sa dá stiahnuť z webu. Informácie sa dozviete aj pri osobnej návšteve na regionálnych pracoviskách platobnej agentúry - kontakty nájdete na jej webovej stránke. Všeobecné informácie vám poskytnú úradníci aj telefonicky na čísle agentúry 02/527 33 800. Touto cestou sa však nemôžete informovať o konkrétnych problémoch v konkrétnom projekte. Informácie môžete dostať aj písomne poštou adresovanou na agentúru.

Ako by sa mala zmeniť podpora malých podnikov?
Každá podpora do rezortu je vítaná. Skôr ako podpora je však pre mladého poľnohospodára dôležité nastavenie správneho výrobného a finančného plánu. Ak nájde plodinu, alebo začne vyrábať výrobok, o ktorý je v regióne záujem, dokáže svoje hospodárenie postaviť na zdravých základoch. Podpory na určité oblasti (mladí, malí, nákup strojov, rekonštrukcie objektov) sú nenárokovateľné a často vyhlásenie výziev na podávanie projektov súvisí s tým, ako je nastavená krátkodobá stratégia štátu v oblasti agrorezortu. Pravidlá podpôr a vyhlasovania výziev sa veľmi často menia, čo, žiaľ, neznamená koncepčné rozvíjanie podnikania. V prípade, že si tento fakt uvedomí mladý farmár už v začiatkoch, ma vyhraté. Nákup strojov alebo opravy objektov nemôže predsa realizovať len v období, keď sú vyhlásené výzvy. Investície musia prebiehať kontinuálne podľa toho, ako to vyžaduje podnikanie daného subjektu, a nie podľa toho, na čo je výzva momentálne vyhlásená.

Mnoho ďalších komplexných informácií sa dozviete od odborníkov v utorkových HN.

Zdroje: PPA, MPRV SR, Agro-eko fórum, ZDPT, ZPDOS, ZMF

01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 11:36