flickr.com / Nattu
StoryEditor

Pozor, sobáš v zahraničí vám nemusia uznať. Pozrite sa, čo treba dodržať

01.09.2016, 00:03
Autor:
ducduc
Advokát a odborník na rodinné právo Martin Hurtaj odporúča po svadbe pred orgánom cudzieho štátu požiadať naše ministerstvo vnútra aj o slovenský sobášny list.

Čo by mali snúbenci vedieť predtým, než uzatvoria manželstvo v cudzine?

Predovšetkým dobre poznať jeden druhého. V prípade, ak ide o manželstvo s cudzincom, poznať aj kultúru, zvyky a normy krajiny, z ktorej pochádza, a to aspoň do takej miery, aby neboli v rozpore s predstavami oboch budúcich manželov o spoločnom živote či rodine.

Ako majú budúci manželia postupovať, ak chcú uzavrieť sobáš v zahraničí?

Pokiaľ slovenskí občania uzatvárajú manželstvo pred zastupiteľským úradom Slovenskej republiky, tak postačuje splniť podmienky slovenského práva. Nie však každý zastupiteľský úrad poskytuje takéto služby, keďže vnútroštátne právne predpisy niektorých štátov takúto činnosť zastupiteľského úradu nepripúšťajú. Odporúčam kontaktovať zastupiteľský úrad, pred ktorým chcú manželia uzatvoriť manželstvo a zistiť si ďalšie formálne náležitosti nevyhnutné k svadbe.

Čo v prípade, ak sa manželstvo uzatvára pred orgánom cudzieho štátu?

Ak sa manželstvo uzatvára pred príslušným orgánom cudzieho štátu, či už matričným úradom alebo cirkevným orgánom, tak sa uzatvára podľa cudzieho práva, a teda treba poznať zákonné podmienky jeho uzavretia v cudzine. Odporúčam po svadbe cudzí sobášny list predložiť Osobitnej matrike Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a požiadať aj o vydanie slovenského sobášneho listu. Slovenské úrady budú vyžadovať slovenský sobášny list k väčšine právnych úkonov.

Za akých podmienok je manželstvo v zahraničí platné a kedy neplatné?

Základnou podmienkou platnosti manželstva, ktoré bolo uzatvorené v zahraničí je, že neexistovala žiadna okolnosť vylučujúca uzavretie manželstva podľa slovenského práva. Ide najmä o zákaz manželstva medzi osobami rovnakého pohlavia, zákaz dvojmanželstva, manželstva medzi príbuznými, manželstva s maloletým či osobou pozbavenou právnej spôsobilosti. Niektoré cudzie právne poriadky takéto manželstvá uznávajú, slovenský právny poriadok však takéto manželstvo vylučuje a považuje ho za neplatné.

Rozhovor poskytol pre HN Martin Hurtaj, advokát.

01 - Modified: 2022-08-28 14:22:04 - Feat.: - Title: OĽANO navrhuje zrušiť potrebu povolenia na sobáš mimo trvalého bydliska 02 - Modified: 2022-04-26 08:26:45 - Feat.: - Title: Matka dvoch detí sa zosobášila s mačkou. Neuveríš dôvod, prečo to urobila 03 - Modified: 2021-10-13 07:53:54 - Feat.: - Title: Holandská princezná môže vstúpiť do manželstva s osobou rovnakého pohlavia, rozhodol parlament 04 - Modified: 2021-04-27 10:53:17 - Feat.: - Title: Pandémia výrazne znížila počet svadieb na Slovensku, sobášov bolo najmenej za sto rokov 05 - Modified: 2020-12-06 19:56:15 - Feat.: - Title: Stavebníctvo sa prepadá, robotníci idú do cudziny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 11:21