StoryEditor

Odvolanie -- opravný prostriedok

Ako sa zmenilo odvolanie po novele Občianskeho súdneho poriadku?

Ako sa zmenilo odvolanie po novele Občianskeho súdneho poriadku?

Novela Občianskeho súdneho poriadku (OSP) uskutočnená zákonom č. 353/2003 Z. z. priniesla závažné zmeny aj v odvolacom konaní. Účastníkovi konania zákon v zásade poskytuje právo napadnúť prvostupňové rozhodnutie súdu odvolaním, ktoré je riadnym opravným prostriedkom. Zároveň sú uvedené prípady, keď sa odvolanie proti rozhodnutiu priamo v zákone vylučuje. V § 202 OSP sú uvedené prípady, v ktorých účastník nie je oprávnený podať odvolanie. Spresňuje sa aj možnosť podania odvolania vedľajším účastníkom. Odvolanie je možné podať proti rozhodnutiu -- rozsudku alebo uzneseniu, ktoré nenadobudlo právoplatnosť a proti ktorému nie je vylúčené podanie odvolania. Významnou zmenou je predĺženie lehoty na podanie odvolania proti rozsudku z 15 dní na 30 dní od doručenia rozsudku. Lehota na podanie odvolania proti uzneseniu súdu 15 dní sa nemení.

Účastník konania v odvolaní okrem všeobecných náležitostí návrhu uvedených v § 42 ods. 3 a 79 ods. 1 OSP musí uviesť:
* proti ktorému rozsudku odvolanie smeruje,
* v akom rozsahu ho napadá,
* v čom považuje rozhodnutie súdu za neplatné,
* čoho sa odvolateľ domáha.
Viac informácií o dôvodoch odvolania, o odmietnutí odvolania, nájdete v publikácii Aktuálne vzorové zmluvy a právne podania (Zmluvy a právne podania číslo: 5/2003).


VZOR ODVOLANIA

Okresný súd v ..................................

Žalobca: ......................................................... (meno a priezvisko, právnická osoba obchodné meno)
sídlom/bytom v: ........................................................................
štátne občianstvo: ......................................................................
IČO: ........................................ (právnická osoba)
zapísaný v obchodnom registri ..................................................

Žalovaný: ...................................................................... (meno, priezvisko)
bytom: .......................................................................................
štátne občianstvo: ......................................................................

ODVOLANIE
proti rozsudku Okresného súdu v ...... číslo konania ...... zo dňa ...... o zaplatenie ............... Sk s príslušenstvom a trov konania ............................

Proti uvedenému rozsudku Okresného súdu v .................... číslo konania ............. zo dňa, ktorým bola zamietnutá moja žaloba o zaplatenie ...................... Sk z titulu nájomného a poskytnutých služieb v súvislosti s užívaním bytu v ....................... na ulici č. ................ s odôvodnením, že žalovaný uhradil vyúčtované nájomné v plnej výške, takže uplatnený nárok je bez právneho dôvodu.
Dôkaz:
-- odôvodnenie rozsudku.

Rozsudok súdu je nesprávny a vychádza z nesprávneho skutkového zistenia, z ktorého súd vyvodil nesprávne právne závery.
Žalovaný síce preukázal zaplatenie sumy ................... Sk, čo preukázal poštovou poukážkou zo dňa .......................Táto suma však bola žalobcom započítaná na plnenie skorších nedoplatkov, čo vyplýva aj zo správy žalovaného na druhej strane poštovej poukážky, kde v správe pri prijímateľa uviedol, že poukazuje sumu .................... Sk na zaplatenie nedoplatku.
Listom zo dňa .................. sme žalovanému potvrdili zaplatenie nedoplatku a zároveň sme ho vyzvali, aby zaplatil zvyšok dlhu, ktorý je predmetom tejto žaloby. Uvedené dôkazy sa nachádzajú v súdnom spise.
Dôkazy:
-- poštová poukážka -- fotokópia,
-- list zo dňa ..................

Námietky žalovaného, ktoré vzniesol proti vyúčtovaniu, sme vyriešili opravou vyúčtovania, v ktorej sme čiastočne vyúčtovanie opravili a s opraveným vyúčtovaním žalovaný súhlasil.
Uvedené listinné dôkazy a svedecké výpovede naše tvrdenia potvrdili. Konajúci súd napriek tomu vychádzal z vyhlásenia žalovaného, že má všetky podlžnosti vyrovnané, ktoré predniesol na pojednávaní dňa .....................
Na základe uvedeného navrhujeme, aby odvolací súd napadnutý rozsudok v plnom rozsahu zmenil tak, že sa žalobe vyhovuje v súlade s § 220 ods. 1 OSP. Zmenu napadnutého rozsudku navrhujeme preto, že prvostupňový súd síce správne zistil skutkový stav, avšak po jeho vyhodnotení rozhodol nesprávne.
Na základe uvedeného navrhujeme, aby odvolací súd vydal
rozsudok,
ktorým napadnutý rozsudok v plnom rozsahu mení tak, že sa žalobe vyhovuje a žalobcovi sa priznávajú trovy prvostupňového a odvolacieho konania.
Dvojmo
Prílohy: ............. (podľa textu)

V ....................... dňa .......................

...........................................
žalobca

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 09:35