HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Pozor na nové auto. S kúpou diaľničnej známky radšej počkajte

16.10.2016, 00:15
Autor:
ducduc
Kupujete nové či ojazdené auto? Pozrite sa, ako postupovať, ak sa s ním hneď chystáte na naše diaľnice.

Nové auto

Pokiaľ predajca nového vozidla nemá na svoje prevozné značky zakúpenú ročnú elektronickú diaľničnú známku, budete si musieť zakúpiť krátkodobú známku sami. „Zo zákona platí povinnosť úhrady diaľničnej známky na diaľniciach a rýchlostných cestách aj pre vozidlá s prevoznou značkou,“ vysvetľuje hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Zgravčáková. Motoristi musia brať do úvahy aj to, že elektronická diaľničná známka je neprenosná. Je totiž viazaná výlučne na evidenčné číslo vozidla. To je jedna z výrazných zmien oproti starým klasickým „nalepovacím“ známkam. Informujte sa preto pred zamýšľanou kúpou u svojho predajcu vozidla a spýtajte sa, či má na prevozných značkách zakúpenú diaľničnú známku. Ak ju má, diaľničnú známku si kúpte až po prihlásení vozidla.

Ojazdené vozidlo

Ak kupujete auto, ktoré EČV už má a zároveň má na toto číslo už zakúpenú diaľničnú známku, stačí, ak si známku elektronicky „prenesiete“ na vás. „Zmena údajov v evidencii úhrady diaľničnej známky je možná len vtedy, ak nastane zmena evidenčného čísla, čiže nemení sa auto,“ hovorí Zgravčáková. Znamená to, že o túto zmenu je možné požiadať vtedy, ak sa prihlasuje vozidlo do evidencie vozidiel z iného okresu alebo z iného štátu, prípadne pri výmene tabuliek, ktorá nastáva pri strate či odcudzení tabuliek.
Zmenu môžete urobiť na portáli www.eznamka.sk alebo vo vybraných obchodných miestach v krajských mestách. „Ak motorista predloží korektne všetky doklady potvrdzujúce zmenu EČV, tento proces trvá maximálne 2 dni. Zmena však býva štandardne realizovaná v priebehu jedného pracovného dňa,“ dopĺňa Zgravčáková.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 07:12