StoryEditor

Zdravotný dohľad sa bude meniť

V čom sa uľahčí zdravotný dohľad na pracoviskách, ako sa lepšie využijú preventívne prehliadky, prečo prídu bezpečnostní technici o niektoré právomoci. Dozviete sa z nasledujúcich odpovedí.

1.
Postoj štátu

Ako chce vláda riešiť doterajšiu situáciu v pracovnej zdravotnej službe, s ktorou sú podnikatelia takí nespokojní?
Začiatkom októbra schválila vláda materiál Návrh riešenia zabezpečenia pracovnej zdravotnej služby zo strany zamestnávateľa vo väzbe na počet zamestnancov a stupeň zdravotného rizika. Predložila ho preto, lebo registrovala výčitky podnikateľskej verejnosti, avšak uvedomujúc si, že za predošlého stavu, keď sa táto povinnosť pre veľkú časť firiem zrušila, ju Európska komisia napadla. Pre nesúlad situácie s právom EÚ. Aj preto sa zaviazala v programovom vyhlásení, že urobí zmenu v riešení otázky ochrany zdravia pracovníkov, ktoré v súčasnosti zabezpečujú najmä pracovné zdravotné služby. Uvedený materiál obsahuje návrh riešenia, zdôvodnenia, rešpektovanie smernice EÚ, ako aj odporúčania pre legislatívny postup. Zdôraznila však aj čo najvyššiu mieru zachovania ochrany zdravia zamestnancov.

2.
Plánovaná reforma

Čo konkrétne chce štát v lekárskej službe upraviť? Komu by sa mohli doterajšie povinnosti uľahčiť?
Zmena by sa mala týkať 1. kategórie pracovného rizika, pre týchto zamestnávateľov chce ministerstvo zdravotníctva povinnú pracovnú zdravotnú službu zrušiť. V ďalšej, 2. kategórii, by sa malo určiť, ktoré povolania túto službu potrebujú a ktoré nie. Všetko je však zatiaľ v rovine plánov. Ďalej sa navrhuje zaviesť ohlasovaciu povinnosť zamestnávateľov pre pracovné riziko 1. a 2. kategórie, čo by sa ohlasovalo na úrade verejného zdravotníctva. Taktiež sa navrhuje zaviesť jednorazovú povinnosť – prvotné posúdenie zdravotného rizika pri všetkých kategóriách prác na pracovisku. Zabezpečí ho zamestnávateľ a urobí ho buď lekár špecialista, alebo verejný zdravotník. Z posúdenia vzíde posudok a kategorizácia pracovného rizika.

3.
Zmena pri technikoch


Na súčasnom stave zdravotnej služby sa najviac kritizuje to, že bezpečnostní technici majú neprimerané právomoci v oblasti zdravotného dohľadu. Zmení sa to?
Áno, s týmto sa počíta. Právomoc bezpečnostných technikov, autorizovaných bezpečnostných technikov a podnikateľov či firiem s podobným oprávnením, ktoré majú v oblasti pracovnej zdravotnej služby pre 1. a 2. kategóriu rizika, chce vláda zrušiť. Dôvodom je nedostatočná odborná erudícia na určovanie a posúdenie týchto rizík.


4.
Úprava prevencie


Výhrady podnikateľov sú aj voči tomu, že rôzne preventívne prehliadky sa prekrývajú, pričom také...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2024-01-03 15:10:59 - Feat.: - Title: Názor: Preventívne prehliadky v aktuálnom nastavení. Čo nás stoja a čo nám prinášajú? 04 - Modified: 2023-11-21 14:41:45 - Feat.: - Title: Ideálne obdobie na komplexný servis tela. Tieto zákroky by ste mali stihnúť do Vianoc 05 - Modified: 2023-08-01 07:00:00 - Feat.: - Title: Komentár: Aktuálna správa pacienta o stave zdravotníctva na Slovensku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 01:01