Peniaze, euroDreamstime
StoryEditor

Začnite konečne sporiť. Takto to pôjde aj z malého platu

30.10.2016, 00:00
Autor:
soksok
Šetriť peniaze sa dá aj z menšej mzdy. Stačí prehodnotiť výdavky.

Portál Financial Freedom priniesol niekoľko rád, ako šetriť aj z malého príjmu.

1. Prehodnoťte výdavky na domácnosť

Šetriť peniaze je neraz zložité, keď podstatnú časť rozpočtu zhltne bývanie. Odborníci hovoria o prijateľných výdavkoch na úrovni maximálne 25 percent z peňazí, ktoré si reálne prinášate domov. Ak nie je možné, aby sa bývali vo vlastnom, skúste pohľadať prijateľný prenájom. Treba byť ale trpezlivý a hľadať správnu ponuku.

Ak dom už vlastníte, možno by pomohlo za prijateľných podmienok refinancovať hypotéku a uvoľnené prostriedky dať na sporenie. Ak bývate osamelo, zvážte aj spolubývajúceho, ktorý vám so splácaním pomôže.

2. Plánujte nákupy

Nikdy nemíňajte peniaze iba preto, že akurát máte chuť nakupovať. Práve pri takomto živelnom míňaní peniaze unikajú. Najlepší spôsob, ako minúť limitovaný príjem je naplánovať si nákupy dopredu. Napíšte si zoznam, predtým než vyrazíte do obchodu a držte sa ho. Ujasnite si "na papieri" či peniaze, ktoré ste si vyčlenili na minutie, môžete aj bez následkov minúť.

3. Kupujte z "druhej ruky"

Všetko čo sa dá, kupujte už použité. Autá, elektronika, nábytok alebo šaty. Keď niečo potrebujete, obehnite domáce výpredaje a susedské burzy. Boli by ste prekvapený, aký zachovalý nábytok môžete kúpiť aj ako použitý. Ušetriť môžete aj na kúpe výrobkov, ktoré síce sú nové, ale nemôžu sa tak predávať, pretože mali napríklad otvorený obal.

4. Manažujte si energie

Programovateľný termostat môže ušetriť peniaze na kúrenie a chladenie. Peniaze, ktoré neminiete za energie pri každej mesačnej platbe, môžete šetriť. Hoci sa to nezdá, mesiac k mesiacu to môže na konci roka spraviť peknú kôpku peňazí. Samozrejmosťou je aj, že budete efektívne vetrať, využívať napríklad pri praní nočný prúd, ktorý je lacnejší a podobne.

Čo ešte môžete robiť, ak popri malom plate chcete aj šetriť? Namiesto auta používajte bicykel, obmedzte návštevu reštaurácií a využívajte zľavové kupóny, ktoré vám dávajú v obchodoch. Ďalšie rady nájdete aj tu.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:55