16.02.2003, 23:00

Konateľ a odvody
1. Sme spoločnosť s ručením obmedzeným. Je možné so spoločníkom a konateľom v jednej osobe, ktorý nemá žiadne iné zamestnanie a zúčastňuje sa na riadení spoločnosti, uzatvoriť pracovnoprávny vzťah? Aké má potom odvodové (zdravotné, nemocenské a iné poistenie) a aké daňové povinnosti?
2. Môže spol. s r. o. uzatvoriť dohodu o vykonaní práce s konateľom, ktorý je zároveň jej majiteľom a je trvalo zamestnaný v inej spoločnosti? Aké odvodové a daňové povinnosti mu potom vyplývajú?
3. Spoločník , ktorý je zároveň SZČO, odvádza príspevok na nemocenské, dôchodkové a zdravotné poistenie. Je povinný tieto príspevky odvádzať aj ako konateľ novozaloženej s. r. o., pričom živnosť nezrušil? Ak áno, za akých podmienok? Bude konateľ spoločnosti vystupovať ako zamestnanec?
-- 1. Spoločník môže so spoločnosťou uzatvoriť aj pracovnoprávny vzťah na výkon inej činnosti, napr. pre svoju odbornú spôsobilosť, kde už bude vystupovať ako zamestnanec (nesmie sa však prelínať výkon činnosti z pracovnoprávneho vzťahu s výkonom funkcie). Výkon funkcie na základe zmluvy o výkone funkcie zakladá aj jej vykonávateľovi nárok na odplatu. Z hľadiska daňového zákona naďalej platí, že príjem dosahovaný z výkonu funkcie je považovaný za príjem zo závislej činnosti v zmysle § 6 ods. 3a ods. 1 písm. b) a c), taktiež písm. f) zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov. Odvodové povinnosti sa taktiež nemenia, pretože zamestnancami na účely zdravotného poistenia, nemocenského a dôchodkového poistenia sú taktiež spoločníci spoločností s ručením obmedzeným, ak sú odmeňovaní za prácu v spoločnosti formou, ktorá sa podľa zákona o daniach z príjmov považuje za príjem zo závislej činnosti. To znamená, že pre spoločnosť budú platiť rovnaké odvodové povinnosti, ako keby bol na výkon funkcie uzatvorený pracovný vzťah so spoločníkom. Z hľadiska odvodu príspevku na poistenie v nezamestnanosti platí, že spoločníci spoločností s ručením obmedzeným sú v zmysle § 57 odsek 2 zákona č. 387/1996 Z. z. o zamestnanosti dobrovoľnými platiteľmi príspevku na poistenie v nezamestnanosti. Ustanovenie § 27 ods. 2 definuje spoločníkov spoločnosti s ručením obmedzeným za dobrovoľných prispievateľov len v tom prípade, ak nevykonávajú výkon funkcie na základe pracovnoprávneho vzťahu, čo s účinnosťou novely Obchodného zákonníka od 1. 1. 2002 nie je ani možné. To znamená, že zo zmluvy o výkone funkcie napriek tomu, že z hľadiska daňového je považovaná za príjem zo závislej činnosti, platenie príspevku na poistenie v nezamestnanosti je založené na dobrovoľnosti spoločníka, t. j. nie je tu zákonná povinnosť.
2. Dohoda o vykonaní práce nezakladá účasť na nemocenskom poistení, preto v tomto prípade nie je potrebné platiť žiadne odvody. Podľa všeobecne prevládajúceho názoru povinnosť platiť odvody do poisťovní vyplýva spoločníkom s. r. o. v tom prípade, ak sú odmeňovaní za prácu a nemajú uzatvorenú pracovnú zmluvu ani obdobný pracovný pomer, alebo ak majú uzatvorený pracovný pomer. Ak majú uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosť, povinnosť platiť odvody do poisťovní im vzniká v tom prípade, ak nie sú poistení už z iného titulu. Definícia spoločníka s. r. o. je v § 10 ods. 3 zákona o zdravotnom poistení, v § 14 zákona o Sociálnej poisťovni spresnená odvolávkou na § 6 ods. 1 písm. b) zákona o daniach z príjmov, čiže ako spoločník s. r. o. je chápaný v uvedených zákonoch ten spoločník, ktorý nemá uzatvorenú pracovnú zmluvu ani obdobný pracovný vzťah a poberá príjmy za prácu.
3. V prípade, ak budú spoločníci poberať odmenu za prácu v s. r. o., aj keď nebudú mať uzatvorený pracovný pomer, budú považovaní za zamestnancov. Ich príjem sa bude zdaňovať ako príjem zo závislej činnosti. Z tohto príjmu budú odvádzať taktiež poistné na zdravotné poistenie, nemocenské poistenie a dôchodkové zabezpečenie ako zamestnanci zo závislej činnosť. Povinnosť platiť príspevok na poistenie v nezamestnanosti v tomto prípade nevzniká. V prípade, ak budú mať uzatvorený pracovný pomer v s. r. o., budú platiť príspevky na poistenie ako ostatní zamestnanci. V prípade, ak budú mať spoločníci uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti, odvody do poisťovní nebudú platiť. Budú platiť len príspevok na poistenie v nezamestnanosti. Pri uzatvorení dohody o vykonaní práce nebudú platiť žiadne odvody do poisťovní a ani na úrad práce. V prípade, že spoločníci nebudú poberať žiadne príjmy za prácu v s. r. o., ale len podiely na zisku, nie sú povinní platiť odvody do poisťovní a na úrad práce.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 22:40