StoryEditor

Keď sa stretnú čarodejníci s farbou

23.11.2003, 23:00

Už v antickom Grécku mala svoju neodškriepiteľnú tradíciu a kultúrno-spoločenskú funkciu hostina -- Symposion, na ktorej sa stretávali najmúdrejší z najmúdrejších, aby hodovali, jedli a popíjali, no predovšetkým, aby viedli duchaplné rozhovory a filozofické dišputy najrôznejšieho druhu. Takýmto miestom stretnutia sa v tomto roku stalo aj malebné kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice, ktoré privítalo našich piatich výtvarných umelcov -- Jarmilu Veľkú, Vladimíra Balka, Ruda Cigánika, Ivana Kováčika a Tomáša Krčméryho.
Účastníci tohtoročného, v poradí už šiesteho ročníka maliarskeho sympózia, sa inšpirovali súčasnou podobou Trenčianskych Teplíc, ich neopakovateľným prírodným a architektonickým rázom či krásnymi zákutiami, aby vytvorili jedinečné umelecké diela, a tak sa slovami farieb a tvarov prihovárali najširšiemu okoliu. Spracovanie a poňatie témy kúpeľov je rôznorodé: J. Veľká inšpirovaná renesanciou a Botticelliho Venušou, ktorú veľmi jemne zakomponovala do svojej pomyslenej akvarelovej pasparty či akéhosi morského priestoru. V. Balko so svojou priam až expresionisticky sýtou žiarou svetla, ktorou je presvietený jeho Modrý kúpeľ alebo modré mesto -- tajomné mesto Trenčianskych teplíc R. Cigánika (ktoré je "voľné", akoby viselo, vznášalo sa vo vzduchu či v akomsi opare kúpeľov a liečebnej pohody). No je to aj nesmierne precízna a detailná kresba v kombinácii s maľbou I. Kováčika a taktiež pastelové variácie T. Krčméryho. "Každá vec, ktorá ma zaujala, bola pre mňa atrakciou. Objavil som tu more, alebo skôr celý oceán atrakcií," hovorí o svojich pocitoch zo sympózia T. Krčméry.
Slávnostná vernisáž výstavy VI. ročníka maliarskeho sympózia, doplnená o ďalšie diela z voľnej tvorby vystavujúcich autorov, sa uskutočnila v októbri v priestoroch galérie Liečebný dom Veľká Fatra. "Umenie nie je vec. Umenie je cesta. Je púťou k zdraviu, šťastiu a spojeniu s večnosťou. Slovo umenie sa nedá definovať. Je potrebou človeka. Je zábavou. Výtvarné umenie bolo a je späté s umením liečiť. Azda sú v nich aj najväčšie poslania ľudstva. Patria k sebe," hovorí kurátor výstavy Ľuboslav Moza. Výstava v Trenčianskych Tepliciach potrvá do 3. decembra.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:34