StoryEditor

Obchodný vestník vychádza ako denník

06.09.2004, 00:00

Hospodárske noviny 23. augusta v článku Rezort spravodlivosti chce efektívne uspokojenie pohľadávok uverejnili informáciu, že Klub 500 označil za problematické zverejňovanie návrhu na konkurz v Obchodnom vestníku, ktorý vychádza iba raz za dva týždne, a preto sa dlžník nemusí ani dozvedieť, že je v konkurze. Ako sa ďalej uvádza v článku, s týmto by rozhodne nemal podľa ministerstva nastať problém, pretože ak návrh na vyhlásenie konkurzu podáva veriteľ, súd zabezpečí odoslanie rovnopisu návrhu aj s prílohami dlžníkovi a zverejnenie návrhu na vyhlásenie konkurzu v Obchodnom vestníku je iba druhotný efekt.
V spomínanom článku sa nesprávne uvádza periodicita vychádzania Obchodného vestníka, preto uverejňujeme spresnenie ministerstva spravodlivosti:
-- Počnúc 4. štvrťrokom 2001 sa zmenila periodicita vydávania Obchodného vestníka z dvojtýždennej na týždennú.
-- Od 1. novembra 2003 začal Obchodný vestník vychádzať ako denník, čím sa dosiahla požadovaná aktuálnosť zverejňovania v zmysle tzv. euronovely Obchodného zákonníka a odporúčaní publikačnej smernice EU/68/151/EHS.
-- Po vyhlásení konkurzu a povolení vyrovnania doručujú konkurzné a vyrovnacie súdy písomnosti podľa par. 66c zákona č. 328/1991 Zb. o konkurze a vyrovnaní v znení zákona č. 12/1998 Z. z. aj zverejnením v Obchodnom vestníku. Tieto písomnosti súdu sa zverejňujú v Obchodnom vestníku bezodkladne z dôvodu zákonných lehôt možného odvolania.
-- Obchodný vestník vzhľadom na svoju dennú periodicitu vydávania zaručuje bezproblémové a zákonné zverejňovanie údajov a písomností i podľa návrhu pripravovaného zákona o konkurze a reštrukturalizácii.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 14:35