StoryEditor

Konflikt záujmov v Európe neprekáža?

17.06.2003, 00:00

Takzvaná globálna dohoda medzi poprednými investičnými bankami a regulačnými orgánmi USA vo veci konfliktu záujmov sa obmedzila len na USA. V Európe analytici aj naďalej pomáhajú kolegom z oddelení investičného bankovníctva. Pripomeňme, že 29. apríla tohto roku 10 popredných investičných bánk -- Citigroup, CSFB, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bear Stearns, J.P. Morgan Chase, Lehman Brothers, UBS Warburg, Piper Jaffray -- podpísali dohodu o mimosúdnom vyrovnaní problému konfliktu záujmov medzi oddeleniami analýz a investičného bankovníctva. Na jej základe banky zaplatili pokutu 1,4 mld. USD. Jej súčasťou je to, že ich bývalí pracovníci majú do konca života zákaz pracovať v oblasti cenných papierov, konkrétne pri verejnej ponuke na trhu, fúziách a akvizíciách, ktoré organizujú investičné banky. Ešte dve banky -- Deutsche Bank a Thomas Weisel, pokračujú v rozhovoroch s regulačnými orgánmi.
Dohoda sa týka len činnosti bánk v USA. Musí ju schváliť súd a až šesťdesiat dní po schválení vstúpi do platnosti. Banky stoja pred dilemou -- majú dodržiavať podmienky dohody na všetkých trhoch alebo majú na iných troch využiť všetky možnosti na zárobok. V roku 1990 americké banky aktívne rozvíjali podnikanie v Európe, ale momentálne panuje v európskom sektore služieb investičného bankovníctva stagnácia. Konkurenčný boj sa týka každého kontraktu. Podľa údajov Thompson Financial, súhrnný objem primárnych emisií (IPO) v Európe od začiatku roka predstavoval 740 mil. USD oproti 14,6 mld. USD za celý minulý rok. Vrchol bol na trhu v roku 2000, keď primárne emisie pohltili 89,9 mld. USD.
Citigroup ešte pred uzavretím zmluvy navrhla orgánu dozoru nad finančným trhom Financial Services Authority, ktorý nemá nič spoločné s centrálnou bankou, aby vo Veľkej Británii zakázal návštevy analytikov na prezentáciách primárnych emisií cenných papierov. UBS Warburg a Deutsche Bank na ne pozvali svojich analytikov. Merrill Lynch postupoval opatrnejšie a analytikov na prezentácie nepozval. "Navrhli sme FSA zaviesť analogický postup a dúfame, že príslušné rozhodnutie padne skoro. Vedenie analytického oddelenia samostatne prijíma rozhodnutie, či dovolí analytikovi navštevovať prezentácie. Podobné povolenie sme dali len raz," vyhlásila predstaviteľa Citigroup v Londýne pre Wall Street Journal.
Predstaviteľ UBS Warburg vyhlásil, že banka robí svoje obchody v súlade s miestnymi normami regulácie. Podľa informačných zdrojov, ktoré sú známe v súvislosti s činnosťou banky, banka dovoľuje analytikom navštevovať prezentácie investičného bankovníctva a roadshow za hranicami USA so súhlasom vedenia oddelenia analýz.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:37