Zamestnanci si od 1. decembra 2016 prilepšia. Zvyšuje sa hodnota stravných lístkov, ako aj stravného (diét) pri pracovných cestách.
"Zmenu tiež ocenia živnostníci, ktorí si stravné môžu dať do daňových nákladov. Ale len tí, ktorí si účtujú reálne výdavky a nevyužívajú paušál," informovala Lucia Arvaiová, špecialistka na mzdy spoločnosti A&T solutions.
Stravné lístky
Zamestnávatelia, ktorí poskytujú svojim zamestnancom stravné lístky, musia ich minimálnu hodnotu zvýši z 3,15 eura na 3,38 eura. Z tejto sumy 1,86 eur (55 percent) platí zamestnávateľ a 1,52 eura (45 percent) je doplatok zamestnanca.
Pre živnostníkov
Živnostník (SZČO) má nárok na stravné za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku. Pokiaľ si svoj nárok uplatní, zvýši si tým od decembra svoje daňové výdavky z 4,20 eura na 4,50 eura za deň.
Ak zamestnanca vyšle firmy na pracovnú cestu v rámci SR a trvá aspoň 5 hodín, má od zamestnávateľa nárok na takéto diéty:
Výška stravného pri pracovných cestách (v EUR)
Výška stravného pri pracovných cestách (v EUR)
Čas trvania cesty do 30.11.2016 od 1.12.2016
5 až 12 hodín 4,20 4,50
12 až 18 hodín 6,30 6,70
Nad 18 hodín 9,80 10,30
5 až 12 hodín 4,20 4,50
12 až 18 hodín 6,30 6,70
Nad 18 hodín 9,80 10,30
Diéty za zahraničné pracovné cesty zostávajú zatiaľ nezmenené.