StoryEditor

Nového správcu bytov si dobre overte

Zvolať schôdzu vlastníkov, vymeniť výťah, spravodlivo rozúčtovať teplo. To všetko býva neraz nad sily správcov. Preto by ich vlastníci chceli niekedy vymeniť. Experti vám poradia pri rozhodovaní v rôznych situáciách.

Odpovedá Zdenka Jurčáková, Združenie správcov a užívateľov nehnuteľností

1. Výmena výťahov
Naše spoločenstvo má štyri vchody, ktoré si tvoria aj spoločný fond opráv. Môže správca náklady na výmenu a údržbu výťahu rozdeliť do fondu opráv aj na vchody, kde nie je výťah?
Tvorba fondu opráv je za tieto vchody spoločná. Vlastník bytu vo vchode, kde nie je výťah, je spoluvlastníkom spoločného zariadenia domu, teda aj výťahu. Ak sa bude realizovať jeho oprava, výmena, rekonštrukcia, náklad bude uhradený z fondu opráv, ktorý tvoria všetci vlastníci v dome. Rozúčtovanie nákladov spojených s používaním výťahu však budú platiť len tí vlastníci, ktorí výťah používajú. Pri hlasovaní o výmene výťahov musia hlasovať vlastníci všetkých vchodov, teda aj tých, kde výťah nie je. Stále platí, že dom je celok. Za výmenu musí hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých vlastníkov v dome, za úver na túto výmenu 2/3 všetkých vlastníkov bytov v dome.

2. Zvolávanie schôdze
Schôdze zvoláva zástupca vlastníkov vyvesením na dverách bez hlavičky správcu a bez jeho podpisu. Navyše, nikdy sa nezverejňuje ani zápisnica, ani iné dokumenty. Ako donútiť správcu, aby dodržiaval zákon?
Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov jasne určuje práva a povinnosti vlastníkov. Je smutné, že si vlastníci za 23 rokov neosvojili základné princípy pri správe svojho majetku. Čo takýmto vlastníkom odporúčame: v prvom rade si preštudovať svoju zmluvu o výkone správy a dať ju do súladu so zákonom, pokiaľ zmluva nerieši napríklad postup zvolania schôdze vlastníkov, doručovanie či oznamovanie prijatých uznesení. Ak správca nebude spolupracovať pri zákonných požiadavkách vlastníkov, treba mu dať výpoveď. Ak si však zmluvu neosvojili samotní vlastníci a o dianie v dome sa nezaujímajú, potom nezabezpečí nápravu ani vzorový správca.

3. Platby za teplo
Ako sa mám odvolať pri nemorálno...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou 04 - Modified: 2022-02-14 13:32:41 - Feat.: - Title: Róby, fúzy a vysoké podpätky. Bidenov poradca vzbudzuje vášne, vyjadril sa už aj o Slovensku 05 - Modified: 2021-12-14 12:48:52 - Feat.: - Title: Preverte si svojho bytového správcu. Má voči vám konkrétne povinnosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 20:00