StoryEditor

Montovaný rodinný dom a jeho výhody

05.02.2003, 23:00

Rodinný dom patrí k najdôležitejším investíciám každej rodiny a jeho vzhľad je individuálnou a výsostne intímnou záležitosťou jeho obyvateľov. Tak, ako sú rozdielni ľudia, sú rôzne aj životné štýly a požiadavky na dom. Slovenský obyvateľ pri stavbe vlastného rodinného domu dáva väčšinou prednosť tradičným materiálom. Takáto utkvelá predstava vychádza z histórie, ale aj zo životného štýlu, ktorý predpokladá, že obyvateľ domu bude bývať celý život na jednom mieste a za žiadnych okolností sa nemieni sťahovať či migrovať za prácou. Môj dom -- môj hrad, je heslo mnohých slovenských stavebníkov a murovaný dom z trvácneho materiálu stelesňuje predstavu vhodne vložených financií a stabilnú nehnuteľnosť, ktorá pretrvá stáročia.
V minulosti síce bol na našom trhu montovaný rodinný dom, známy pod názvom OKAL. Kolónie OKAL-ov vznikli po celom Slovensku a mnohé stoja podnes. V priebehu rokov sa zistilo, že pri dielcoch OKAL-ov sa používa azbest -- zdraviu škodlivý materiál, a tak sa kredit montovaného domu znížil a prestal sa používať. A možno aj pre túto informáciu majú väčšinou ľudia predsudky v súvislosti s montovanými domami.
Životný štýl súčasnosti sa však čoraz viac uvoľňuje a dnešná mladšia a stredná generácia už ani tak netrvá na prežití celého života na jednom mieste. Aj to je jeden z dôvodov, okrem iných výhod, prečo sa v súčasnosti na trhu začali pomaly, ale iste presadzovať alternatívy montovaných domov. Výstavba rodinného domu zo sendvičových dielcov má prednosti suchého procesu, nižšie stavebné náklady a k najvýraznejšej či najpropagovanejšej prednosti montovaných domov patrí rýchla ich realizácia, niektorí výrobcovia ponúkajú lehotu do dvoch mesiacov. Mnohé typy montovaných systémov sa dajú dokonca aj rozobrať a opäť použiť.

Montované domy, z ktorých sa dá v súčasnosti vybrať, používajú sendvičové systémy. K najčastejšie používaným a najosvedčenejším patria:
˙ drevený (na báze dreva) a
˙ termo-oceľový

Drevený systém
Obvodový stenový prvok tohto systému sa skladá z rámovej konštrukcie, dvoch drevotrieskových dosiek vyplnených minerálnou vlnou, polyetylénovou fóliou a sadrokartónových dosiek z interiérovej strany dielca. Suchý proces výstavby na báze dreva ponúka rýchly proces výstavby a zdravé bývanie, pretože dom je postavený na báze dreva. V porovnaní s murovanou stavbou má tento systém nižšie stavebné náklady a hotový dom má nižšie náklady na vykurovanie. Garancia na stavbu je pri použití dreveného systému okolo 30 rokov.

Termo-oceľový nosný systém
Základný stenový prvok tvorí dielec z hĺbkovo galvanizovaného, pozinkovaného, tenkostenného oceľového profilu, ktorý je spriahnutý samozhášavým expandovaným proti UV žiareniu stabilizovaným polystyrénom uzavretým v konštrukcii. Vďaka svojim vynikajúcim izolačným vlastnostiam, vysokému pomeru pevnosti k hmotnosti, tento systém predstavuje veľmi dobrý základ pre obvodové a vnútorné nosné steny.
Termo-oceľový systém spĺňa všetky požiadavky kladené stavebným zákonom: statické, hygienické a protipožiarne parametre. Z hľadiska ochrany životného prostredia neuvoľňuje žiadne zdraviu škodlivé látky, pričom všetky použité materiály sú recyklovateľné bez odpadu.

Pri rozhodnutí, aký rodinný dom postaviť, či montovanou alebo tradičnou murovanou technológiou, bývajú ľudia zvyčajne v rozpakoch. Môžu ich presvedčiť iba presvedčivé argumenty, ako napr. priaznivá cena, rýchlosť výstavby a výborné tepelnoizolačné vlastnosti, ktoré znižujú náklady na vykurovanie v zimných mesiacoch niekedy až o 70 % a v prípade, že si investor dá záležať na odvetraní strešného plášťa, vytvárajú príjemné interiérové prostredie v lete. Ľudia majú tiež obavy o bezpečnosť konštrukcie, či sa nedá prekopnúť nohou, koniec koncov tehla je tehla. Konštrukcia je obyčajne zakotvená oceľovými kotvami do základov. Niektorí výrobcovia dávajú dokonca aj tzv. hurikánový atest. Čo sa týka sendvičového panelu, na jeho prekonanie by bolo treba dosť času a ťažké nástroje. No a okno sa dá rozbiť aj na murovanom dome... Inak všetky používané prvky majú certifikáty a vyhovujú najprísnejším normám. Dosť častá je otázka životnosti takýchto rodinných domov. Nuž v závislosti od systému 30 a viac rokov. Termo-oceľovým systémom boli v USA takéto stavby budované už v roku 1947 a podnes nevykazujú nejaké enormné poškodenia alebo ohrozenie.
Montované systémy disponujú mnohými lákavými prednosťami, ale rozhodnutie je na investorovi, veď ten bude v dome bývať. A aj keď sa rozhodne pre murovaný dom so stabilnou konštrukciou, neznamená to, že z montovaného systému sa nedá spraviť komfortné elegantné bývanie porovnateľné s tým, ktoré bolo realizované tradičnou technológiou.
Ing. arch. Irena Dorotjaková

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 17:17