StoryEditor

Hlavné náležitosti darovacej zmluvy pri darovaní domu a pozemku

06.12.2016, 23:00
Autor:
redred
Chcete niekomu darovať dom či byt? Na čo treba myslieť a aké náležitosti by mala darovacia zmluva obsahovať, radí advokát Róbert Bánoš.

Darovacia zmluva na dom:


1. Pomenovanie právneho úkonu – Je dôležité správne pomenovať právny úkon, na základe ktorého má dôjsť k prevodu vlastníckych práv k nehnuteľnosti, i to, akým právnym predpisom je upravený. Toto označenie však nie je povinné, slúži pre účastníkov darovacej zmluvy ako informačný údaj, aby bolo zrejmé, ktorý právny predpis upravuje ich vzájomné práva a povinnosti.


2. Označenie zmluvných strán – Zmluvné strany sú označované ako darca a obdarovaný. Záhlavie zmluvy musí obsahovať ich presné osobné údaje, a to: meno, priezvisko a rodné priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, adresu trvalého pobytu a občianstvo zmluvnej strany. Tieto údaje musia byť stopercentne správne a totožné s údajmi darcu a obdarovaného uvedenými v návrhu na vklad do katastra nehnuteľností. 3. Presné označenie predmetu darovania – Treba uviesť, v akom katastrálnom území sa nehnuteľnosť nachádza, v akej obci a v akom okrese. Ďalším údajom je presné označenie nehnuteľnosti – rodinného tomu, teda uviesť súpisné číslo a presné označenie čísla parcely, jej bonity a výmery. Všetky tieto údaje sú uvedené v liste vlastníctva, ktorý je možné vyhľadať aj na základe mena a dátumu narodenia darcu.


4. Predmet zmluvy – Ide o bezodplatný prevod vlastníckych práv z vlastníctva darcu do vlastníctva obdarovaného. Keď darca nie je výlučným vlastníkom nehnuteľnosti a daruje iba svoj spoluvlastnícky podiel v určitej výške, treba to presne uviesť. Súčasťou predmetu zmluvy je aj vyhlásenie darcu, ktorým vyhlási, že ku dňu uzavretia darovacej zmluvy je táto nehnuteľnosť bez akýchkoľvek právnych a faktických chýb, neviažu sa na ňu žiadne práva tretích osôb, ťarchy alebo obmedzenia.


5. Ďalšie ustanovenia – Treba v bodoch uviesť, že obdarovaný bol oboznámený s právnym a technickým stavom predmetu darovania, že darca nemá vedomosť o takých chybách a poškodeniach predmetu darovania, na ktoré by mal obdarovaného osobitne upozorniť. Paragraf 630 Občianskeho zákonníka upravuje možnosť darcu domáhať sa vrátenia daru, ak by sa obdarovaný k nemu alebo členom jeho rodiny správal neprimerane a hrubo porušoval dobré mravy. Ďalším bodom je vyhlásenie zmluvných strán o tom, že berú na vedomie, že vlastníctvo k darovaným nehnuteľnostiam nadobudne obdarovaný až dň...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-07-04 10:55:23 - Feat.: - Title: Chcete mať platnú darovaciu zmluvu? Toto všetko v nej musí byť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 18:37