StoryEditor

Výhra v konkurze nie je zárukou práce

30.03.2004, 00:00
Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia, ktorý je vymenovaný iba dočasne, prípadne je poverený riadením, sa bojí riskovať a má tendenciu oddialiť závažné alebo nepríjemné rozhodnutia. To môže v súčasnosti znamenať oddialenie nevyhnutného procesu reštrukturalizácie, a tým nepriaznivo ovplyvniť aj ekonomické výsledky zdravotníckych zariadení.

Iba v jednom prípade z piatich súhlasili minulý týždeň poslanci Trnavského samosprávneho kraja s vymenovaním víťaza výberového konania do funkcie riaditeľa zdravotníckeho zariadenia. Vedúci odboru zdravotníctva Trnavského samosprávneho kraja Ľudovít Šalgovič pre HN uviedol, že povereným riaditeľom sa poverenie končí už zajtra a predseda samosprávneho kraja poverí k 1. aprílu do najbližšieho výberového konania vedením jednotlivých lôžkových zariadení štatutárov. Provizórium teda bude pokračovať.
Aj taký môže byť jeden z dôsledkov delimitácie zdravotníckych zariadení pod vyššie územné celky, mestá či obce. Provizóriá pritom môžu komplikovať nielen personálnu, ale aj ekonomickú situáciu nemocníc, ktoré sú bez stabilného vedenia. Vedúca odboru zdravotníctva a humánnej farmácie Trenčianskeho samosprávneho kraja Elena Štefíková v tejto súvislosti poznamenala, že na dobré fungovanie zdravotníckeho zariadenia, najmä v transformačnom procese, je lepšie, keď je riaditeľ vymenovaný čím skôr. A je pozitívne, ak zastupiteľstvo vymenuje toho, kto uspeje vo výberovom konaní. Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia, ktorý je vymenovaný iba dočasne, prípadne je poverený riadením, sa podľa nej bojí riskovať a má tendenciu oddialiť závažné alebo nepríjemné rozhodnutia. To môže v súčasnosti znamenať oddialenie nevyhnutného procesu reštrukturalizácie, a tým nepriaznivo ovplyvniť aj ekonomické výsledky zdravotníckych zariadení.
Tie začínajú byť v Trenčianskom samosprávnom kraji v oblasti zdravotníctva pomerne priaznivé. Prievidzská nemocnica so sídlom v Bojniciach, Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici a Nemocnica s poliklinikou na Myjave sú lokalizované tak, že kraj v súčasnosti neuvažuje o zrušení ani jednej z nich. Všade však došlo k racionalizácii. Odčlenili, napríklad, dopravnú zdravotnú službu, lekársku službu prvej pomoci, začali s reprofilizáciou niektorých oddelení a presúvaním viacerých činností do ambulantnej sféry.
Podobne postupovali aj v Prešovskom samosprávnom kraji. S ministerstvom zdravotníctva a so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou sa dohodli na zmenách v sieti poskytovateľov, no bez rušenia oddelení. Podľa vedúceho odboru zdravotníctva Prešovského samosprávneho kraja Andreja Begu, zmení sa len vnútorná štruktúra poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Objemy platieb Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa oproti minulému roku nezmenia, no poisťovňa uzatvára zmluvy len na krátky čas. Bega je však presvedčený, že by nemali vzniknúť väčšie problémy. Jednou zo záruk stability môže byť práve personálne obsadenie na riadiacich postoch zdravotníckych zariadení. Na rozdiel od Trnavského samosprávneho kraja sa v nemocniciach Prešovského samosprávneho kraja napríklad po delimitácii vymenili len dvaja riaditelia. Jedno miesto sa uvoľnilo abdikáciou, v druhom prípade iniciovalo výmenu ministerstvo zdravotníctva ešte pred delimitáciou. S ďalšími výmenami sa aj vzhľadom na dobré výsledky zdravotníckych zariadení zatiaľ neráta. A podľa Begu zatiaľ nebude potrebná ani redukcia lôžok, lebo ich počet zatiaľ zodpovedá normám krajín OECD.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:14