StoryEditor

Zdravé srdce po celý život

09.05.2003, 00:00

Srdce prepraví v priebehu života telom asi 400 miliónov litrov krvi, čo zodpovedá objemu menšieho horského plesa. V priemere 70-krát za minútu bez prestania rytmicky bije. Jeho hlavným poslaním je spoľahlivo zásobovať organizmus -- musí dostať krv a s ňou všetky životne dôležité látky až k najmenšej bunke. Ustavične sa pohotovo prispôsobuje novým, meniacim sa požiadavkám tela: uspokojuje zvýšenú potrebu kyslíka pri športovaní, námahu alebo horúčku zvláda zvýšením tepovej frekvencie a aj pri zúžení ciev naďalej pod zvýšeným tlakom prepravuje krv až po najmenšie cievky.
Pre stabilný krvný tlak a tep
Dobré prekrvenie svalového tkaniva je práve tak nevyhnutné ako optimálne zásobenie kyslíkom. Preto treba v prvom rade dbať o to, aby sa nezanášali a nekôrnateli vencovité cievy, ktoré zásobujú srdcový sval. Inak z dlhodobého hľadiska hrozí vznik ischemickej choroby srdca, prípadne až infarkt myokardu, ktorý má príznaky: bolesť v hrudníku tlakového alebo zvieravého charakteru, ktorá môže vyžarovať do ľavej ruky, dýchavica a stav úzkosti, prípadne strachu. Chorobám srdca sa dá aktívne predchádzať primeraným telesným tréningom a uvedomelým stravovaním -- už po šiestich týždňoch sa môže srdcová činnosť podstatne zlepšiť. Začnite hneď dnes a nečakajte, kým sa najmä pri záťaži ozvú prvé typické príznaky.
Riziká srdca a krvného obehu
Odstránenie a liečba všetkých rizikových faktorov je ďalším pilierom aktívnej starostlivosti o zdravie srdca. Trvalé zaťažovanie totiž skôr či neskôr poškodí vnútorné steny artérií, na ktorých sa potom môžu ukladať aterosklerotické pláty, útvary zložené z tuku a vápnika. V priebehu rokov sa vytvorí mnoho usadenín, čím sa výrazne zmenší vnútorný priemer artérií, zníži sa prietok krvi a klesne ich pružnosť. Za najvážnejšie ochorenie srdcového svalu sa pokladá jeho zlyhanie. Ide o stav, keď srdce nie je schopné plniť svoju základnú funkciu pumpy a nedokáže zabezpečiť tkanivám dostatočný prívod okysličenej krvi a živín. Častou príčinou tohto stavu je ťažká neliečená hypertenzia. Srdce spočiatku reaguje na zvýšený odpor ciev naberaním svaloviny a jeho steny hrubnú. Po vyčerpaní tohto obranného mechanizmu nastáva preplnenie srdcových komôr krvou. Tkanivo sa rozťahuje čoraz väčšmi, sval má čoraz väčšie problémy so zmršťovaním sa a čerpací výkon klesá. V tomto štádiu je už srdce väčšinou odkázané aj na posilňujúce lieky. Príznakom oslabenia srdca je dýchavica pri záťaži, opuchnuté nohy, nočné močenie a poruchy srdcového rytmu. Srdcovú nedostatočnosť však nemusí spôsobovať iba vysoký tlak, vyvolaný nezdravým životným štýlom, ale príčinou môžu byť aj vrodené alebo získané choroby srdca, vírusová infekcia, srdcová arytmia alebo alkoholizmus.
Srdce zvládne oveľa viac, než si myslíte
Aj v prípade poškodeného srdca sa dá takmer vždy dosiahnuť zlepšenie. Program vám pomôže vylúčiť rizikové faktory. Pravdaže, nedá sa to docieliť za týždeň. Buďte však trpezliví a uvidíte, ako si budete môcť dovoliť každým týždňom viac. Zdravú športovú záťaž podporí srdcu prospešná strava a relaxačné prvky, ktoré si každodenne začleníte do programu. Už na konci štvrtého týždňa budete vlastným pričinením nasmerovaní do budúcnosti, kde problémy so srdcom budú pre vás neznámym pojmom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 03:15