StoryEditor

Ste v penzii? Využite zľavy a ušetríte.

Lacnejšia preprava v meste, zvyšovanie dôchodku prácou bez obmedzení, zlacnené balíky v kúpeľoch na Slovensku. To všetko môžete využiť, ak ste v penzijnom veku. Ak chcete v tomto roku platiť nižšiu daň z nehnuteľností, musíte mestský alebo obecný úrad požiadať o úľavu, ak ste tak doteraz neurobili. Najneskôr však do konca januára.

1. Daň z nehnuteľností v Bratislave
Vlastníme byt v Bratislave. Vraj dane stúpli. Menili sa aj úľavy?
Daň za byt v porovnaní s minulým rokom stúpla o 30 percent. Majitelia budú platiť v priemere o 0,66 eura mesačne viac ako doteraz. Napríklad za byt v Starom Meste s rozlohou 70 štvorcových metrov majiteľ vlani platil 32,90 eura, v tomto roku bude platiť ročnú daň 42,77 eura. Zároveň sa rozšírili zľavy pre starších ľudí a ťažko zdravotne postihnutých občanov. Nárok budú mať už občania od 65 rokov vo výške 60 percent, doteraz platila 50-percentná zľava pre ľudí nad 70 rokov. O úľavu z dane z nehnuteľností musíte požiadať tak, že podáte priznanie alebo čiastočné priznanie na tlačive, ktoré je zverejnené na webovej stránke www.bratislava.sk. Vek preukážete rodným číslom a zdravotný stav rozhodnutím Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny alebo preukazom ŤZP. Primátor Ivo Nesrovnal sľubuje, že financie z výberu daní sa použijú na opravy ciest, chodníkov, údržbu zelene a to isté očakáva od mestských častí, ktoré z výberu dane dostanú presnú polovicu.

2. Daň pre vlastníkov v Trnave
Stúpnu dane z nehnuteľností v Trnave? Ako je to s úľavami?
Mesto už niekoľko rokov dane nemenilo. Naďalej sa môžu o 50-percentné zníženie uchádzať majitelia pozemkov starší ako 62 rokov. Netýka sa to stavebných pozemkov, na ktoré majú stavebné povolenie. Úľavu môžu dostať aj tí, ktorí sú v hmotnej núdzi. Podmienkou v obidvoch prípadoch je, že pozemky slúžia výhradne na ich osobnú potrebu. O polovicu menej môžu platiť za domy a byty ich vlastníci nad 62 rokov, vlastníci v hmotnej núdzi a len za tie, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie. Nárok na 50-percentnú sadzbu dane majú aj vlastníci garáží nad 62 rokov. Až 75-percentnú úľavu na rodinný dom alebo byt môže dostať vlastník s preukazom ŤZP a tiež prevažne alebo úplne bezvládny, ale len na tie nehnuteľnosti, ktoré mu slúžia na trvalé bývanie. Ak niekto vlastní viac garáží, úľava sa vzťahuje iba na jednu.

3. Úľavy v Prešove pre majiteľov nad 70 rokov
Budú platiť obyvatelia Prešova vyššie dane z nehnuteľností ako minulý rok?
Mesto nemenilo sadzby dane z nehnuteľností ani sadzby poplatku za odpady. Ostávajú na úrovni roku 2016. Za odvoz odpadu nedáva úľavy z titulu veku, hmotnej núdze, ani držiteľom preukazu ŤZP. Iné je to pri nehnuteľnostiach. O polovicu nižšiu daň môžu platiť aj tento rok za pozemky, rodinné domy a byty obyvatelia nad 70 roko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-04-09 13:10:23 - Feat.: - Title: Rekondičné pobyty prinesú viaceré novinky. Aké a kto má na ne nárok? 04 - Modified: 2024-01-31 12:58:57 - Feat.: - Title: Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou 05 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 13:46