02.04.2004, 00:00

Mladí odsúvajú sex na neskôr
Za príjemnú správu pre rodičov označuje český denník Mladá fronta Dnes zistenie, ktoré vyplynulo z jeho anonymnej ankety medzi 920 študentmi gymnázií vo veku 15 až 18 rokov v celej krajine. Záver znie, že česká mládež je dnes v sexe oveľa zdržanlivejšia než kedysi ich rodičia. Dnešní stredoškoláci si síce rovnako ako ich rodičia v ich veku užívajú prvé lásky v 15 či 16 rokoch, ale do postele sa nijako nehrnú. Každý tretí stredoškolák zažil prvý pohlavný styk až ako sedemnásťročný a odhodlal sa k nemu až po dlhšej známosti s partnerom. Potvrdzuje to teórie o sexuálnej kontrarevolúcii, ktorá prišla na konci deväťdesiatych rokov. Zmenu správania sa vysvetľujú sexuológovia tým, že zabrali najrôznejšie kampane, ktoré od začiatku 90. rokov strašia vírusom HIV a inými sexuálne prenosnými chorobami, ale aj "väčšou reprodukčnou zodpovednosťou". (TASR)

Psy možno zahnali neandertálcov
Odchod pravekých ľudí z Afriky nastal približne v tom istom čase, ako domestikácia vlkov, z ktorých sa neskôr stali psy. Vyplýva to z analýzy DNA oboch živočíšnych druhov, informoval americký odborný časopis Science. Hoci tento dôkaz je nepriamy, počiatočné partnerstvo mohlo dovoliť moderným ľuďom nahradiť iných súperiacich hominidov -- európskych neandertálcov i opoľudí z juhovýchodnej Ázie a rozmnožiť sa vo všetkých obývateľných oblastiach. Človek a pes sa stali veľmi úspešnými partnermi pri love. Po domestikácii psy nasledovali ľudí všade, kam sa Homo sapiens vybral, napríklad aj pri migrácii na americký kontinent. Súčinnosť človeka a psa-vlka pri love z nich spravila takmer neporaziteľnú koalíciu. Tak sa pokojne mohlo stať, že toto partnerstvo mohlo byť dôležitým faktorom v tom, že iným hominidom strpčovalo život, nech sa priamy konflikt medzi neandertálcami či opoľuďmi odohral, alebo nie, podotýka Science. (TASR)

Päťtisícročné osídlenie
Čínski archeológovia objavili neďaleko mesta Čchung-čching unikátnu lokalitu, v ktorej ľudia žili celých 5 000 rokov od mladšej doby kamennej až do revolúcie v roku 1911, keď padla posledná cisárska dynastia Čching. "Našli sme stopy po osídlení od neolitu až do čias cisárstva -- čo je 5 000 rokov," píše v americkom odbornom časopise Archaeology profesor Luo Erhu, ktorý viedol vykopávky s odborníkmi zo Sečuánskej univerzity. Bohatá úroda nálezov pochádza z každej kultúrnej vrstvy -- najzachovanejšie sú objekty a predmety z obdobia okolo 1. tisícročia pred n. l. vrátane zatiaľ neobjasnených jám s obsahom popola. Veľa podobných lokalít sa nachádza v Mezopotámii -- súčasnom Iraku, kde ich nazývajú po arabsky jednoducho tell -- kopec. Podobné sídliská sú však aj na Slovensku -- z nich najunikátnejší je Nitriansky Hrádok, miestna časť Šurian, ktorý bol trvale osídlený niekoľko tisícročí. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 22:19