StoryEditor

Pomarančový džús sa odrazil od svojho historického minima

06.07.2004, 00:00
S pomarančovým džúsom sa obchoduje na burze NYCE v New Yorku. V posledných týždňoch bola pre investorov situácia na tomto komoditnom trhu veľmi zaujímavá. Mrazený pomarančový koncentrát sa totiž nachádzal na svojom historickom minime a jeho cena bola najnižšie za posledných 30 rokov.

S pomarančovým džúsom sa obchoduje na burze NYCE v New Yorku. V posledných týždňoch bola pre investorov situácia na tomto komoditnom trhu veľmi zaujímavá. Mrazený pomarančový koncentrát sa totiž dostal na svoje historické minimum a jeho cena sa nachádzala najnižšie za posledných 30 rokov. Vzhľadom na skutočnosť, že ďalší pokles ceny by spôsobil, že náklady na pestovanie by boli vyššie ako cena, za ktorú sa dá džús predať na trhu, investori zaujali vyčkávacie pozície. Z dlhodobého hľadiska sa cena pomarančového koncentrátu pohybovala v septembri 2003 na úrovniach nad 100 centov za libru a v októbri 1998 sa cena džúsu vyšplhala dokonca na 130 centov. Na jeseň minulého roka sa začal pozvoľný prepad ceny a v polovici júna sa pomarančový džús obchodoval za približne 55 % jeho pôvodnej ceny. Cenový pokles vo výške asi 45 bodov predstavuje v absolútnom vyjadrení sumu 6 750 dolárov na jeden futures kontrakt. Obchodníci v predajných pozíciách tak mali za posledných 9 mesiacov dostatok príležitostí na realizáciu zisku v zostupnom trende.
Z hľadiska obchodníka sa súčasná situácia nevyskytuje každý deň. Na vstup do jedného kontraktu džúsu investor potrebuje viazať zálohu vo výške 560 dolárov. Pohyb ceny džúsu o jeden cent predstavuje pre investora zisk alebo stratu 150 dolárov. Historické dno trh zaznamenal koncom mája na cene 54,2 centa za libru. Do polovice júna sa trh pohyboval v cenových úrovniach blízko historického minima. Od polovice júna sa cena pomarančového džúsu odrazila od dna a nastúpil rastúci trend. Dôvodom bola aj exspirácia júnového kontraktu, pri ktorom investori krátko pred ukončením obchodovania vyberali zisky zatváraním predajných pozícií. Táto vlna nákupov spôsobila obrat trhu a prudký vzostup ceny. Do arény prišli špekulačné nákupné príkazy investorov, ktorých počet výrazne prevýšil ponuku. Do hry vstúpili aj komoditné fondy, ktoré výrazne zvýšili počet svojich dlhých špekulačných pozícií. Po otočení trendu si pomarančový džús za posledných 10 obchodných dní pripísal viac ako 800 dolárov zisku na jeden kúpený kontrakt.
Pomarančový džús v aktuálnom septembrovom kontrakte sa v tomto týždni obchoduje v pásme 59,7 až 63,4 centa za libru. Trh otvoril tohtotýždňové obchodovania na úrovni 60,8 centa. V pondelok a utorok cena džúsu stúpala a v utorok 29. 6. zaznamenala najvyššiu hodnotu od 7. apríla na úrovni 63,4. Utorkovú seansu trh uzatvoril na dennom maxime. V stredu džús korigoval svoje predchádzajúce zisky a oslabil o 1,65 bodu, keď cena po celodennom poklese dosiahla zatváraciu úroveň 61,75 centa za libru. Hoci sa z fundamentálneho hľadiska situácia pri pomarančovom džúse za posledný mesiac nezmenila, technicky sa trh nachádza nad úrovňou 50-dňového aj 100-dňového priemeru. Rastový potenciál pomarančového džúsu je momentálne veľmi vysoký.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 00:00