Archív HN
StoryEditor

Piatok trinásteho je naozaj zlý deň? Kuriózne nehody a čísla prezradia viac

12.01.2017, 17:30
Autor:
(red)(red)
Piatok trinásteho je deň ako každý iný. Prečo tento dátum vyvoláva obavy? Naozaj straší len poverčivých ľudí? Prečítajte si kuriózne nehody tohto dňa.

Piatok trinásteho si svoju zlú povesť buduje už celé storočia. Kráľ Filip IV. práve v piatok 13. októbra roku 1307 uväznil a dal popraviť rytierov templárskeho rádu. Trinásť ľudí sa zúčastnilo aj na poslednej večeri Ježiša Krista, ktorý bol ukrižovaný práve na Veľký piatok. Keby sme v histórii pátrali ďalej, určite by sa našli aj ďalšie pohromy a nešťastné udalosti, ktoré sa stali v piatok trinásteho. Niet sa čo čudovať, že poverčiví ľudia sa obávajú tohto dňa, lebo veria v jeho zlú silu. A pritom je to deň ako každý iný... Alebo nie?

Štatistiky nehôd z piatku trinásteho vedia svoje

V tomto roku máme piatok trinásteho hneď v januári. Za posledné tri roky sme zažili päť týchto „nešťastných“ dní. V poisťovni Generali sa teda pozreli na to, či sú piatky trinásteho naozaj nehodovejšie ako bežné dni a aké nehody sa v tento deň ľuďom stávajú.

A čo hovoria čísla štatistiky poisťovne Generali? Za posledné tri roky sa v priemere denne stalo 278 poistných udalostí. Na piatky trinásteho pripadá v priemere len 273 poistných udalostí, teda o čosi menej ako v bežný deň. Štatistiky  poisťovne teda povery o „nešťastnom“ piatku trinásteho nepotvrdzujú.

Najlepší piatok bol v marci 2015

Najmenej, „len“ 238 poistných udalostí sa podľa štatistík za posledné tri roky stalo v piatok 13. marca roku 2015. Naopak, „najnešťastnejším“ piatkom trinásteho bol za posledné tri roky piatok 13. februára 2012. V tento deň poisťovňa Generali zaznamenala až 295 poistných udalostí.

Kuriózne nehody, ktoré sa stali v piatok trinásteho


Štatistiky ukazujú, že v piatky trinásteho sa stáva najviac poistných udalostí, ktoré patria do životného poistenia. Tu je prehľad niektorých z nich:

Muž si pri krájaní chleba pravou rukou nechtiac porezal ukazovák ľavej ruky, následne sa trhol, pričom sa mu nôž vyšmykol a porezal mu pravé stehno. Zo zranení sa liečil 18 dní.

Mäsiar sekal pre zákazníčku kosti do polievky. Z mäsa sa pri údere sekáčikom odlomila kostička a vletela mu do oka. Musel vyhľadať pomoc očného lekára, zranenie však, našťastie, neboli vážne, liečil sa z neho 11 dní.

Devätnásťročný muž opravoval chliev a ten mu spadol na nohu. Utrpel zlomeninu vnútorného členka, čo si vyžiadalo operáciu. Liečil sa viac ako päť mesiacov.

Na ženu v práci spadol priemyselný stroj, ktorý jej pomliaždil predkolenie pravej nohy. Liečiť sa musela 19 dní.

Klientovi spadol v práci na nohu kufrík s náradím. Zlomil mu palec na pravej nohe, liečiť sa musel 28 dní.

V piatok trinásteho v poisťovni Generali zaznamenali aj prípad, keď klientka spadla zo stoličky, ktorá sa jej pošmykla na dlážke a zlomila si driekový stavec. S ťažkým zranením prišla na ošetrenie sama bez pomoci. Liečila sa tri mesiace.

01 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy 02 - Modified: 2024-01-21 19:44:45 - Feat.: - Title: Nehôd bolo vlani menej ako rok predtým, počet obetí stúpol 03 - Modified: 2024-01-16 07:34:28 - Feat.: - Title: Kontroverzná bratislavská cyklotrasa sa kvôli kolíziám mení. Mesto plánuje jej pokračovanie 04 - Modified: 2024-01-05 11:12:33 - Feat.: - Title: V Česku sa minulý rok stalo takmer 95-tisíc nehôd, zomrelo pri nich 455 ľudí 05 - Modified: 2024-01-02 14:00:00 - Feat.: - Title: Najhoršie katastrofy, ktoré sa nestali. Unikátny medzinárodný projekt učí, ako im predchádzať a urobiť ľudstvo silnejším
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:16