StoryEditor

Skúšky pre agentov dôchodkového sporenia

10.05.2004, 00:00
Úrad pre finančný trh zverejnil podmienky skúšok, ktorých absolvovanie je podmienkou pre získanie povolenia na prácu sprostredkovateľa starobného dôchodkového sporenia.

Úrad pre finančný trh zverejnil podmienky skúšok, ktorých absolvovanie je podmienkou pre získanie povolenia na prácu sprostredkovateľa starobného dôchodkového sporenia.
Podľa schváleného zákona o starobnom dôchodkovom sporení sa sprostredkovateľom môže stať občan SR, ktorý má viac ako 18 rokov, je dôveryhodný, plne spôsobilý na právne úkony, má skončené úplné stredoškolské vzdelanie a zložil odbornú skúšku, ktorej obsahom je preukázanie znalostí právnych predpisov v oblasti starobného dôchodkového sporenia a preukázanie znalostí v oblasti investovania na finančnom trhu. Povolenie na vykonávanie činnosti sprostredkovateľa starobného dôchodkového sporenia po splnení všetkých podmienok bude vydávať Úrad pre finančný trh na základe žiadosti občana. Odborná skúška sprostredkovateľa starobného dôchodkového sporenia bude raz ročne. Sprostredkovateľ s povolením od ÚFT bude môcť robiť sprostredkovateľa pre jednu dôchodkovú správcovskú spoločnosť od 1. novembra 2004.
Na obsah odbornej skúšky sú dva protichodné názory. Skúšky organizované ÚFT podľa jedného okruhu ľudí pripomínajú náročnejšiu skúšku doktorandského štúdia v oblasti finančného práva, ktorú stredoškolsky vzdelaná osoba nezvládne. Podľa nich by sa mal úrad viac venovať činnosti dohľadu ako míňať čas na byrokratizovanie všetkých procesov na finančnom trhu. Podľa druhej skupiny účastníkov hráčov je skúška veľmi jednoduchá, pretože všetky otázky, ale aj odpovede, sú vopred známe a naučí sa ich aj stredoškolsky vzdelaná osoba. Podľa tejto skupiny to značne uľahčuje vstup na trh sprostredkovateľov. Obe skupiny sa zhodujú na tom, že ÚFT na skúške celkom dobre zarobí. Ak v jednom okrese bude najmenej 10 záujemcov o skúšku a každý zaplatí 1 000 Sk. Vďaka poplatkom za skúšku príjmy Úradu pre finančný trh môžu dosiahnuť pri vyššie spomínanom predpoklade najmenej pol milióna korún.
Skúšobný poriadok pre vykonanie skúšky hovorí o tom, že formu testu a okrem znalosti zákona o starobnom dôchodkovom sporení jej účastník musí poznať aj slovenské zákony upravujúce investovanie na slovenskom finančnom trhu. Okruhy otázok na skúšku, ktoré zverejnil Úrad finančný trh, majú 154 strán. Dôkladne mapujú všetky aspekty sociálneho zabezpečenia na Slovensku. Test bude pozostávať z 30 otázok, z ktorých má každá tri verzie odpovedí. Test má deväť okruhov otázok. Prvý okruh otázok je zostavený z právnych predpisov súvisiacich so starobným dôchodkovým sporením, ktoré upravujú sociálne poistenie, teda zákon o sociálnom poistení. Druhý až ôsmy okruh otázok súvisí so zákonom o starobnom dôchodkovom sporení. Posledný okruh otázok vychádza zo zákonov o kolektívnom investovaní, cenných papieroch, Obchodného zákonníka, zákona o dlhopisoch, burze cenných papierov, riadenia portfólia a teórie finančných trhov. Okruhy otázok s podrobnými vysvetlivkami zverejnil Úrad pre finančný trh na svojej internetovej stránke www.uft.sk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 07:24