StoryEditor

Dávky môže okrem matky poberať aj otec

Už samotný názov „materské“ napovedá, že dávka sa poskytuje predovšetkým matkám. Čoraz viac však možnosť dostávať materskú využívajú aj muži. V roku 2016 ich bolo už viac ako tritisíc.

Muž na materskejZuzana Kullová, Veronika SokolováD
Už siedmy rok majú otcovia na Slovensku možnosť ísť na materskú. Zákon o sociálnom poistení im to umožňuje. Najskôr však treba, po neformálnej dohode s matkou, prevziať dieťa do svojej starostlivosti. Najskôr tak môžu urobiť pri potomkovi, ktorý dosiahne vek 6 týždňov. Celkovo však muži musia svoju materskú stihnúť do 3 rokov veku dieťaťa.


Výhodné však je, keď mužova materská prichádza na rad potom, čo si ju vyčerpá žena. U otca trvá maximálne 28 týždňov. Matka v tom čase nemôže poberať svoje materské a rodičovský príspevok. Aby muž dostal materské, musí byť v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti nemocensky poistený najmenej 270 dní. Ak je SZČO alebo dobrovoľne nemocensky poistený, nesmie mať dlhy voči Sociálnej poisťovni.

Čo je neformálna dohoda s matkou?
– je to jedna z podmienok vzniku nároku na materské u otca. S matkou sa dohodne, že dieťa preberá do starostlivosti. Dohoda je neformálna, neexistuje žiadne predpísané tlačivo.


„Musí však byť písomná a musí obsahovať identifikačné údaje otca, matky aj dieťaťa a dátum, odkedy otec preberá dieťa do svojej starostlivosti,“ hovorí Peter Višváder, riaditeľ odboru komunikácie s verejnosťou Sociálnej poisťovne.

Rodičovský príspevok verzus otcove materské
Podľa odborníkov je dôležité dopredu premyslieť, či sa rodine oplatí poberať otcovu materskú. Súčasne totiž matka príde o rodičovský príspevok. Ten sa v máji tohto roka zvyšuje z 203,20 eura za mesiac na 213,2 eura mesačne. „Ďalší problém je, že za matku v tom čase štát nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie ani poistenie na zdravotné poistenie,“ upozorňuje Jozef Mihál na stránke Relia.sk. Ak teda žena nenastúpi do zamestnania, platenie zdravotného poistenia ostane na nej. Ak nie je živnostníčkou ani zamestnankyňou, môže sa prihlásiť na úrad práce. Bude tak naďalej zdravotne poistená štátom....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-11 15:50:44 - Feat.: - Title: Minister práce chce svojím návrhom podviesť ženy-matky, reaguje Matovič na návrhy Tomáša 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 04 - Modified: 2024-01-06 14:30:00 - Feat.: - Title: Od nového roka sa zvýšili nemocenské dávky. O koľko a ktorých sa to týka? 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 13:52