StoryEditor

Príprava stavebného diela

Príprava a vykonanie komplexného vyskúšania patrí do predmetu činnosti zhotoviteľa. Preto aj návrh dodatku k zmluve o dielo na prípravu a vykonanie komplexného vyskúšania vypracúva zhotoviteľ.

Zmluvné strany by sa mali v zmluve o dielo dohodnúť, že časti diela technologického charakteru, ktoré zabezpečujú ucelený proces alebo funkciu, budú dokončené ich komplexným vyskúšaním, ktoré vykoná zhotoviteľ za účasti objednávateľa (budúceho prevádzkovateľa). Požiadavky na technologické nadväznosti strojov a zariadení musia byť jednoznačne stanovené v projekte pre stavebné povolenie. Veľmi často nie sú tieto nadväznosti definované a zhotoviteľ projektu pre stavebné povolenie ubezpečuje objednávateľa (stavebníka), že prevádzkový súbor systému riadenia prinesie požadované riešenie súčinností technologických prevádzkových súborov. Pri vypracovaní projektovej dokumentácie, najmä projektu pre stavebné povolenie, absentuje činnosť technológa projektu, t. j. osoby alebo skupiny, ktorá na základe inžinierskych výpočtov určuje podmienky činnosti a vzájomného spolupôsobenia jednotlivých technologických zariadení. Ak sú požiadavky na komplexné vyskúšanie jasne definované v dokumentácii prevádzkových súborov projektu pre stavebné povolenie a v časti Projekt organizácie výstavby, je možné dohodnúť v zmluve o dielo na zhotovenie stavby obsah, rozsah, cenu a podmienky komplexného vyskúšania. Projekt pre stavebné povolenie nie vždy spĺňa tieto podmienky, preto odporúčame dohodnúť v zmluve o dielo, že problematika komplexného vyskúšania bude predmetom dodatku k tejto zmluve. Dodatok by mal byť uzavretý najneskôr 6 mesiacov pred termínom odovzdania a prevzatia stavby. Príprava a vykonanie komplexného vyskúšania patrí do predmetu činnosti zhotoviteľa. Preto aj návrh dodatku k zmluve o dielo na prípravu a vykonanie komplexného vyskúšania vypracúva zhotoviteľ. Nositeľom záväzku vykonania skúšobnej prevádzky je spravidla objednávateľ.

Požiadavky objednávateľa
Objednávateľ (budúci prevádzkovateľ) definuje svoje požiadavky na účasť pracovníkov zhotoviteľa na skúšobnej prevádzke. Na vykonanie skúšobnej prevádzky sa nevzťahuje žiadna právna úprava. Ak odporúčame, aby skúšobnú prevádzku vykonával objednávateľ na prevzatom diele, nevylučujeme vôbec možnosť, aby v zmluve o dielo mohla byť dohodnutá skutočnosť, že zhotoviteľ ukončí dielo úspešnou skúšobnou prevádzkou. Objednávateľ si však musí uvedomiť, že tento spôsob zabezpečenia skúšobnej prevádzky je značne nákladný a náročný na zmluvné zabezpečenie. Obsah a rozsah, podmienky vykonania a dĺžka trvania skúšobnej prevádzky musia byť uvedené v časti Projekt organizácie výstavby projektu pre stavebné povolenie. Návrh dodatku k zmluve o dielo, ktorý určuje podmienky účasti pracovníkov zhotoviteľa, vypracúva objednávateľ. Dodatok by mal byť uzavretý najneskôr 3 mesiace pred termínom odovzdania a prevzatia stavby. Pre potreby kolaudačného konania je potrebné rešpektovať skutočnosti uvedené v § 84 stavebného zákona. Pri stavbách, kde komplexné vyskúšanie plynule prechádza do skúšobnej prevádzky, sa môže skúšobná prevádzka začať iba so súhlasom stavebného úradu a za podmienok určených po dohode s obcou a s dotknutými orgánmi štátnej správy. Ak na posúdenie spôsobilosti stavby na prevádzkovanie je potrebné zhodnotiť priebeh skúšobnej prevádzky, rozhodne stavebný úrad po dohode s dotknutými orgánmi štátnej správy o dočasnom prevádzkovaní stavby na skúšobnú prevádzku a stanoví podmienky skúšobnej prevádzky. Až po skončení a vyhodnotení skúšobnej prevádzky vydá stavebný úrad na návrh stavebníka kolaudačné rozhodnutie. Pokiaľ ide o výrobnú stavbu, je potrebné rešpektovať dôležitú skutočnosť, že v priebehu skúšobnej prevádzky výrobná kapacita už vyrába, aj keď nedosahuje ešte projektované parametre. Dosiahnutie projektovaných parametrov preukáže zhotoviteľ stavby vykonaním garančných skúšok. Ak v čase uzavretia zmluvy o dielo na zhotovenie stavby nie sú dostatočne definované obsah, rozsah, cena a podmienky vykonania garančných skúšok, vypracuje návrh dodatku na prípravu a vykonanie garančných skúšok zhotoviteľ, na ktorého strane je záväzok vykonania garančných skúšok. Dodatok k zmluve o dielo, ktorým sa dohodnú podmienky vykonania garančných skúšok, by mal byť uzavretý najneskôr 3 mesiace pred odovzdaním a prevzatím stavby. Viac v príručke Autorský, stavebný a technický dozor stavebníka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. máj 2024 22:50