StoryEditor

Cenová vojna medzi burzami pokračuje

26.04.2004, 00:00
Cenová vojna medzi burzami, Londýn a Amsterdam súperia, Frankfurt sa zatiaľ prizerá.
Handelsblatt
Mnohé víťazstvá majú trpkú príchuť. Túto starú pravdu si nedávno uvedomila aj jedna z najvýznamnejších búrz na svete - London Stock Exchange (LSE). Na začiatku bol jej oznam, že koncom mája ponúkne priamo v levovej jame - v Amsterdame - na predaj akcie holandských firiem. Tam má až doteraz monopol Euronext, avšak predovšetkým drobní brokeri nie sú s ponúkanými službami spokojní.
Následky nedali na seba dlho čakať. Po týždňoch bez slov Euronext redukoval ceny finančných operácií v Amsterdame o celých 30 percent, čo podľa odhadov bude znamenať ročné zníženie jeho obratu o 5 - 8 miliónov eur. I tak je však otázne, či by sa Britom podarilo splniť avizovaný cieľ získať približne štyridsaťpercentný podiel na holandskom trhu. Joanna Naderová, pracovníčka agentúry Lehman Brothers, sa domnieva, že tento cieľ nebol realistický od samého začiatku. Londýnske intermezzo by sa však čoskoro mohlo zopakovať. Hra medzi západoeurópskymi burzami totiž nadobúda obrátky. Investičná banka Merrill Lynch hovorí už dnes o oveľa tvrdšej konkurencii. Existujú náznaky, že príkladom z krajiny tulipánov sa dajú inšpirovať aj iné burzy, hoci aj amsterdamský trh je pre nespokojnosť klientov zraniteľnejší ako iné v Európe. Odborníci počítajú s tým, že tlak sa v blízkom čase prenesie na ďalšie obchodné miesta Euronextu v Lisabone, Bruseli a Paríži. Znalci pomerov sa nazdávajú, že volanie po zmenách bude do konca roku hlasnejšie. Zákazníci sa v strednodobom výhľade budú pýtať čoraz naliehavejšie, prečo by zníženie poplatkov malo byť ohraničené len na jedno miesto. Podľa Joanny Naderovej však frankfurtská burza zavedie skôr nejakú obdobu množstvového rabatu, než by priamo znižovala ceny.
Jedno poučenie je však isté - aj londýnska burza je zraniteľná. Prvé pokusy ohroziť jej monopolné postavenie síce odvrátila (snažil sa o to Nasdaq Europe aj Virt-X), ale ďalšie hrozia. Euronext koncom marca oznámil, že sa oplatí rovnako - a že britské akcie bude ponúkať priamo v Londýne. Konkrétnejšie údaje zatiaľ chýbajú, ale zníženie poplatkov o viac ako desať percent na jej domácej pôde by pre LSE znamenalo dvojcifernú stratu v miliónoch.
Pravda, pri všetkej úcte ku konkurenčnému boju je nepravdepodobné, že by sa väčšia časť likvidity skutočne presunula k inému poskytovateľovi služieb. Taká možnosť prichádza do úvahy iba vo výnimočných prípadoch, napríklad ak konkurent disponuje úplne odlišným obchodným systémom. To sa naposledy podarilo nemecko-švajčiarskej burze Eurex koncom 90. rokov, keď dravým prístupom a zavedením počítačového predaja londýnskej burze prebrala obchodovanie s bondmi.
Súboj je oveľa problematickejší, ak sú súperi približne rovnako silní. Že stromy nerastú do neba, zistila nedávno práve burza Eurex, ktorá v Chicagu vo februári otvorila svoju americkú pobočku. Zatiaľ bez väčšieho efektu.
Konkurenčný boj teda asi nepovedie k nejakej radikálnej zmene podielov na európskom trhu. "Ale aj konsolidácia je krátkodobo nepravdepodobná," udáva Merrill Lynch. Zákazníkom na burzách je to však asi jedno. Keďže oni zápasia s konkurenčnými podmienkami vo vlastnom odvetví už dlhší čas, budú zrejme radi, že ceny padajú aj inde. (hn/gaf)

Porovnanie najväčších európskych búrz, rok 2003
Objem obchodov v biliónoch eur
Euronext 874
London 662
Frankfurt 512
Trhová kapitalizácia akciového trhu v biliónoch eur
London 1816
Euronext 1582
Frankfurt 776
Zrdoj: FESE a Euronext NV
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 12:29