StoryEditor

Slnko nemusí byť vaším nepriateľom

06.06.2003, 00:00
O škodlivosti slnečného žiarenia sa v poslednom čase toho popísalo toľko, že človek má občas obavy vyjsť v horúcom letnom dni na ulicu. Nehovoriac o celodennom vyvaľovaní na pláži, ktoré ešte donedávna bolo bežnou súčasťou našich dovoleniek, no dnes sa prirovnáva priam k samovražde. Iste, nikto nespochybňuje fakt, že nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu pokožke škodí - urýchľuje jej starnutie a prináša so sebou riziko kožných nádorov. No na druhej strane, slnko nemusí by zákonite naším nepriateľom. Skôr naopak. Ak si ho užívame s rozumom, prinesie nám dobrú náladu, zdravie a sex.
Dobrá nálada, ale aj smrť!
Slnečné lúče človek potrebuje na tvorbu vitamínu D, ktorý posilňuje kosti a tak pôsobí preventívne napríklad proti osteoporóze a iným ochoreniam. Okrem toho slnko znásobuje našu vitalitu, povzbudzuje dobrú náladu, zaháňa depresie, vplýva na tvorbu endorfínu, tzv. hormónu šťastia, čím zároveň vzbudzuje v ľuďoch chuť po láske a na sex. Jednoducho, slnko nás dokáže nabiť energiou, pomáha nám zahnať stres a vytvára dostatok priestoru na relax. To všetko však len vtedy, keď sa to so "slnečným kúpeľom" nepreženie. Inak totiž slnečné lúče dokážu na našom tele pekne zabolieť.
Nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu najviac škodí našej pokožke, nakoľko urýchľuje proces starnutia, degeneratívne procesy a môže dokonca vyvolať rakovinové kožné nádory. Slnko tiež zhoršuje kožné zápalové choroby, preto by sa mu mali vyhýbať aj ľudia so psoriázou a ekzémami. Najmä u malých detí a ľudí so svetlou pokožkou môže byť slnko príčinou ťažkých popálenín a dokonca môže vyvolať aj toxickú reakciu organizmu. Niet teda pochýb o tom, že pred nadmerným slnením sa treba chrániť. A to nielen na dovolenke, ale aj doma a počas celého leta.
Nezabúdajte na siestu
Ak idete k vode, nehovoriac o dovolenkách v južných krajinách, zoberte si so sebou krém na opaľovanie s vysokým ochranný faktorom, ktorý vám umožní vystavovať sa slnečným lúčom hneď od prvého dňa bez toho, aby ste sa spálili. No ak má byť krém účinný, musíte si ho na pokožku naniesť ešte pred odchodom na pláž, nie až v okamihu, keď už ležíte na svojom uteráku. Zároveň treba ochranný film na pokožke vytvorený krémom alebo olejom pravidelne obnovovať, a to aj v prípade, ak vás výrobca presviedča, že je odolný voči vode.
Všimnite si, že ľudia v južných krajinách bez pardonu dodržiavajú poludňajšiu siestu. To znamená, že v čase od 12.00 do 15.00 hod. nevychádzajú na slnko - obyčajne oddychujú doma, za zatvorenými oknami, na ktorých nechýbajú žalúzie a ťažké závesy. Obchody sú zatvorené, rovnako ako aj väčšina úradov, pláž sa úplne vyprázdni. Každý totiž vie, že pobyt na slnku v tomto čase je mimoriadne nebezpečný, nakoľko slnko na poludnie najviac páli. Preto dodržujte siestu aj vy - a to nielen na dovolenke, ale aj doma počas letných víkendov. Von vychádzajte len doobeda a v neskoré popoludnie, keď už intenzita slnečného žiarenia nie je taká vysoká.
Okuliare a klobúčik
Je pravda, že slnko dokáže priaznivo ovplyvniť funkciu zraku, no zároveň ho môže natrvalo poškodiť. Preto si počas horúcich letných dní chráňte oči pomocou slnečných okuliarov s UV filtrom. Ak vám na zraku skutočne záleží, nekupujte ich na trhovisku, ale radšej zájdite do optiky, kde máte záruku, že UV filter bude účinný a okuliare vám nebudú len na parádu.
Okrem toho nezabúdajte ani na klobúčik, ktorý by mal v letných dňoch chrániť vašu hlavu. Silné slnečné žiarenie totiž môže spôsobiť nepríjemný úpal, ktorý sa prejavuje bolesťami hlavy, závratmi, vracaním a horúčkami.
Celý deň v plavkách? Zabudnite!
Najmä na dedinách je bežné, že ženy sa počas celého dňa pohybujú po dvore len v plavkách a muži v trenírkach. Podobné oblečenie zavádzame aj na dovolenkách. To je však chyba. Najmä v čase najsilnejšieho slnečného žiarenia, teda okolo poludnia, by sme sa mali chrániť pred slnkom ľahkým odevom, ktorý dobre saje pot. Ideálne sú prírodné materiály a svetlé farby.
Pozor na deti
Lekári varujú pred nadmerným opaľovaním detí. Mamičky bábätiek sa neraz pýšia tým, aké je ich dieťatko krásne opálené. Neuvedomujú si, že detská pokožka je oveľa tenšia ako pokožka dospelého človeka a teda aj citlivejšia na slnko. Silné slnečné žiarenie ju môže poškodiť s trvalými následkami. Preto pozor! Vo všeobecnosti platí, že dieťa do jedného roka sa vôbec nemá opaľovať a vystavovať slnečným lúčom. V nijakom prípade nenechajte malé batoľatá pohybovať sa po pláži nahé. Dieťa nemá v lete vychádzať von bez klobúčika a trička. A rovnako nezabúdajte na kvalitný krém, ktorý ochráni odhalené časti tela (tvár, ruky, nohy) pred nadmerným slnečným žiarením.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 16:34