StoryEditor

Platíte vo firme nehorázne sumy za energie? Tu je návod, ako ich skresať

10.02.2017, 11:10
Chcete vo firme v krátkom čase ušetriť tisíce na spotrebe energií a neinvestovať ani euro do výmeny kotlov, žiaroviek, zateplenia, do nových úspornejších technológií? Využite EPC kontrakt.

Najlacnejšia energia, ktorú firmy odoberajú je tá, ktorú nespotrebujú. Predajcovia im vedia dať zľavy okolo jedného až dvoch percent. Pri komplexnom riešení sa dá ušetriť minimálne  dvadsať percent.
Ak by každá firma na Slovensku dosiahla takú úsporu oproti terajšej spotrebe, dostalo by sa do balíka úspor okolo 340 miliónov eur.
Projekt zafinancuje predajca energií. Firma ho spláca z dosiahnutých úspor a po rokoch už tieto peniaze môže vrážať do svojho rozvoja. 
Čo ukázal prieskum
Cestou k dosiahnutiu cieľa, je využitie energetickej služby. Firmy môžu financovať projekt cez takzvaný EPC model.
Prieskum, ktorý si dali vypracovať Slovenské elektrárne (SE) Predaj, ukázal, že viac ako dve tretiny respondentov nemalo jasno v tom, čo to vlastne EPC kontrakt je.
Ide pritom o energetickú službu, ktorá firmám zaručí úspory a oni do tohto projektu nemusia vraziť ani cent. Splácajú dlh z úspor, ktoré sa dosiahnu realizáciou projektu. 
"Robíme projekty a garantujeme našim klientom, že na ich konci energie ušetria," podčiarkol Martin Kumpan, výkonný riaditeľ SE Predaj. Tvrdí, že ak by firmy investovali do rôznych úsporných opatrení, vedeli by na energiách ušetriť minimálne 20 percent. Prieskum ukázal, že vedia ušetriť len desať.
"Máme projekty, kde sa nám podarilo dosiahnuť viac ako 60-percentnú úsporu," vraví Kumpan.
Firmy šetria, keďže peniaze potrebujú na bežnú prevádzku. Odrádza ich aj to, že investície do úspor, sa im vrátia až po dlhšom čase. Odhadom po troch až šiestich rokoch.
 
Test pekárne
"Testovali sme pekáreň, ktorá platila ročne okolo 100-tisíc eur za energie. Chcela od nás zľavu. Ak si chceme pekáreň udržať, vieme jej dať jednopercentnú zľavu len na časť komodity, čo je len 370 eur," vraví Andrea Pancotti, manažér pre energetické služby spoločnosti SE Predaj.
"Ak by sme im ponúkli projekt, podľa ktorého by dostávali energiu a teplo zároveň, tak by sa dosiahla až 10-percentná úspora, teda získali by sme navyše až 10-tisíc eur," objasňuje.
Firmy sa viac zameriavajú na ceny. Tlačia ich dole, avšak predajcovia s nimi nemôžu ísť nižšie, keďže komodity nakupujú na svetových burzách za určité ceny.
"Firmy nevyužívajú potenciál, ktorý je ukrytý v ich vnútorných procesoch," podčiarkol Pancotti. V  prípade pekárne, ktorú spomínal, by išlo o investíciu okolo 40-tisíc eur, ktorá by sa jej  vrátila za štyri roky vo forme dosiahnutých úspor. "Zaplatí sa sama, z úspor," podčiarkol Pancotti.

01 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 04 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 05 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:35